100 najbolj neverjetnih keltskih tetovaž

Razmišljate o tetovaži v keltskem slogu? Preberite, če si želite ogledati nekaj naših najljubših interpretacij teh čudovitih tetovaž.

3d keltska tetovaža

Keltske tetovaže so bile zelo pogoste med keltskimi bojevniki zaradi prepričanja, da bodo tetovaže prestrašile in ustrašile svoje sovražnike, ko se bodo soočile z njimi v bitki.

Bitko so Kelti jemali zelo resno, saj je boj veljal za veliko čast. Bojevniki so se borili goli ali skromno oblečeni in tudi to je bilo ustrahovanje sovražnika.

geometrijska keltska tetovaža na roki

Njihovi lasje bi bili pobarvani v svetle barve in nosili bi jih v nenavadnem šiljatem slogu visoko na glavi, da bi bil videti še bolj zastrašujoč.

Keltske plemenske tetovaže so bile narejene z uporabo rastline Woad. Ta dvoletna odporna rastlina izvira iz Velike Britanije in severne Evrope in vsebuje indigotin, modro barvilo, ki ga najdemo tudi v močnejši subtropski rastlini indigo, ki barvi daje ime.

Woad so v srednjih in starih časih pogosto uporabljali za barvanje tkanin, uporabljali pa so ga tudi za ustvarjanje keltskih modelov tetovaž.

metulj keltska tetovaža

Za ustvarjanje irskih keltskih tetovaž so liste Woada pobrali in posušili, preden so jih večkrat prekuhali. Ko je voda postala lepljiva in gosta, smo jo uporabili z igličnim instrumentom za nanašanje barvila pod površino kože in pustili trajen vzorec.

Gaelske tetovaže tradicionalno niso bile reprezentativne in niso prikazovale posebnih znakov ali besed. Namesto tega so bili sestavljeni iz zapletenih in prepletenih linij, ki so tvorile zapleten ciklični vzorec. Irske tetovaže imajo dolgo zgodovino.

keltska tetovaža na roki

Prvi znani primeri segajo okoli leta 700 pr. Ti zgodnji modeli so imeli močan plemenski videz in so uporabljali geometrijske oblike s ponavljajočimi se vzorci. Sčasoma so se začeli razvijati modeli, ki so kazali spirale in bolj organske oblike.

Najnovejši primeri keltskega tetoviranja segajo okoli leta 1000 n. Vozljani in krščanski simboli izvirajo iz tega obdobja in to so nekatere izmed najlažje prepoznavnih tetovaž keltskih simbolov.

tetovaža keltske roke

Keltski simbol

Modeli starodavnih keltskih tetovažnih rokavov so bili napolnjeni s podrobnimi vozli, prepletenimi vzorci, oblikami živali, spiralami in barvami.

Zgodnji Kelti so uporabljali iste simbole in vzorce v vseh svojih oblikah umetniških del, vključno z nakitom in kovinskimi deli.

Bojevniki so pogosto izbirali simbole, ki predstavljajo moč in moškost. Tetovaža keltskega vozla se je pogosto pojavljala na rokah in prsih bojevnikov, tudi živali so bile zelo simbolične, predstavljale so pogum, divjost in zaščito.

tetovaža keltskega vozla

Pomeni keltskih simbolov se razlikujejo glede na to, katero kulturo preučujemo. Navsezadnje beseda “keltski” velja za številne kulture po Irski, Veliki Britaniji in severni Evropi.

Nekateri simboli prevladujejo v vseh teh kulturah. Tri skupine, ki jih včasih najdemo v obliki trojne spirale, so en primer simbola, ki ga najdemo v vseh vrstah keltskih tetovaž.

tetovaža keltskih nog

Številne druge simbolične oblike so bile uporabljene pri tetoviranju bojevnikov.

Geometrijske oblike, trojni, dvojni in enojni vrtinci ter trojice so bili drugi dobro znani in pogosto vidni simboli, ki so bili na telo natisnjeni za prikaz organske energije in moči narave.

Kasneje, v krščanski dobi, se je pojavila tetovaža keltskega križa, po možnosti spet kot oblika zaščite v bitki.

Pogumni bojevniki so bili ponosni na rane, ki so jih dobili v bitki, in ponosno nosili brazgotine. Tetovaže so včasih uporabljali za poudarjanje teh brazgotin z umetelnimi in zapletenimi vzorci, ki bi pritegnili pozornost na rano.

tetovaža keltskih rokavov

Kelti so tetovaže uporabljali iz številnih istih razlogov, kot jih uporabljamo danes. Želeli so se označiti kot močni in del klana, želeli pa so tudi identificirati sebe, svoja prepričanja in svojo duhovnost.

Tetovaža keltskega pasu je morda najpogosteje povezana z bojevniki, vendar ti simboli niso specifični za spol. Tudi ženske lahko izbirajo modele keltskih tetovaž in res, številne zodiakalne in verske tetovaže s keltskim navdihom so priljubljene pri ženskah.

Večina tetovaž, ki jih navdihujejo Kelti, so dejansko spolno nevtralne, saj temeljijo na vozlih-mešanici prepletajočih se linij in oblik.

Simboli, ki predstavljajo ravnovesje nasprotij in večnost narave, so idealni za moške in ženske. Verjame se, da imajo tekoče spirale in zanke zaščitno moč – kar ima lahko korist za oba spola!

keltska tetovaža na zapestju

Zakaj dobiti keltsko tetovažo?

Obstaja veliko razlogov, da razmislite o tetoviranju, ki ga navdihujejo Kelti.

Za nekatere ljudi s keltsko dediščino, pa naj gre za valižansko, škotsko ali irsko, je ta vrsta tetovaže odličen način, da pokažejo ponos na svojo kulturo in dediščino ter potrdijo umetniški slog prednikov.

Drugi si želijo uporabiti simbolike, ki jih najdemo pri tej vrsti tetoviranja, ker jih to iz različnih razlogov zadene.

keltska tetovaža na zapestju

Na primer, simbole trojice matere in hčere pogosto uporabljajo kot ustrezne reprezentativne tetovaže za utrjevanje svojega odnosa.

Kristjani včasih uporabljajo tetovažo keltskega križa, da na vizualen in lep način poudarijo svojo vero in prepričanja.

Vendar pa obstaja veliko ljudi, ki se odločijo za tetovaže, ki jih navdihujejo keltski vzorci in simboli preprosto zaradi svoje lepote in edinstvenosti.

Ni vedno lahko najti lepega tetovaža, ki pa ima tudi simboliko in pomen.

Vzorec, ki ga navdihujejo Kelti, lahko zlahka doseže ta cilj, s seboj prinese dediščino in kulturo ter osupljivo zapleten dizajn, ki je osupljiv na katerem koli delu telesa.

križna keltska tetovaža na roki

Vrste keltskih tetovaž

Obstaja veliko vrst tetovaž, ki navdihujejo keltsko kulturo in zgodovino. Nekatere pa pogosteje opazimo kot druge.

Vozli so nekateri najpogosteje uporabljeni keltski simboli v moških in ženskih tetovažah. Čeprav številne kulture ustvarjajo modele, ki uporabljajo vozle, je verjetno, da vsi izvirajo iz Keltov.

“Trojni vozel”, znan tudi kot Triquetra, je krščanska oblika keltskega vozla, ki je prišel iz Nemčije.

križna keltska tetovaža

Druga priljubljena oblika keltskega vozla ima tri točke in skozi njega poteka krog. To je simbol, ki predstavlja družino. Sčasoma so keltski vozli postajali vse bolj zapleteni, kar je privedlo do nekaj resnično osupljivih modelov tetovaž.

Nekatere imajo prepletanje živali. To je podobno običajnemu vozlu, vendar se vsaka vrvica konča v repu, živalski glavi ali živalskih stopalih. Vozel ne sme vedno imeti konca, razen če imajo njegovi ohlapni prameni stilizirane živalske elemente ali spirale.

Vozel ima zelo globok pomen in njegovi ponavljajoči se križi izražajo tako duhovno kot fizično s prepletanjem. Menijo, da kažejo krog vere, ljubezni in življenja.

zmajeva keltska tetovaža

Simbol Claddagh je še ena priljubljena keltska oblika, ki jo je mogoče vključiti v tetovaže. To je simbol, ki predstavlja ljubezen in prikazuje dve roki, ki držita srce na vrhu s krono in se povezujeta s pletenim vozlom.

Shamrock je tudi v keltskih tetovažah. S svojimi tremi listi je prepoznaven simbol, ki ga pogosto vidimo skupaj z drugimi irskimi simboli, kot je harfa, ki je že dolgo nacionalno keltsko glasbilo.

geometrijska keltska tetovaža

Nekateri keltski tetovažni simboli izvirajo iz poznejšega dela zgodovine njihove kulture, ko je krščanstvo začelo prevladovati.

Menihi so v 7. stoletju svoje obstoječe keltske umetniške oblike prilagodili svoji novi veri, zato sta se pojavila Drevo življenja in znameniti keltski križ.

Ta križ je tudi simbol štirih obdobij keltskega leta s štirimi ključnimi festivali, Imbolc, Samhain, Lugnasadh in Beltaine.

Sam križ je sestavljen iz vozlov brez konca, ki združuje umetnine tradicionalnega in starodavnega križa s poznejšim krščanskim obdobjem.

sova keltska tetovaža

Triskel je še en bolj priljubljen keltski simbol, ki se redno pojavlja v tetovažah, ki so navdih dobile iz te kulture. Ta številka je sestavljena iz treh spiral, ki označujejo troslojno naravo človeške duše.

Triskel ali trojica, kot je včasih znana, lahko predstavlja zemljo, morje in nebo ter pokaže pomen naravnih elementov v svetu okoli nas.

Mnoge najlepše keltske tetovaže združujejo vse te simbole v enem čudovitem dizajnu.

sova keltska tetovaža na roki keltska tetovaža drevo življenja keltska tetovaža drevo življenja na roki plemenska keltska tetovaža akvarelna keltska tetovaža volčja keltska tetovaža

3d keltska tetovaža na roki metulj keltska tetovaža tetovaža keltske roke keltska tetovaža na roki tetovaža keltski vozel na roki tetovaža keltskih nog tetovaža keltskih rokavov keltska tetovaža na roki keltska tetovaža na zapestju keltska tetovaža na zapestju križna keltska tetovaža na roki križna keltska tetovaža zmajeva keltska tetovaža na roki geometrijska keltska tetovaža na roki sova keltska tetovaža sova keltska tetovaža na roki keltska tetovaža drevo življenja keltska tetovaža drevo življenja na roki plemenska keltska tetovaža na roki akvarelna keltska tetovaža na roki

3d keltska tetovaža na roki metulj keltska tetovaža tetovaža keltske roke na roki tetovaža keltske roke tetovaža keltski vozel na roki tetovaža keltskih nog tetovaža keltskih rokavov keltska tetovaža na vratu križna keltska tetovaža na roki tetovaža križne keltske roke zmajeva keltska tetovaža na roki geometrijska keltska tetovaža sova keltska tetovaža na roki sova keltska tetovaža keltska tetovaža drevo življenja keltska tetovaža drevo življenja na hrbtu plemenska keltska tetovaža na roki akvarelna keltska tetovaža na vratu volčja keltska tetovaža volčja keltska tetovaža na prsih

3d keltska tetovaža na roki metulj keltska tetovaža tetovaža keltske roke tetovaža keltske roke tetovaža keltskega vozla na vratu tetovaža keltskih nog tetovaža keltskih rokavov keltska tetovaža na rokavu keltska tetovaža na zapestju križna keltska tetovaža na roki križna keltska tetovaža zmajeva keltska tetovaža na roki geometrijska keltska tetovaža na roki sova keltska tetovaža na nogi sova keltska tetovaža na roki keltska tetovaža drevo življenja na nogi keltska tetovaža drevo življenja na hrbtu plemenska keltska tetovaža na roki akvarelna keltska tetovaža na roki volčja keltska tetovaža

3d keltska tetovaža na hrbtu metulj keltska tetovaža na hrbtu tetovaža keltske roke keltska tetovaža na roki tetovaža keltski vozel na roki tetovaža keltskih nog tetovaža keltskih rokavov keltska tetovaža na stegnu keltska tetovaža na zapestju križna keltska tetovaža na roki križna keltska tetovaža na prsih zmajeva keltska tetovaža na roki geometrijska keltska tetovaža na roki sova keltska tetovaža na roki sova keltska tetovaža keltska tetovaža drevo življenja keltska tetovaža drevo življenja na hrbtu plemenska keltska tetovaža na roki akvarelna keltska tetovaža na rami volčja keltska tetovaža na rami