100+ osupljivih azteških tetovažnih modelov

Iščete navdih za tetovaže Aztec? Ne zamudite teh osupljivih oblikovalskih idej!

azteške tetovaže na nogah

Dokaj nedavno so bile plemenske tetovaže v sodobnih kulturah videti predvsem kot generično – abstraktni vzorci špičastih linij.

Danes pa modeli, ki jih navdihujejo določena plemena, postajajo vse bolj priljubljeni. Zato se bomo v tem članku osredotočili na plemenske tetovaže civilizacije Aztekov.

aztec-tattoo-designs-6

Azteki

O tej starodavni civilizaciji ni veliko znanega. Večina virov se strinja, da so bili Azteki prvotno nomadsko pleme iz severne Mehike, ki so se v Mezoamerico naselili v začetku 13. stoletja. Znani so bili tudi kot Tenochca ali Mexica.

Azteki so hitro razširili svoje ozemlje in vpliv-njihov jezik, Nahutal, je postal skupni jezik v osrednji Mehiki že sredi 1350-ih. Do 15. stoletja je bilo Azteško cesarstvo prevladujoča sila na tem območju.

Konec vladavine cesarstva je prišel leta 1521 v obliki španskih osvajalcev, ki so zavzeli Tenochtitlan, prestolnico Aztekov in enkrat za vselej strmoglavili Azteško cesarstvo..

super azteška tetovaža z roko

Azteška kultura

Azteki so splošno znani po svojih neusmiljenih, brutalnih obrednih žrtvah. Če smo pošteni, to stališče ni brez koristi – dobesedno na stotine tisoč človeških lobanj, za katere se domneva, da izvirajo iz žrtev človeških žrtev, so odkrili na verskih mestih Aztekov. (Opozorilo – precej grozljivo branje)

Žrtve, v katere so bile vključene živali in ljudje – običajno vojni ujetniki, vzeti z izgubljenih strani bitk – so bile namenjene umirjanju bogov, “hranjenju” božanstev, da bi zagotovili blaginjo in se izognili nevarnosti.

azteške tetovaže na rokah

Kot rečeno, asteška civilizacija ne bi nikoli uspela tako, kot je bila, brez dobro razvitih kulturnih, političnih, duhovnih in gospodarskih vidikov.

Azteki so bili še posebej naklonjeni umetnosti in arhitekturi, z dobro organiziranimi cehovi obrtnikov, ki so se specializirali za kovinarstvo, rezbarije iz lesa in kamnito skulpturo.

Sodobna azteška body art močno opira na ostanke te umetnosti. Azteške skulpture in okraski, zlasti okrasni vzorci na azteški keramiki, so glavni navdih za oblikovanje azteških tetovaž.

aztec-tattoo-designs-24

Tetovaže v Azteškem cesarstvu

O obsegu tetoviranja med Azteki je malo zanesljivih podatkov. Zagotovo vemo, da so uporabljali poslikavo telesa – vojno barvo za bojevnike pred bitko in obredno slikanje za duhovnike pred slovesnostmi.

Čeprav trdni dokazi za tetoviranje Aztekov manjkajo, znanstveniki ugotavljajo, da so se vse kulture okoli Aztekov ukvarjale s trajno telesno umetnostjo – Maji, Huaxteci in Otomi. Zaradi tega večina raziskovalcev verjame, da bi imeli Azteki verjetno tudi tetovaže.

azteška tetovaža na rami

Azteška vera in duhovnost

Večina azteške umetnosti, ki danes navdihuje azteške plemenske tetovaže, se vrti okoli verskih in duhovnih tem, zato je vredno bolje pogledati azteško religijo, da bi bolje razumeli simbole in bitja, ki jih vidimo v tetovažah.

aztec-tattoo-5

Azteška vera je bila politeistična – kar pomeni, da je bilo v asteškem panteonu veliko bogov, vsak z različnimi lastnostmi in atributi.

Huitzilopochtli

Huitzilopochtli je bil bog vojne in sonca ter eno najpomembnejših božanstev. Verjeli so, da je poslal orla, ki je vodil prve Azteke, da so se naselili v deželi, ki je postala njihov imperij.

Pogosto so ga upodabljali z modrimi rokami in nogami, ki je nosil kačji metalec kopja, ščit ali pernate puščice.

azteška tetovaža podlakti

Huitzilopochtlija je včasih simboliziral kolibri – v čeladi je nosil perje kolibri. Pogosteje ga je predstavljal orel, ki sedi na kaktusu opuncije in drži kačo v enem od svojih žebljev – zanimivo je, da je to podoba, ki se danes pojavlja na državni zastavi Mehike.

Tláloc

Tláloc je bilo drugo glavno božanstvo in je bil bog dežja, vode, strele in kmetijstva. Lahko bi poslal dež, da bi zagotovil vodo za pitna in obdelovalna polja, lahko pa bi poslal tudi nevihte in sušo, ko je bil jezen.

azteška tetovaža na prsih

Tláloc je bil pogosto prikazan v družbi kač, najpogosteje pa so ga upodabljali z očmi in velikimi očmi. Njegov molj je bil včasih oblikovan kot koruzni storž, kar je simboliziralo njegovo moč, da je za pridelavo priskrbel dež.

Druga božanstva

Azteški panteon je poleg teh dveh najpomembnejših bogov vključeval tudi:

  • Quetzalcoatl – ustvarjalec sveta, bog vetra in dežja in pokrovitelj učenja, znanosti, kmetijstva, obrti in umetnosti. Ni bil izključen za Azteke in se je pojavil v religijah drugih starodavnih mezoameriških kultur. Upodobljen kot kača s perjem.
  • Tezcatlipoca – bog preživljanja, bojevnikov in utelešenje sprememb skozi konflikt. Upodobljeno z dimljenim ogledalom na glavi in ​​kačo namesto noge. Pogosto je nosil turkizno masko s črnim trakom za oči. Zanimivo je, da je bil običajno predstavljen v različnih barvah, odvisno od smeri, ki naj bi jo označeval – črna za sever, modra za jug, rdeča za vzhod, bela za zahod.
  • Xipe Totec – bog kmetijstva in pomladi, pogosto upodobljen z velikim obrazom, dvojnimi ustnicami in potopljenimi očmi. Včasih je prikazano, kot da nosi kožo ene od žrtev, žrtvovanih zanj.
  • Xiuhtecuhtli – bog ognja, pogosto prikazan s krono, z modrim ptičem, ki mu visi na čelu, in ognjeno kačo na hrbtu.
  • Xochipilli – bog cvetja, ljubezni, plesa, ustvarjalnosti in poletja. Predstavljeno v družbi metuljev, rož, gob in živali; včasih spremlja simbol štirih pik, ki predstavljajo sonce.
  • Mictlantecuhtli – bog mrtvih, povezan s sovami, pajki, netopirji in južno kardinalno smerjo.
  • Coatlicue -boginja-mati zemlja in zavetnica poroda, pogosto prikazana v kačjem krilu, z velikimi kremplji, ki se uporabljajo za požiranje človeških trupel.

aztec-tattoo-1-650x650

Azteški modeli tetovaž

Verske in mitološke skulpture in slike so glavni vir azteške umetnosti, na katerega moramo risati tetovaže.

Zato so zgoraj opisana božanstva močno prisotna v sodobnih azteških plemenskih tetovažah. Quetzalcoatl, pernata kača, se najpogosteje uporablja v sodobni azteški umetnosti tetoviranja.

Orel

Orel je cenjen simbol v azteški kulturi. To je simbol enega najpomembnejših bogov, ki je – kot smo že videli – poslal orla, da vodi Azteško ljudstvo.

Orel predstavlja tudi pogumnega in visokega bojevnika. Bojevnik orla bi nosil tradicionalno nošo s posebno vrsto pokrivala, okrašeno z velikim kljunom in perjem, zaradi česar je podoben orlu.

aztec-tattoo-designs-22

V povezavi s častjo, plemenitostjo in pogumom so orel častili tudi zato, ker je lahko letel visoko, blizu sonca, kar je bil predmet čaščenja Aztekov.

Tatoo azteškega orla pogosto prikazuje ptico z odprtim kljunom in glavo, obrnjeno proti zahodu. Tukaj si oglejte nekaj kul idej za tetovaže orla.

Sonce

Sonce ima cenjeno – in zapleteno – mesto v azteški mitologiji in je bilo na nek način osrednjega pomena za kulturo in mite o ustvarjanju. Kot taka je odlična tema za plemensko tetovažo Aztekov.

Azteki so verjeli, da je bil svet v preteklosti ustvarjen in uničen štirikrat, sedanje sonce pa je peto. Vsako sončno obdobje je vladal drugačen bog sonca.

Azteški ljudje so soncu in njegovemu božanstvu obilno žrtvovali in med sončnimi mrki opazovali žalobni ritual.

Bojevnik

Azteki so vojni in svoji vojski dali velik pomen – hej, ne bi osvojili večine osrednje Mehike, če to ne bi bilo res.

aztec-tattoo-2

Bojevniki so torej imeli pomembno mesto v azteški kulturi. Ponovno predstavljanje azteškega bojevnika je ena izmed najbolj priljubljenih možnosti za oblikovanje azteških tetovaž-običajno ga spremljajo perje ali pokrivala na temo ptic..

aztec-tattoo-27

Koledar

Zasnova koledarja Aztec, ki je pogosto namenjena tetovažam, izvira iz velikega kamnoseštva, ki ga najdemo v Mexico Cityju. Rezbarija je okrogle oblike in zelo zapletena.

aztec-tattoo-designs-13

V središču oblikovanja je obraz Tonatiuha – petega boga sonca. Okoliški vzorec prikazuje štiri pretekla sonca, glave jaguarja, ki predstavljajo zemljo, in veliko drugih zapletenih simboličnih podob, namenjenih prenašanju mita o ustvarjanju Aztekov.

Azteški datumi

Namesto da bi dobili nujno veliko tetovažo celotnega asteškega koledarskega kamna, se mnogi odločijo za Azteško predstavitev pomembnega datuma, kot je njihov rojstni dan.

Azteki so imeli ogromno zapleten koledarski sistem, v veliki meri podkrepljeno s sončnimi gibi. Koledar se od našega razlikuje po tem, da šteje dneve in leta, ne deluje po mesečnem sistemu, ki ga uporabljamo danes.

azteško oblikovanje tetovaže

K sreči obstaja več spletnih mest, ki vam lahko pomagajo pretvorite datum v Azteške slikovne izraze. Vsak datum bo vseboval tri simbole-enega za dan, enega za 13-dnevno obdobje (nekaj podobnega našemu tednu ali mesecu) in enega za sončno leto.

Na primer, 1. januar 2019 bi bili predstavljeni s simboli vetra, jaguarja in trstike.

To je odlična izbira, če iščete plemensko tetovažo z globoko osebnim pomenom in/ali si želite narediti tetovažo zmenka, ki ni očitna vsem, ki jo vidijo.

Abstraktni vzorci

Zapleteni geometrijski vzorci, ki temeljijo na starodavnih azteških lončarskih dekoracijah, so še ena odlična izbira oblikovanja tetovaž.

Ena ključnih prednosti teh abstraktnih risb je, da nastala tetovaža lahko pokriva poljubno velikost-lahko segajo od zelo majhnih do tetovaže po celem telesu.

aztec-tattoo-13

Ker je abstrakcija ključni element, lahko začnete tudi z manjšim vzorcem in ga postopoma dodajate pozneje.

Zaključne besede

Azteške tetovaže nosijo globoke mitološke in kulturne korenine, spretni umetnik pa lahko uporabi vzorce za ustvarjanje zelo specifičnih pomenov, ki naključnemu opazovalcu niso očitni.

Prilagoditev azteških slik sodobnim plemenskim vzorcem lahko povzroči presenetljive in popolnoma edinstvene tetovaže. Spodaj smo zbrali nekaj najboljših primerov – povejte nam, kateri vam je najbolj všeč!

aztec-tattoo-3aztec-tattoo-4aztec-tattoo-6aztec-tattoo-7aztec-tattoo-8aztec-tattoo-9aztec-tattoo-10aztec-tattoo-12aztec-tattoo-14aztec-tattoo-15aztec-tattoo-16aztec-tattoo-17aztec-tattoo-18-650x650aztec-tattoo-19aztec-tattoo-22aztec-tattoo-23