100 pomenov tatujev očarljive golobice

Spodaj si oglejte našo galerijo neverjetnih tetovaž goloba. Pojasnjujemo tudi pomene in simboliko teh modelov.

tetovaža golob hrbet

Če ste se kdaj vprašali, kaj pomeni tetovaža golob, ne iščite več!

V tem članku bomo raziskali kulturne pomene teh ptic in razmislili o nekaterih najbolj priljubljenih modelih tetovaž želve, skupaj z njihovim simboličnim pomenom.

Ptice so bile vedno priljubljena izbira za tetovaže. Zlasti golobi se pogosto pojavljajo v tetovažah, zahvaljujoč svojemu elegantnemu videzu in dolgi zgodovini simbolnih pomenov, ki jih imajo.

tetovaža mini golobice na komolcu

Kaj so golobi?

Najprej najprej: razmislimo, kaj mislimo z izrazom “golob”.

Tehnično ni razlike med golobico in golobom – v vsakdanjem govoru pa jih ponavadi obravnavamo kot ločene.

Golobi se pojavljajo kot simboli in so prežeti s kulturnim in verskim pomenom, v resnici pa je golob le majhen, bel golob.

tetovaža golob in globus

Želve so običajno predstavljene v tetovažah. To sta ločeni vrsti (natančneje evropska želva), čeprav še vedno pripadata družini golobov.

Odlikuje jih velikost, manjša od navadnega goloba in značilne oznake na vratu.

Pomen tetovaže želve je enak kot katera koli druga vrsta goloba.

tetovaža golobice in obrazne roke

Golobi v religiji

Krščanstvo

V okviru religije so golobi najlažje povezani s krščanstvom. Morda je najpomembneje, da golob simbolizira Svetega Duha – Božji vidik ali posrednika, ki ljudem omogoča, da postanejo njegovi glasniki.

Golob z oljčno vejo v kljunu simbolizira mir in varnost v krščanskih spisih in ikonografiji, začenši s knjigo Geneze iz Stare zaveze in zgodbo o Noetovi barki.

tetovaža pajkaPo tej zgodbi je Noah po poplavi izpustil goloba, da bi našel varno deželo. Golob se je vrnil s svežim oljčnim listom in dokazal, da je zemlja blizu življenja.

Tega simboličnega pomena golobice in oljčne veje pa ni izumilo krščanstvo – izvira iz starogrške kulture.

Druge religije

V starogrški verski mitologiji so bili golobi povezani z boginjo ljubezni in lepote Afrodito.

Med Afroditinim glavnim praznikom so oltarje, ki so ji bili posvečeni, “očistili” s krvjo žrtvovane golobice.

To je pozneje vplivalo na rimsko prepričanje – Venera, rimski ekvivalent Afrodite, je postala povezana tudi z golobicami.

Povezanost golobov z religijo sega še dlje od stare Grčije-Inanna-Ishtar, starodavno mezopotamsko boginjo ljubezni, spolnosti in vojne, je simboliziral golob.

Veljalo je, da se boginja sama včasih pojavi v obliki golobice.

tetovaža drevesa

Golobi kot kulturni in politični simbol

Simbolično golobi najpogosteje predstavljajo pacifizem. Pogosto se pojavljajo v oznakah in materialih, ki jih uporabljajo organizacije in dogodki, namenjeni spodbujanju svetovnega miru – na primer Svetovni mirovni svet uporablja Picassovo risbo goloba kot svoj simbol.

Klasični beli golobi se pogosto uporabljajo tudi za predstavitev prave ljubezni – v zadnjih letih je k temu pojmovanju prispevala navada, da se na porokah sproščajo beli golobčki.

Ta ideja verjetno izvira iz grške povezave med boginjo ljubezni in temi pticami.

avto tetovaža

Golobi se pojavljajo tudi v nekaterih vojaških oznakah, med katerimi je najbolj znan greben Taktičnega komunikacijskega krila kraljevskih letalskih sil.

Ptica v grebenu je pravzaprav mišljena kot skalni golob – vrsta ptice, ki se najpogosteje uporablja kot golob.

Golobe messenger ali homing, so skozi stoletja uporabljali za prenašanje pisem. Med prvo svetovno vojno so se pogosto uporabljali (od tod povezava kraljevskih letalskih sil), čeprav se zgodovina uporabe golobov za komunikacijo sega še dlje.

tetovaža golobice in kolesne roke

Pomen tetovaže golob

Pomeni, povezani z golobi v umetnosti tetoviranja, črpajo iz duhovnega in kulturnega pomena teh ptic. Obstaja več možnih simboličnih pomenov golobjih tetovaž, med drugim:

 • Mir – če je mir vrednost, ki se vam zdi osebno pomembna, je tetovaža golobice lahko odličen način, da jo izrazite. Kot smo že omenili, imajo golobi dolgo zgodovino uporabe kot simbole pacifizma. Ker golobi niso agresivna bitja in lahko mirno živijo v velikih skupinah, jih pogosto obravnavajo kot simbol harmonije.
 • Ljubezen – obstaja ljudsko prepričanje, da se golobi parijo vse življenje – najdejo enega partnerja in ostanejo z njimi vse življenje, pri tem si ustvarijo družino in skupaj skrbijo za svoje mlade. Čeprav to ne velja strogo za vse vrste golobov, se ponavadi dolgo časa vežejo. Zanimivo je, da je William Shakespeare v enem svojih bolj nejasnih del uporabil želvo kot simbol prave ljubezni, Feniks in želva.
 • Religija -kot simboli Svetega Duha golobi ustvarjajo priljubljene tetovaže krščanske tematike.
 • Novi začetki – glede na goloba v zgoraj opisani svetopisemski zgodbi o Noetovi barki se golobi včasih uporabljajo v tetovažah, da predstavljajo iskanje novega začetka, iskanje novih priložnosti in začetek na novo po težkem življenjskem obdobju.

  strojna tetovaža

Na splošno so golobi izključno pozitivni simboli – v nobeni večji kulturi ali veri ni nobenih negativnih povezav.

Zato naredijo neškodljive tetovaže, ki ne bodo naletele na polemike.

Priljubljeni modeli golobovih tetovaž

Zaradi priljubljenosti golobov v umetnosti tetoviranja obstaja veliko raznolikosti v tem, kako so te ptice lahko predstavljene v oblikovanju tetovaž. Nekatere najbolj priljubljene izbire vključujejo:

 • Golobica in oljčna veja – beli golob, ki nosi oljčno vejo v kljunu (redkeje v krempljih), je morda najpogostejši način predstavljanja te ptice. Kot smo se že dotaknili, se to nanaša na krščansko Biblijo, pa tudi na prejšnja prepričanja stare Grčije. Oljčna veja je sama po sebi tudi simbol miru, usmiljenja in zmage. Ta zasnova lahko pomeni tudi nov začetek.

  tetovaža golob na stegnu

 • Tatoo golob in ključ – v tetovažni umetnosti so golobi pogosto združeni s ključi v enem samem dizajnu. Najpogosteje gre za to, da golob nosi enega ali več ključev v svojih žebljičkih. Pomen te vrste oblikovanja je zelo kompleksen – ponavadi je zelo oseben. Ključi lahko pomenijo svobodo ali pa imajo duhovni pomen odklepanja nebeških vrat. Za nekatere so posamezni ključi simbolizirani določeni ljudje ali spomini. Ker so golobi lahko simbol prave ljubezni, je ključ mogoče razumeti tudi v kontekstu ključa do srca nekoga.

  puzzle tetovaža

 • Tatoo golob in cvet – pri večjih tetovažah golobe pogosto spremljajo rože – običajno vrtnice. Vizualno se ta dva elementa zelo dobro ujemata in simbolično tvorita kohezivno celoto – pomeni lepoto, harmonijo, življenje in ljubezen. Tovrstno oblikovanje izgleda odlično tako v barvi kot v črni barvi, odvisno od osebnih želja.

  tetovaža nohtov

 • Golob in pisanje tetovaže – ali gre za ime ljubljene osebe, eno besedo, ki simbolizira vašo vodilno vrednost, ali celoten stavek, je pisanje odličen dodatek k tetovaži golobice. Citat lahko prosto postavite zraven ptice. Za bolj ustvarjalen pristop razmislite o tem, da bi pisavo položili na trak v golobjevem kljunu ali žebljičkih.
 • Tatoo golob in srce – če je ljubezen primarni pomen, ki ga želite izraziti s tetovažo golobice, razmislite o dodajanju srca, da poudarite pomen svojega oblikovanja. Običajni tovrstni modeli vključujejo minimalističen obris goloba, ki na videz nosi majhno srce v kljunu, in oblikovanje dveh golobov, obrnjenih drug proti drugemu, s srcem na sredini.
 • Tetovaža golob akvarel – tehnika akvarela je relativno nov dodatek k tetoviranju in vključuje uporabo svetlih barv v širokih potezah za posnemanje videza akvarelne slike. Razmislite o tem slogu za barvito, drzno, pol-abstraktno predstavo goloba.

  tetovaža golob (5)

 • Tetovaža plemenskih golobov – osnovne plemenske tetovaže vključujejo ustvarjanje slik iz ukrivljenih črnih črt, zoženih do točke na obeh koncih. Ustvarjajo abstraktne, popolnoma črne vzorce, primerne za skoraj vse velikosti, od zelo majhnih do tetovaž s hrbtom.
 • Ujemanje tetovaž goloba – majhni golobčki so običajna izbira za mladoporočenca – simbolizirajo tako pravo ljubezen kot nove začetke. Ker si večina ljudi želi, da bi bile njihove ujemajoče se tetovaže enake, so najbolj priljubljena izbira preprosti, minimalistični modeli, ki bodo na obeh straneh zagotovo videti enako.

tetovaža golob (9)

Postavitev tetovaže golob

Ker golobi ustvarjajo tako lahko prepoznavne simbole, jih je mogoče zmanjšati na resnično majhno velikost in še vedno ohraniti svoj pomen, pri čemer ostanejo prepoznavni po tem, kaj so.

Najmanjše tetovaže goloba bodo zelo preproste, običajno le z osnovnim črnim obrisom ali s črno napolnjeno obliko goloba. Lahko so dovolj majhne, ​​da se prilegajo tudi najmanjšim postavitvam, na primer za ušesom ali na prstu.

Večje tetovaže goloba bodo videti odlično povsod – od zapestja do ramen ter zgornjega in spodnjega dela hrbta. Vrh prsnega koša in gleženj sta tudi priljubljeni namestitvi za srednje velike tetovaže goloba.

Največji deli običajno vključujejo druge elemente, pri čemer je golob del širše tematske tetovaže – na primer verska podoba. Te bodo najbolj primerne za hrbet, prsni koš ali kot tetovaža z rokavi.

tetovaža golob (4)

golob-tetovaža (10)tetovaža golob (12)tetovaža golob (14)tetovaža golob (17)tetovaža golob (18)tetovaža golob (19)tetovaža golob (20)Tatoo golobčka

Tatoo golobčkaTatoo golobčkagolob-tetovaža (22)golob-tetovaža (23)tetovaža golob (25)tetovaža golob (26)tetovaža golob (27)Tatoo golobčkatetovaža golob (28)tetovaža golob (29)Tatoo golobčkaTatoo golobčkaTatoo golobčkatetovaža golob (30)tetovaža golob (31)golob-tetovaža (32)tetovaža golob (33)tetovaža golob (34)tetovaža golob (35)tetovaža golob (36)tetovaža golob (37)

ankaltat

ankal-tetovaža

lepotica

beautitat

Črna

temno-črna

datum

golob-tattoo-designs02

golob-tattoo-designs04

golob-tattoo-designs05

golob-tattoo-designs06

golob-tattoo-designs07

golob-tattoo-designs08

golob-tattoo-designs09

golob-tattoo-designs10

golob-tattoo-designs11

golob-tattoo-designs12

golob-tattoo-designs13golob-tattoo-designs14

golob-tattoo-designs15

golob-tattoo-designs16

golob-tattoo-designs17

golob-tattoo-designs18

golob-tattoo-designs21

golob-tattoo-designs22

golob-tattoo-designs23

golob-tattoo-designs24

golob-tattoo-designs25

golob-tattoo-designs26

golob-tattoo-designs27

golob-tattoo-designs28

golob-tattoo-designs30

golob-tattoo-designs31

golob-tattoo-designs32

golob-tattoo-designs34

golob-tattoo-designs35

golob-tattoo-designs36

golob-tattoo-designs37golob-tattoo-designs38

golob-tattoo-designs39

golob-tattoo-designs42

golob-tattoo-designs43

golob-tattoo-designs45

golob-tattoo-designs46

letenje

posnetek

ročni zapis

srce

gospa

ovratnik

lepo

oris

outlinetat

preprosto

majhna

želodecplemenski

edinstven

bela

wristat

tetovaža zapestja