110 Privlačne zmajeve tetovaže in njihov pomen

Iščete nekaj idej za zmajeve tetovaže? Oglejte si te neverjetne modele za navdih za tetovaže!

zmajeva tetovaža na trebuhu

Za bitja, ki ne obstajajo, zmaji zagotovo dobijo veliko pozornosti.

Ta legendarna bitja so očarala človeštvo že od nekdaj (skoraj).

V tem članku boste našli vse, kar morate vedeti o zmajih kot modelih tetovaž.

Od simbolike in pomenov zmajev, ki jih gledajo različne kulture, skozi zgodovino zmaja kot simbola, do najbolj priljubljenih modelov zmajevih tetovaž.

Za brskanje imamo tudi ogromno ročno izbranih galerij zmajevih tetovaž-ne pozabite si ogledati!

tetovaža zmaja (2)

Zmaji v različnih kulturah

Da bi v celoti raziskali pomen zmajevih tetovaž, je treba zmaje obravnavati skozi prizme različnih kultur.

To je zato, ker kot simbol zmaj nima edinstvenega, univerzalnega nabora pomenov.

Pravzaprav so različne mitologije in kulturni konteksti z zmaji povezovali povsem nasprotne pojme – tako da lahko v eni kulturi pomenijo dobronamernost in zaščito, lahko pa so utelešenje čistega zla v drugi.

tetovaža zmaja na ženskem hrbtu

In bilo jih je nešteto nastopov zmajev v skoraj vsaki mitologiji na svetu je tako razumljivo zmaj kot simbol postal neverjetno zapleten.

Če vas še posebej pritegne določen pomen, ki ga je zmaj lahko označil v določeni kulturi, razmislite o sprejetju ustrezne estetike za vašo tetovažo, da poudarite to povezavo z njenim kontekstom.

tetovaža modrega zmaja

Na primer, če želite, da bi vaša tetovaža izrazila kitajsko razlago simbola zmaja, lahko pridobitev izrazito kitajskega sloga ali komplimentiranje zmaja z drugimi ustreznimi, tipično kitajskimi simboli pomagajo prenesti predvideni pomen.

tetovaža zmaja

Izvor mitov o zmajih

Zgodovina zmajem podobnih bitij v legendah in mitih sega v starodavno Mezopotamijo. Ti ‘zgodnji’ zmaji so bili najpogosteje velikanske kače, ki so pogosto lahko letele in dihale ogenj.

Mnoga so bila divja in strašljiva bitja, nekateri pa so bili spremljevalci bogov – na primer mezopotamski zmaj mushussu.

Stari Egipt je imel tudi svoja zmaju podobna bitja-na primer Apep, velikansko kačo, ki je veljala za sovražnika Ra, boga sonca. Apep je bilo zlo božanstvo, povezano s podzemljem, kaosom in uničenjem.

zmajeva tetovaža na rami

Ni enotne, dogovorjene razlage, od kod ideja zmajev in kako se je pojavila v toliko kulturah. Ena najbolj prepričljivih teorij je, da miti o zmajih izvirajo iz odkritja ostankov dinozavrov.

Spotikanje na fosile dinozavrov je moralo biti za naše prednike neverjetno zmedeno in smiselno je, da bi to povzročilo fantastične legende in zgodbe o ogromnih, strašljivih bitjih.

tetovaža zmaja

Zmaji v kitajski kulturi

Zmaji, ki se pojavljajo v kitajski mitologiji in umetnosti, so po videzu zelo značilni. Imajo podolgovata, kačasta telesa, brez kril in štiri kratke, krempljaste noge.

Na nek način so kombinacija značilnosti več drugih bitij: kača (telo), jeleni (rogovi), orel (kandže), tiger (podplati), krapi (luske) in demon (oči).

Tradicionalni kitajski zmaj naj bi imel natanko 117 lusk in je ponavadi upodobljen s štirimi prsti.

tetovaža zmaja

V kitajski kulturi je zmaj pozitiven simbol in kitajska mitologija jih na splošno prikazuje kot dobronamerna in prijazna bitja. Zato je kitajski zmaj tatoo pomen moči, sreče in modrosti.

Zmaje prav tako vidijo kot zaščitnike, zato je lahko še en pomen te tetovaže sreča ali zaščitni čar.

Zmajski kitajski zmaji so močno prisotni v kitajski umetnosti, arhitekturi in vezenju – in so zelo priljubljena izbira oblikovanja zmajevih tetovaž.

zmaj na tetovaži na nogi

Pogosto so upodobljeni v ozadju oblakov – kljub temu, da nimajo kril, lahko letijo. Včasih tradicionalna kitajska umetnost prikazuje zmaje, ki držijo goreč biser – to je mitski predmet, za katerega se verjame, da zmaju daje moč, da se povzpne v nebesa.

V kitajski mitologiji obstaja legenda o zmajevskih kraljih – petih močnih božanstvih, ki nadzorujejo dež in vodo. Živeli so v kristalnih palačah pod morjem, do katerih je bilo mogoče priti le skozi skrivne vhode.

Štirje od zmajevih kraljev so bili postavljeni v kardinalnih smereh – sever, jug, vzhod in zahod – medtem ko je peti, glavni kralj zmajev, živel na sredini.

tetovaža zmaja

Zmaji v Evropi

Na splošno so jih evropske zgodbe in podobe o zmajih prikazovale kot zla, nasilna bitja. Oboroženi z ogromnimi zobmi in žeblji in pogosto sposobni dihati ogenj, so morali v evropskih mitih zmaje običajno premagati, da so prišli do zaklada – v dobesednem smislu (zlato) ali metaforično (modrost).

Po videzu so se podrobnosti o zmaju razlikovale med mitologijami različnih držav.

V Angliji so na primer prevzeli videz vivernov-ognjevarnih bitij z usnjenimi krili-v Nemčiji pa so bili podobni velikanskim kačam, kar ni v nasprotju z vzhodnim pogledom na zmaja. V nekaterih regijah/legendah so imeli zmaji več kot eno glavo.

tetovaža zmaja

Čeprav evropske mitologije negativno gledajo na zmaje, se ideja, da delujejo kot varuhi, ohranja – čeprav so bile na vzhodu varuhi človeštva in miru, na zahodu so varuhi materialnih in intelektualnih dobrin.

Mnogi največji junaki v evropskih mitologijah so morali ubiti zmaja, bodisi s silo moči bodisi s pomočjo zvijače, da so dokončali različne naloge. Zmaji so bili pogosto skrivnostna bitja, ki so živela na oddaljenih, težko dostopnih lokacijah.

Kot huda, nevarna bitja so evropski zmaji nedvomno tudi simbol moči in moči, čeprav je obarvan s kančkom zla. V tem kontekstu bi torej zmajeva tetovaža predstavljala ideje, povezane s skrivnostjo, močjo in temo. Prav tako se lahko zavzemajo za premagovanje izzivov in za pogum.

Tetovaža zmaja

Zmaji v krščanstvu

Del razloga za prikaz zmajev kot zlih in zlonamernih v Evropi je vpliv religije.

Čeprav Sveto pismo ne omenja posebej zmajev, omenja bitja, ki se jim po opisu ujemajo.

tetovaža zmaja na nadlakti

Zmajeve lastnosti ga povezujejo z idejami o hudiču in grehu – zmajev videz spominja na kačo, ki je skušala Adama in Evo.

Za prve kristjane so bili zmaji poganski simboli – pred krščanstvom so bili zato bolj verjetno videti negativno. Ta ‘poganska’ kakovost je prispevala k združitvi zmajev s hudičem.

V krščanski verski ikonografiji so bili številni svetniki upodobljeni kot ubijanje zmajev, da bi premagali greh in izkoreninili zlo.

tetovaža zmaja

Vzhodni zmaji proti zahodnim zmajem

Različne predstave o zmajih, ki jih ponazarjajo kitajska mitologija in evropske legende, so simptomatične za širši trend. Na Vzhodu so zmaji na splošno dobronamerni, modri zaščitniki, na zahodu pa so povezani z nasiljem, divjino in pogosto zlom..

To ne pomeni, da je tetoviranje z zmajem zahodnega videza (manj serpentin, usnjatih kril, dihanja ognja itd.) Nujno povezano z zlom in temo-čeprav ni mogoče zanikati, da so ta bitja močni gotski simboli. Danes so zmaji na zahodu bolj povezani z močjo in skrivnostjo kot s silami zla.

14-Dragon_Tattoo_by-Thanh-Starasian

Zmaji v popularni kulturi

To nas pripelje do današnjega časa in načina, kako se zmaji pojavljajo v sodobni popularni kulturi. Najpogosteje so upodobljeni v zahodnem slogu – pomislite na primer na zmaje iz serije Harry Potter.

V sodobni fantaziji so zmaji pogosto nesmrtni ali imajo vsaj zelo dolgo življenjsko dobo. To jim daje kakovost modrosti – domnevamo, da so se morali, odkar so že tako dolgo, spoznati več o tem svetu, kot smo jih mi lahko v kratkem življenju.

super tetovaža zmaja

Tetovaže sodobnih predstav zmajev lahko pomenijo številne stvari. Prvič, pogosto so zgolj dekorativni – ni mogoče zanikati, da zmaj predstavlja presenetljivo podobo. Priznajmo si: zmajeve tetovaže so kul. Včasih klišejsko, a vseeno kul.

Drugič, običajno so simbol močne, neustavljive sile. Kot taki lahko pomenijo koncepte, povezane z močjo in magijo.

Nazadnje, zmajeve tetovaže so lahko izraz afinitete osebe do fantazijskega žanra. To so bili zmaji, ki se najpogosteje pojavljajo v popularni kulturi in so v veliki meri simbol fantazije, poleg magije in drugih mitskih bitij.

tetovaža zmaja

Priljubljeni modeli zmajevih tetovaž

Ker so zmaji že več sto let del skoraj vsake kulture, obstaja veliko vizualnega navdiha pri izbiri vrste tetovaže..

Nekatere najbolj priljubljene izbire vključujejo:

  • Tetovaža plemenskega zmaja – prava klasika. Plemenski slog – z vzorci iz koničastih, ukrivljenih linij – je v 90. letih dosegel vrhunec priljubljenosti, in čeprav se postopoma nadomešča z bolj zapletenimi plemenskimi vzorci, je še vedno izvedljiva možnost. To je dobra izbira, če iščete relativno majhno, popolnoma črno tetovažo.
  • 3D tetovaža zmaja -slog 3D temelji na previdni uporabi senčenja za ustvarjanje fotorealističnih tetovaž. Seveda ni dejanskih fotografij zmajev, ki bi jih lahko uporabili kot referenco, vendar je fantazijska umetnost – tako iz medijskih franšiz (glej spodaj) kot posameznih umetnikov – več kot dovolj za delo. Pri 3D tetovažah, še posebej nečesa tako zapletenega, kot je zmaj, bi morali pričakovati, da bo zasnova relativno velika, da bo odražala vse potrebne podrobnosti. Pomembno je tudi, da izberete pravega tetovatorja – ta slog je neverjetno težko izvesti in mora biti pravi – drugače bo videti nenavadno. Zato je najbolje, da se obrnete na umetnike, ki imajo dokazane izkušnje s tetoviranjem v 3D.

zmajeva tetovaža na zgornjem delu hrbta

  • Tetovaža japonskega zmaja – Japonske tetovaže so zelo značilne po slogu in uporabljajo svetle barve in velike modele za ustvarjanje edinstvene estetike. Japonski zmaji so po videzu skoraj enaki kot zgoraj opisani kitajski zmaj, podoben pa je tudi njihov pomen v japonski kulturi – moč, sreča, dolgoživost in modrost. Japonski modeli tetovaž so ponavadi zelo zapleteni in veliki in so najbolj primerni za tetovaže s hrbtom ali rokavi.
  • Zmaj in tetovaža tigra – priljubljena kombinacija v kitajski umetnosti tetoviranja, ta dva bitja sta divja in močna. V tem kontekstu zmaj običajno predstavlja modrost, tiger pa fizično moč. Nekateri to zasnovo razlagajo kot simbol boja med umom (zmaj) in telesom (tiger). Simbol jin in jang se včasih pojavi kot ozadje pri tej vrsti oblikovanja. Jin in jang simbolizirata ravnovesje in zamisel o protislovnih silah, ki se večno dopolnjujeta in dopolnjujeta, ne moreta obstajati brez nasprotja.

tetovaža zmaja

  • Tetovaža ognjenega dihanja z zmajem – ta oblika najbolje izgleda v 3D slogu, zaradi česar je resnično impresivno umetniško delo. Za ohranitev tega dizajna bo potrebna velika površina telesa, saj je v njem veliko podrobnosti in slika ne bo resnično dosegla svojega polnega potenciala, razen če je velika. Priporočljivo je temno ozadje, ki bo ognju dalo kontrast in v primerjavi z njim izgledalo svetlo. Prav tako je treba upoštevati, da tradicionalno orientalski (vzhodni) zmaju podoben zmaj običajno ne diha-krilati, zahodni prevzem bitja se bo najbolje obnesel pri tej zasnovi.
  • Tatoo oboževalca franšize zmaja – ljubitelji fantazijskega žanra se pogosto odločijo za zmajeve tetovaže, ki v svojih najljubših delih črpajo iz določenih zmajev. Primeri knjig in filmov o zmajih so Harry Potter, Eragon in za bolj lahkotno možnost How to Train Your Dragon. Tudi igre so odličen vir navdiha – od namiznih Dungeons and Dragons in njegovih umetniških del do konceptne umetnosti v video igrah, kot so Skyrim, Dragon Age ali Dragon’s Dogma.

tetovaža zmaja

Postavitve tetovaže zmaja

Večina zmajevih tetovaž bo vsaj srednje velikosti, saj to bitje naredi zapleteno in podrobno podobo.

Majhne tetovaže zmajev so sicer možnost – minimalistične črne obrise, zmajeve risanke ali zelo osnovne plemenske tetovaže zmajev lahko pomanjšate, da se prilegajo vašemu zapestju, gležnju ali hrbtu.

Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (12)

Za bolj zapletene oblike, zlasti v 3D ali japonskem slogu, upoštevajte hrbet, stegno, nogo, prsni koš ali roko kot umestitev.

Tetovaža zmajeve roke je ena izmed najbolj priljubljenih možnosti – in obstaja zanimiva povezava med pomenom same tetovaže in pomenom umestitve. Roke so običajno povezane z močjo in močjo, tako kot zmaji.

tetovaža zmaja

Zaključne besede

Zmaji so eden najbolj priljubljenih vseh časov, ko gre za tetovažo. Fascinantna, kompleksna simbolika zmaja kot simbola v kombinaciji z dejstvom, da so modeli skoraj vedno videti impresivno, naredijo zmajevo tetovažo popolno izbiro za skoraj vsakogar.

Za več navdiha si oglejte našo galerijo spodaj – in nam sporočite svoje priljubljene v razdelku za komentarje!

tetovaža zmaja

tetovaža zmajatetovaža zmaja

Tetovaža zmajatetovaža zmaja (1)Tetovaža zmajaTetovaža zmajaTetovaža zmajaTetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmaja

1-Dragon_Tattoo_by_Saera_Song 2-Dragon_Tattoo_by_jrunin 3-Dragon_Tattoo_by-Miguel-Angel-Teijido-Parra 4-Dragon_Tattoo 5-Dragon_Tattoo_by-Kirk-Sheppard 6-Dragon_Tattoo_by-Ainslie-Heilich 7-Dragon_Tattoo_by-Ainslie-Heilich 8-Dragon_Tattoo_by-micaeltattoo 9-Dragon_Tattoo_by-Micael-Tattoo-Faccio 10-Dragon_Tattoo_by-Gakkin-Gakkin  12-Dragon_Tattoo_by-Gakkin-Gakkin 13-Dragon_Tattoo_by-asuss06  15-Dragon_Tattoo_by-Mister_GLoOP 16-Dragon_Tattoo_by-drewgovan 17-Dragon_Tattoo_by-pootpuzo 18-Dragon_Tattoo_by-kapetandumbass1 19-Dragon_Tattoo_by-Eddie-Tana1 20-Dragon_Tattoo_by-SimplyTattoo 21-Dragon_Tattoo_by-_Rdeče  23-Dragon_Tattoo_by-onichollsart 24-Dragon_Tattoo_by-asuss06 25-Dragon_Tattoo_by-_DrKillpatient  28-Dragon_Tattoo_by-Peterson-Cassiano 29-Dragon_Tattoo_by-taboowoodoo  Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (1) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (2) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (6) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (9) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (10) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (11)  Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (14) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (16) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (18) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (26) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (27) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (29) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (30) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (31) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (36) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (37) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (38) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (39) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (40) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (41)  Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (46) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (48) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (51) Ideje za oblikovanje tetovaž zmajev (53) ideje za oblikovanje brezzobih zmajevih tetovaž (4)