150 modelov tetovaž za ženske in moške

Eno pero naredi tetovažo, ki je globoko smiselna in presenetljiva v svoji preprostosti.

V tem članku bomo pogledali različne pomene, ki jih lahko izrazi tetovaža perja, in pomen perja kot simbola v različnih kulturah.

Upoštevali bomo tudi nekaj najboljših modelov tetovaž s perjem, ki jih lahko najdete v spodnji galeriji čudovitih tetovaž s perjem..

tetovaže pavovega perja

Kulturni pomen perja

Indijanska kultura

Perje je bilo še posebej pomembno v indijanski kulturi. Pojavili so se v mitih o ustvarjanju mnogih plemen in na splošno so veljali za povezane z božanskim. Verjeli so, da so votle gredi perja način pošiljanja molitev k ustvarjalcu in prejemanja blagoslovov in sporočil.

Perje se je med drugim pojavilo kot okras, statusni simbol in znak hvaležnosti in občudovanja. Uporabljali so jih v oblačilih, orožju, orodju, nakitu in lovilcih sanj.

tetovaža pevovega perja na nogi

Podariti orlovo pero je bil eden najpomembnejših načinov nagrajevanja dobrih ali pogumnih dejanj. S prejetim orlovim peresom je bilo treba ravnati previdno, nikoli ga ne spustiti na tla in ga prikazati doma ali na osebi (na primer nositi kot okras telesa) – pogosto je bilo nespoštljivo skriti pero.

Prav tako je bilo treba zaslužiti perje v indijanskih bojevniških pokrivalih – to ni bila le oblika dekoracije, ampak prikaz posameznikove moči, poguma in serije junaških dejanj.

28-peresno-tetovaža-na podlakti

Starodavni Egipt

Pero je bilo simbol egipčanske boginje resnice in pravičnosti Ma’at. Po starem egipčanskem prepričanju bi po smrti srce vsake osebe tehtali glede na težo peresa Ma’at.

To je bil način za določitev načina življenja osebe. Če bi imelo srce enako težo kot pero, bi oseba lahko vstopila v posmrtno življenje.

Če pa je bilo srce obremenjeno z grehom in je tehtalo več kot pero, bi ga požrla pošast Ammit in oseba bi popolnoma prenehala obstajati.

Feather-Tattoo-Designs-1

Antična grčija

Ptice se pogosto pojavljajo v grški mitologiji in zato tudi perje. Primer legende o perju je Hera, boginja poroke in pav.

Po eni različici mita je Hera nagradila tisočokega velikana Argusa za njegove storitve tako, da ga je spremenila v čudovitega pava-z večokim repom.

tetovaže pavovega perja

Zanimivo je, da druga – povsem protislovna – različica mita pravi, da je bila to Herina kazen za Argusa – vzela vse te oči in jih položila pavu v rep.

Pomen tetovaže perja

Pomeni tetovaže s perjem delno izvirajo iz kulturnih združenj, deloma pa iz lastnosti ptic in perja samega.

Svoboda

V večini svetovnih kultur so ptice tako ali drugače povezane s svobodo. Najbolj preprosta razlaga je tudi najbolj očitna – sposobnost ptic, da letijo.

V nekaterih tradicijah in kulturah, na primer v sodobni Ameriki, so nekatere ptice simbolične kot svoboda kot politični in fizični koncept.

Kakšno svobodo predstavlja vaša tetovaža s perjem, je seveda v celoti odvisno od vas. Nekateri se odločijo za tetovaže s perjem, da bi poudarili njihovo svobodomiselno naravo, nekateri se osredotočajo na vrednost, da jih nikoli ne zavezujejo norme in konvencije, drugi pa še vedno nameravajo, da bi pero simboliziralo njihovo potepljivost-hrepenenje po potovanjih in novih krajih.

tetovaže pavovega perja

Pogum

Na ptice se pogosto gleda kot na pogumne in odločne – predvsem zato, ker je bitjem brez kril, kot smo mi, zamisel o neustrašnem potapljanju v nebo skoraj nemogoče predstavljati. Perje tako, da predstavlja ptico, lahko zato da tetovaži pomen, da se kljub oviram in dvomom ne boji, da bo šel za tem, kar hočeš.

Vera in upanje

Tako kot je za pobeg potreben pogum, je potrebna tudi samozavest in samozavest. Tetovaže s perjem lahko poudarijo človekovo prepričanje vase, svoje instinkte in sposobnosti.

pavovo pero na rami

Zelo pogosto ta pomen obstaja v širšem kontekstu usode in usode – ideja, da če se nam bo nekaj zgodilo, se bo.

Kot pero nosi veter, tako nas skozi življenje nosi kombinacija lastnega pogona in sil, na katere nimamo nadzora. Tako lahko tetovaža s perjem simbolizira prepričanje, da se bodo stvari na koncu dobro izšle, če zaupamo sebi in svoji življenjski poti.

Duhovnost

Zaradi svoje kakovosti, da je izjemno lahka in jo veter zlahka prenaša ter da je povezana z elementom zraka, ima perje močno povezavo z vsem duhovnim in metafizičnim.

Tetovaža s perjem lahko torej pomeni močno prepričanje v določeno obliko duhovnosti, pa naj bo to verska ali bolj naravo usmerjena.

tetovaže pavovega perja

Če želite dobiti tetovažo s peresom, ki izraža zelo specifičen pomen, razmislite o kombinaciji peresa z drugimi brezplačnimi elementi v večjem dizajnu.

Pisanje je dobra izbira za neposredno izražanje, bolj subtilen poudarek pa je mogoče doseči z uporabo drugih simbolov, kot so ptice in druge živali, znak neskončnosti, srce ali rože.

Pomeni različnih vrst perja

Tetovaža s perjem lahko pridobi drugo plast pomena z uporabo perja določene ptice.

Ptice so vedno navduševale ljudi in so si kot take prislužile osupljivo količino simboličnih in kulturnih združenj, različnih za vsako večjo vrsto. Številna domorodna ameriška plemena so bila prepričana, da imajo posebne ptice – in njihovo perje na koncu – različne pomene.

 • Tetovaže pavovega perja so zelo značilne in zelo barvite. Običajno nosijo pomen ponosa in lepote. Perevo pavo pero ima na širokem koncu okroglo obliko, ki se včasih imenuje tudi oko – zato lahko tetovaža pavovega perja pomeni tudi vpogled in sposobnost videti več.
 • Orlovo perje ponavadi so predstavljeni kot beli s črnimi ali temno rjavimi konicami, čeprav so lahko tudi temno rjavi z redno razporejenimi trakovi svetlejše barve. Predstavljajo moč, pogum, ugled in vodstvo. Orli – zlasti beli orel in zlat orel – so v indijanski kulturi veljali za svete.
 • Golobjevo perje so čisto bele barve in simbolizirajo mir, ljubezen, nežnost in prijaznost.
 • Vranjsko perje so popolnoma črni in imajo v sebi ravnotežje, spretnost in zvitost. Izgledajo si zelo podobni krokarjevo perje, ki so večji in pomenijo znanje in ustvarjanje.
 • Perje modre ptice, ki so – presenetljivo – modre, pomenijo srečo in izpolnitev. Zaradi svoje svetle, živahne barve so še posebej zanimiva izbira za tetovažo.
 • Perje kralja so tudi modre, vendar v nekoliko bolj umirjenem odtenku kot tiste modre ptice. Simbolizirajo potrpežljivost, srečo, hitrost in okretnost.
 • Perje kolibri so majhne in so lahko skoraj vseh barv. Tako kot tetovaže kolibrija tudi ta tetovaža perja pomeni predvsem lepoto, ljubezen in inteligenco. Indijance so kolibri pogosto videli kot duhovnega glasnika.
 • Pogoltniti perje so temno sive barve z rjavkastim odtenkom, včasih pa do polovice dolge bele lise. Najpogosteje predstavljajo mir in ljubezen.
 • Sovo perje običajno so črtasti – svetlo bež in temno rjave barve. Tako kot ptice, iz katerih prihajajo, simbolizirajo modrost, okretnost, vpogled in jasnost. Barvni kontrast in zanimiv videz sovega perja naredita posebno vpadljivo tetovažo.
 • Wren perje so nekoliko podobni perju sove, saj so običajno črtasti v rjavih odtenkih – čeprav so veliko manjši in z manj kontrasta med barvami. Simbolizirajo zaščito.
 • Sokoljevo perje so tudi črtasti, čeprav pogosteje v sivih kot rjavih odtenkih. Pomenijo gibanje in hitrost. Jastrebovo perje so si zelo podobni in pomenijo moč, daljnovidnost in skrbništvo.
 • Perje žolna so zelo značilne – črne, na obeh robovih se pojavlja več belih lis. Menijo, da predstavljajo samoodkrivanje.

tetovaža sovega perja

Priljubljeni modeli tetovaže s perjem

Samo zato, ker je perje sorazmerno preprost element, to ne pomeni, da tetovaža s perjem ne more biti edinstvena ali izvirna. Obstaja veliko načinov za ustvarjalnost pri oblikovanju tetovaže perja.

3D tetovaža perja

Hiperrealistična upodobitev peresa, narejena tako, da izgleda kot pravo pero, ki počiva na koži. Tatoo umetnik potrebuje veliko spretnosti, da doseže verjeten, estetsko prijeten učinek – zato je še posebej pomembno, da s tem stilom skrbno izberete svojega umetnika.

50-perje-tetovaža-na podlakti

Realizem 3D tetovaže s peresom se lahko odloči za pero iz določene ptice – opredelitvene lastnosti določenega perja bodo tu bolj vidne kot v stilih, manj zvestih izvirniku.

tetovaže pavovega perja

Tetovaža perja s pisanjem

Ker ima perje toliko različnih simbolnih pomenov, se mnogi odločijo za dodajanje pisanja oblikovanju. To pomaga razjasniti sporočilo, ki ga tetovaža namerava prenesti.

Lahko bi izbrali eno besedo, ki opredeljuje, kaj za vas pomeni tetovaža, ali celoten citat – vse je odvisno od tega, koliko prostora ste pripravljeni določiti za tetovažo.

Na splošno ročno napisane pisave najbolje delujejo pri tetovažah s perjem. Perje je povezano s tem, da je lahko in občutljivo, zato bo pisava z ustreznimi lastnostmi najbolje dopolnila oblikovanje. Blokirani, debeli črki – na primer pisave pisalnega stroja ali drugi težki slogi – se bodo verjetno spopadli s podobo perja in ustvarili neuravnoteženo, protislovno obliko.

25-pero-tetovaža-na-roki-600x399

Tetovaža perja s pticami

Zelo priljubljena v zadnjih nekaj letih ali manj, ta zasnova vključuje veliko pero z nesorazmerno majhnimi pticami, ki letijo iz perja – kot da so majhni deli peresa, ki se med letom odlomijo.

Abstraktni posnetki v tej zasnovi naredijo privlačno in izvirno tetovažo. Njegov pomen je odvisen od vas – na splošno je tetovaža perja s pomenom ptic povezana z idejami enotnosti in individualnosti. Vse ptice imajo perje – zato je pero povezovalni prostor za ptice v tetovaži – vendar vse letijo v svojo smer.

6-pero-tetovaža

Ta na videz nasprotujoč si nabor idej lahko predstavlja misel, da čeprav smo na nek način vsi enaki – v bistvu enaki in sestavljeni iz istih stvari – smo edinstveni posamezniki s svojimi potmi.

Drug pomen, ki se včasih pripisuje tej zasnovi, je odpustiti preteklost ali izvor, sprejeti spremembe in ne dovoliti, da preteklost narekuje našo sedanjost. Oblikovanje nosi konotacije odmika od tega, kar nas omejuje v to, kar smo, in kovanja lastne poti in lastne identitete.

1-pero-tetovaža-na hrbtu

Lovilec sanj s perjem

Pero v vaši tetovaži ni nujno izoliran element. Eden od načinov za vključitev perja v del večjega, smiselnega dizajna je, da si naredite tetovažo lovilca sanj.

Lovilci sanj so edinstveni v domorodni kulturi, kjer so verjeli, da ščiti spečega pred slabimi sanjami – filtrira misli in sanje, tako da le dobre pustijo notri.

tetovaže pavovega perja

Lovilec sanj ima obliko obroča – ali več obročev, ki so simetrično razporejeni – z lahkim tkanim vzorcem v notranjosti in perjem, kroglicami in drugimi okraski, obešenimi od spodaj.

Tetovaža s peresom

Pero je pisalo, narejeno iz perja, pogosto z jekleno konico za pisanje, ki bolje drži črnilo. Če je pisanje v dobesednem metaforičnem smislu za vas pomembno, potem je to lahko popolna oblikovalska ideja.

Feather-Tattoo-Designs-7

Pero je lahko edini element v tetovaži, lahko pa ga kombinirate s knjigo ali loncem za črnilo za bolj zapleteno obliko. Če razmišljate o tem, da bi tetovaži s perjem dodali črke, bi lahko pero napisalo citat.

tetovaže pavovega perja

Zaključne besede

Perje nosi globoko zakoreninjene duhovne in simbolne pomene. Primerne so za vrsto zanimivih možnosti oblikovanja tetovaž, ki lahko izražajo ogromno pomenov in vrednot.

Ker je perje tako hitro prepoznavno kot simboli in predmeti, je kot nalašč za oblikovanje tetovaže katere koli velikosti in sloga. Za več vizualnega navdiha pobrskajte po naši galeriji tetovaž s perjem in nam v spodnjih komentarjih sporočite, kateri modeli so vam najbolj všeč!

tetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perja

tetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perja

tetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perjatetovaže pavovega perja

 2-pero-tattoo-na-podlakti-590x1024 Tetovaža s tremi perji na podlakti 4-3D-tetovaža perja 5-pero-tetovaža-580x1024   9-pero-tetovaža-na podlakti 10-pero-tetovaža-na strani 11-pero-tetovaža-na hrbtu 12-pero-tattoo-na-podlakti 13-pero-tetovaža-na roki 14-pero-tetovaža-peš 15-pero-tetovaža-peš 16-pero-tetovaža-na-tele-541x1024 17-pero-tetovaža Tetovaža 18-perje-na vratu 19-pero-tetovaža-na hrbtu 20-perje-tetovaža-na hrbtu 22-pero-tattoo-na-prstu 23-pero-tetovaža-peš 24-akvarel-pero-tetovaža-598x1024 25-pero-tetovaža-na-roki-600x399 26-pero-tetovaža-na hrbtu 27-pero-tetovaža-na vratu  29-perje-tetovaža-na strani-576x1024 30-perje-tetovaža-na hrbtu 31-pero-tetovaža-na hrbtu 32-pero-tetovaža-na strani 33-pero-tetovaža 34-pero-tetovaža 35-pero-tetovaža 36-pero-tetovaža-na vratu 44-pero-tetovaža-na strani 45-pero-tetovaža-na hrbtu 46-pero-tattoo-na-roki 47-pero-tetovaža-na hrbtu >48-perje-tetovaža-na hrbtu 49-pero-tetovaža-na strani  ideje za tetovaže iz perja moške ženske srčkano lepe (14) ideje za oblikovanje tetovaž s perjem moški ženske lepe lepe (15) ideje za tetovaže iz perja moške ženske srčkano lepe (31) ideje za tetovaže iz perja moške ženske srčkano lepe (33) ideje za tetovaže iz perja moške ženske srčkano lepe (47) Peather-Tattoo-Designs  Feather-Tattoo-Designs-2 Feather-Tattoo-Designs-3 Feather-Tattoo-Designs-4 Feather-Tattoo-Designs-5 Feather-Tattoo-Designs-6  Feather-Tattoo-Designs-8 Feather-Tattoo-Designs-9 Feather-Tattoo-Designs-10 Feather-Tattoo-Designs-11 Feather-Tattoo-Designs-12 Feather-Tattoo-Designs-13 Perje-tetovaže-modeli-14  Tetovaže s perjem-16 Peather-Tattoo-Designs-17 Feather-Tattoo-Designs-18 Pero-Tattoo-Designs-19  Feather-Tattoo-Designs-21 Feather-Tattoo-Designs-22 Feather-Tattoo-Designs-23 Perje-tetovaže-modeli-24 Feather-Tattoo-Designs-25 Feather-Tattoo-Designs-26 Perje-tetovaže-modeli-27 Feather-Tattoo-Designs-28 Perje-tetovaže-modeli-29 Pero-Tattoo-Designs-30  >Feather-Tattoo-Designs-32 Perje-tetovaže-modeli-34 Pero-tetovaže-modeli-35 Feather-Tattoo-Designs-36   Pero-Tattoo-Designs-40 tetovaže s perjem tetovaže perja-2 tetovaže perja-3 tetovaže perja-4 tetovaže perja-5 tetovaže perja-6 tetovaže perja-7 tetovaže perja-8 tetovaže perja-9 tetovaže perja-10 tetovaže perja-11 feathertattoos-img