150 najbolj neverjetnih maurskih tetovaž in pomenov

Tako kot večina avtohtonih prebivalcev Oceanije tudi Maori menijo, da so tetovaže pomemben del njihove kulturne identitete in prakse.

Kompleksni vzorci in pomeni za tetovaže Maori so bili vir navdiha za tetovatorje po vsem svetu.

V tem članku si bomo podrobneje ogledali tetovaže Maori – vse od pomena oznak telesa za Maore do modelov, ki jih navdihuje maorska tetovaža.

Maori tetovaže

Maori

Maori so avtohtono polinezijsko prebivalstvo Nove Zelandije.

Polinezija je medtem zbirka več kot tisoč otokov, razpršenih po osrednjem in južnem Tihem oceanu. Območje se pogosto imenuje polinezijski trikotnik – na zemljevidu je označeno s povezavo Havajev, Velikonočnega otoka in Nove Zelandije.

tetovaža rame maori

Maori izvirajo iz vzhodne Polinezije in so na Novo Zelandijo prispeli v prvi polovici 14. stoletja, nekje med letoma 1320 in 1350.

Ker so Maori prvih nekaj stoletij na Novi Zelandiji preživeli ločeno od drugih polinezijskih plemen, se je njihova kultura razvila neodvisno. To pomeni, da se mitologija, jezik, prakse in umetnost izrazito razlikujejo od mitov drugih polinezijskih ljudstev.

Maori tetovaže

Življenje Maorjev na Novi Zelandiji se je s prihodom Evropejcev v 17. stoletju spremenilo. Sprva sta obe kulturi sobivali mirno, Maori pa so prevzeli številne elemente zahodne družbe.

Kot je običajno, pa se je na koncu zgodil konflikt, večinoma zaradi sporov o lastništvu zemljišč – kar je privedlo do zaplemb zemljišč, družbenih pretresov in številnih epidemij.

To je povzročilo dramatičen upad prebivalstva Maori. Kljub temu so Maori in njihova kultura preživeli številne spremembe in danes je na Novi Zelandiji okoli 730.000 Maorjev in več kot 150.000 drugod po svetu, predvsem v Avstraliji.

Maori tetovaže

Maorska tradicija tetoviranja

Tetoviranje je sestavni del maorske kulture. Postopek osebe, ki si je tetovirala, je vključeval vrsto ritualov – zlasti pred prihodom in vmešavanjem Evropejcev. Tradicionalna maorska tetovaža je znana kot ta moko.

Ker Maori menijo, da je glava najbolj sveti del telesa, so ta moko najpogosteje izvajali na obrazu.

Te tradicionalne obrazne tetovaže vključujejo uporabo ukrivljenih oblik in spiralnih vzorcev. Ali je vzorec sam tetoviran ali pa dizajn zatemni ozadje, da ustvari vzorec negativnega prostora.

Poleg tetoviranja obraza moški pogosto nosijo tetovaže na stegnih, rokah in zadnjici. Ženske imajo ponavadi tetovaže na bradi in ustnicah.

Maori tetovaže

Ta moko instrumenti in metoda

Tradicionalne maorske tetovaže so bile izvedene z drugačno – in veliko bolj bolečo – tehniko, kot jo uporabljamo danes. Namesto z iglami so Maori uporabljali dleta in nože, običajno iz zob morskega psa, nabrušene kosti albatrosa, kamne in po nekaterih virih železo.

Dleta bi udarjali s kladivom, da bi prebili kožo, z noži pa bi ustvarili daljše reze. Tetovatorji so uporabljali tako gladka kot nazobčana dleta in rezila, odvisno od vzorca in učinka, ki so ga želeli doseči.

moški z maorskimi tetovažami

Odprtine in kosi na koži so bili nato pobarvani z različnimi črnili, izdelanimi iz naravnih materialov. Pigmente smo pomešali z živalsko maščobo, da smo dosegli gladko, tekočo konsistenco. Črni pigmenti so bili pridobljeni iz zgorelega lesa. Svetlejše barve so bile dosežene z uporabo žgane kauri gume ter gosenic in drugih žuželk.

Seveda je bil ta proces neverjetno boleč, zato so ga pogosto izvajali postopoma, kar je koži omogočilo, da se pozdravi med »sejami«.

Maori tetovaže

Zaradi uporabe dletov in ne igel metoda maorske tetovaže povzroči žlebove na površini kože, kjer so se kosi zacelili. Namesto da bi bila gladka kot po sodobni tetovaži, bi bila zato koža teksturirana in obarvana v skladu z vzorcem.

Dandanes nekateri Maori nadaljujejo tradicijo nošenja tetovaž na obrazu, čeprav se to pogosteje izvaja s sodobnimi pištolami za tetoviranje. Vendar praksa tradicionalnega ta moko ni povsem zamrla, saj obstaja nekaj poročil, da se nekatere skupine še vedno ukvarjajo s tetoviranjem z metodo dleta.

Maori tetovaže

Mitologija za ta moko

Visok pomen tetovaž v maorski kulturi je verjetno najbolje dokazan, čeprav obstaja dejstvo, da obstaja cela legenda o tem, kako je nastala ta moko.

Po maorski mitologiji je bil nekoč mladenič Mataoroa, ki se je zaljubil v princeso podzemlja Niwareko. Par se je poročil in Niwareka je zapustila podzemlje, da bi bila z Mataoroo na zemlji.

Mataoroa je svojo novo ženo maltretiral in vrnila se je k očetu v podzemlje. Mataoroa, prežet z žalostjo in obžalovanjem ob izgubi žene, se je odločil, da ji bo sledil.

Maori tetovaže

Vstopil je v podzemlje in po številnih preizkušnjah in izzivih dosegel oče svoje žene. Ob prihodu so ga prebivalci podzemlja zasmehovali: barva obraza njegovega bojevnika se je med potovanjem razmazala in razmazala. V legendi je bilo to že takrat, ko so na zemlji poznali le trajne oznake obraza.

Navdušeni nad predanostjo mladeniča pridobivanju odpuščanja svoje žene, so ljudje Niwareke Mataoroo naučili umetnosti ta moko – trajno označevanje obraza. Niwareka je možu odpustila in skupaj sta se vrnila na zemljo, da bi skrivnosti ta moko delila s preostalimi Maori.

Maori tetovaže

Maori umestitev tetovaže

Po nekaterih virih imajo določena področja obraza pomen, v katerem se pojavljajo elementi oblikovanja. V tradicionalnih maorskih tetovažah na obrazu naj bi bile te:

 • Središče čela – nanaša se na celoten položaj osebe v družbeni skupini
 • Pod obrvmi – položaj
 • Okoli oči in nosu-podplemena, znana kot hapu
 • Okoli templjev – zakonski stan, vključno s številom porok, ki jih je imela oseba
 • Pod nosom – pri moškem bi bil tetovaža na tem področju njegov podpis – zapomnili so ga plemenski poglavarji, ki so ga uporabljali pri podpisovanju listin, ukazov in nakupu nepremičnine
 • Lica – poklic osebe
 • Brada – mana osebe – se nanaša na ugled ali avtoriteto
 • Območje čeljusti – rojstni status osebe, ki pogosto vključuje sklicevanje na materino in očetovo linijo

Kot lahko vidite, maorske tetovaže na obrazu skoraj povedo celotno življenjsko zgodbo osebe. To je eden od mnogih razlogov, zakaj je pri izbiri tetovaže Maori ključnega pomena biti previden – nenamerno bi lahko na koncu povedali nekaj o sebi, česar res niste mislili povedati!

Maori tetovaže

Pomembno je tudi omeniti, da so na splošno tetovaže obraza Maori danes rezervirane za Maore – so sestavni del njihove kulturne identitete in tradicije.

Posameznikom, ki ne maorijo in si želijo tetovaže v slogu maorščine, običajno svetujemo, da razmislijo o drugih umestitvah, da se izognejo žaljivosti ali neobčutljivosti. Kasneje se bomo vrnili k temi kulturne občutljivosti pri maorskih tetovažah.

Maorski simboli tetovaže

Pomeni tetovaže Maori niso določeni le s točno postavitvijo, temveč tudi z uporabljenimi vzorci in oblikami.

Maori tetovaže

Manuah proti koru

V tradicionalni maorski tetovažni umetnosti so elementi, uporabljeni v plemenskih, abstraktnih vzorcih, znani bodisi kot manuah ali koru.

Manuah je glavni oris tetovaže. Beseda sama pomeni “srce”. Te glavne linije predstavljajo človekovo življenjsko pot, vključno s preteklimi dosežki in načrti za prihodnost.

Korusi so spiralne oblike, ki se odcepijo od linij manuah.

maorska tetovaža na prsih na moškem

Spirala – koru

Koru ima obliko preproste spirale. Oblikuje se iz razgrnjenega lista praproti in kot tak pomeni rast, nove začetke in harmonijo. Odvisno od celotnega vzorca, uporabljenega pri oblikovanju, lahko vsaka spirala predstavlja tudi družinskega člana ali ljubljeno osebo.

Ribji trnek – Hei matau

Ta simbol dobi videz pol-abstraktne, stilizirane trnke za ribe-nekoliko podoben nepopolni številki 8 ali & podpisati.

Ribe so bile eden od glavnih virov prehrane avtohtonega ljudstva Maori in ostajajo ena ključnih sestavin številnih tradicionalnih jedi. Zato ni presenetljivo, da to pomeni blaginjo in dobro zdravje.

Zaradi očitne povezave z oceanom ta simbol pomeni tudi varno potovanje nad vodo.

dve tetovaži rame maori

Enojni zasuk – Pikorua

V obliki številke 8 ta simbol pomeni pot življenja. Prav tako pomeni večnost – tako kot simbol neskončnosti, ki se uporablja v matematiki in v drugih kulturah, ki je videti tudi kot 8. Razlika je v tem, da je simbol neskončnosti običajno predstavljen vodoravno – 8 na svoji strani.

Dvojni in trojni zasuki

Oblikovan kot številka 8, razen z dodatnim “zasukom” ali dvema, ta simbol predstavlja odnose.

Zavoji so simbol enotnosti med dvema osebama, skupinami ali kulturami. Ker so zvitki del simbola, ki je že povezan z neskončnostjo, naj bi to združevanje trajalo večnost. Večna ljubezen in prijateljstvo sta ključni pomen tega elementa.

tetovaža maori na rami

Manaia

Manaia je priljubljen element maorskih tetovaž, okraskov in rezbarij. Tradicionalno je bil simbol predstavljen kot bitje s telesom človeka, repom ribe in glavo ptice. Vendar je sčasoma postajalo vse bolj ustvarjalno in liberalno prevzemanje videza manaia.

Menijo, da je manaia glasnik med živimi in mrtvimi. Pomembno je, da je vedno upodobljen v profilu – ker je ena polovica manaia v kraljestvu mrtvih, druga pa v svetu živih. Tako lahko vidimo le eno stran, saj je druga obrnjena na področje, ki ni naše.

V tetovažah in v obliki čarov in nakita se manaia nosi kot zaščitni čar. Menijo, da je budni osebni varuh, ki bo odganjal zlo in nesrečo.

maorsko umetniško delo

Hei-tiki

V maorski mitologiji je prvi človek znan kot Tiki. Majhne rezbarije simbol hei-tiki – tiste humanoidne figure z velikimi očmi in nagnjeno glavo – so pogosto nosili kot obeske. Najdragocenejši hei-tiki so bili narejeni iz zelenega kamna (žad).

Hei-tiki simbolizira povezavo s predniki uporabnika in je kot tak simbol spomina na pokojne družinske člane. Prav tako naj bi bil simbol maorske boginje plodnosti Hineteiwaiwe.

tetovaža maorski obraz

Poleg priljubljene izbire za tetoviranje je hei-tiki kot obesek ali druga rezbarija pogosto narejen kot dragocena lastnina v družini. Rezbarjenje bi se preneslo na generacijo, njegov pomen pa bi postajal vse pomembnejši, dokler bi ostal v družini.

Ta običaj je zdaj pretežno v preteklosti, a hei-tiki ostaja eden najbolj prepoznavnih simbolov maorske kulture. Kot tak, ko se nosi kot tetovaža ali nakit, pomeni pripadnost ali sorodnost osebe Maori in tradicijo.

moški s tetovažo obraza

Maorski vzorci tetovaže

Poleg uporabe zgornjih simbolov tradicionalne maorske tetovaže vključujejo tudi zapletene vzorce.

Ti vzorci se uporabljajo za zapolnitev črnih področij tetovaž – dodajo dodatno plast pomena. Večina vzorcev je postavljenih med dve dvojni vzporedni črti, različne oblike vstavka pa nosijo različne konotacije.

https://www.pinterest.co.uk/pin/847661961089349959/?lp=true

 • Pakati – ta kotni vzorec je splošno znan kot “plašč pasje kože”. Simbolizira bojevnike in sorodne koncepte, kot so bitke in vojne, ki jih vodi uporabnik. Kot sekundarni pomen pakati simbolizira tudi lastnosti, ki jih pripisujejo bojevnikom – na primer pogum, moč in čast.
 • Hikuaua – še en geometrijski vzorec, hikuaua ​​naj bi spominjal na rep ribe skuše. Skuša je ob obali Nove Zelandije v izobilju, ljudstvo Maori pa ga imenuje strašljivo. Vzorec hikuaua ​​predstavlja blaginjo – koncept, tesno povezan z ribami in številčnostjo hrane v zgodovini Maori. Povezana je tudi z regijo Taranaki-območjem v severozahodni Novi Zelandiji, okoli gore Taranaki.
 • Unaunahi – ta vzorec, bolj zaobljene oblike kot dva prej opisana, naj bi bil podoben ribjim luskam. Ponovno povezava z ribami in ribolovom v tem vzorcu pomeni blaginjo, obilje in zdravje.
 • Ahu ahu mataroa – ta vzorec je sestavljen iz ravnih črt in simbolizira talent in dosežke v športu in atletiki. Poleg tega lahko pomeni tudi nov izziv.
 • Taratarekae – ta vzorec vizualno izstopa od drugih, ker ni postavljen med dva niza dveh vzporednih črt. Nasprotno, sam vzorec ima obliko dveh vzporednih črt, pri čemer so videti kot majhni trikotniki, ki štrlijo navznoter iz obeh črt v pravilnih, medsebojno povezanih intervalih. Trikotniki se nanašajo na kitove zobe, vzorec pa simbolizira občutljivost in moč.

Maori tetovaže

Polemika

Preden preidemo na preostanek naše galerije maorskih tetovaž, je treba opozoriti: obstaja nekaj polemik glede popularizacije tetovaž in podob Maori. Ko tradicionalne maorske tetovaže nosijo ljudje, ki niso maori, je to mogoče razumeti kot kulturno prilaščanje.

Kulturna prisvojitev je tista, kjer osrednji element, edinstven za eno kulturo, sprejme pripadnik druge kulture brez dovoljenja in/ali razumevanja, po možnosti zlorabe ali napačne razlage običaja.

maorski dizajn tetovaže na rami

V zadnjih letih je prišlo do polemika okoli ne-maorskih ljudi, ki nosijo maurske tetovaže-ponazarjajo jih javne osebe, kot sta Robbie Williams in Ben Harper, ki imata oba tetovaže v maorskem slogu.

Pri uporabi modelov tatujev, ki predstavljajo kulturo, ki ni naša, je pomembno, da v celoti razumemo posledice in pomene – in to na kulturno občutljiv in primeren način.

Maori tetovaže

Ta moko vs kirituhi

Danes tradicionalni ta moko zahteva proces privolitev, zgodovinskih informacij in genealoških dokazov – rezerviran je samo za Maore. Medtem se modeli, ki jih navdihuje Maori-tisti, ki se v slogu ujemajo s tradicionalnim ta moko, vendar nimajo neposrednih kulturnih pomenov-na splošno veljajo za sprejemljive brez potrebe po geneloški povezanosti s kulturo. Te so znane kot kirituhi, kar dobesedno pomeni “narisana koža”.

Bistvo je, da kot oseba, ki ni Maori, še vedno lahko dobite kirituhi-tetovažo v slogu Maori-pod pogojem, da je to storjeno s popolnim razumevanjem in na kulturno občutljiv način.

Zato je pomembno, da čim prej raziskate tetovaže Maori, preden jih dobite. Odlična ideja je tudi pomoč tetovatorja z izkušnjami in poznavanjem tetovaž v slogu Maori.

moški s tetovažo maorske roke

Številni tetovatorji s sedežem v Novi Zelandiji menijo, da je kirituhi njihovo strokovno področje. Pri sodelovanju s takim strokovnjakom pri vaši tetovaži je super, da bo nastala oblika pristna, neškodljiva in reprezentativna za natančne pomene, ki ste jih želeli posredovati.

Mnogi takšni umetniki delajo tako, da vas vprašajo, kakšen je vaš namen, namestitev in velikost za tetovažo, nato pa oblikujejo edinstven vzorec, ki bo ustrezal vašim zahtevam. Na ta način ste lahko prepričani, da tetovaža ni le natančna, ampak tudi popolnoma edinstvena za vas.

Maori tetovaže

Zaključne besede

Tradicija tetovaže Maori je tako zapletena kot fascinantna. Prisotnost toliko različnih simbolov in vzorcev z zelo specifičnimi pomeni pomeni, da lahko modeli, sestavljeni iz teh elementov, povejo celotno zgodbo in ne predstavljajo le ene stvari.

Če želite prebrati več o plemenskih tetovažah in videti več čudovitih modelov v tem slogu, si oglejte naše članke o polinezijskih tetovažah in o plemenskih tetovažah na splošno.

Maori tetovaže

Maori tetovažeMaori tetovaže

Maori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovaže

1-maorski-tetovaže 2-maorski-tetovaža 3-maorski-tetovaža 4-maorski-tetovaža 5-maorski-tetovaža 6-maori-tetovaža  8-maori-tetovaža 9-maori-tetovaža 10-maori-tetovaža 11-maori-tetovaža 12-maori-tetovaža-507x1024 13-maorski-tetovaža 14-maori-tetovaža 15-maori-tetovaža 16-maori-tetovaža 17-maori-tetovaža 18-maori-tetovaža  20-maori-tetovaža 21-maori-tetovaža 22-maori-tetovaža 23-maori-tetovaža 24-maori-tetovaža-518x1024 25-maori-tetovaža 26-Maori-tetovaža 27-maori-tetovaža 28-maori-tetovaža 29-maori-tetovaža-600x923 30-maori-tetovaža 31-maori-tetovaža 32-maori-tetovaža  34-maorski-tetovaža 35-maorski-tetovaža Maori-tetovaže Maori-tetovaže-modeli-1 Maori-tetovaže-modeli-2 Maori-tetovaže-modeli-3 Maori-tetovaže-modeli-4 Maori-tetovaže-modeli-5 Maori-tetovaže-modeli-6 Maori-tetovaže-modeli-7 Maori-tetovaže-modeli-8 Maori-tetovaže-modeli-9 Maori-tetovaže-modeli-10 Maori-Tattoo-designs-11 Maori-Tattoo-designs-12 Maori-Tattoo-designs-13 Maori-Tattoo-designs-14 Maori-tetovaže-modeli-15 Maori-tetovaže-modeli-16 Maori-Tattoo-designs-17 Maori-tetovaže-modeli-18 Maori-tetovaže-modeli-19 Maori-tetovaže-modeli-20 Maori-Tattoo-designs-21  Maori-tetovaže-modeli-23 Maori-tetovaže-modeli-24 Maori-Tattoo-designs-25 Maori-tetovaže-modeli-26 Maori-Tattoo-designs-27 Maori-tetovaže-modeli-28 Maori-tetovaže-modeli-29