150+ najbolj priljubljenih plemenskih samoanskih tetovaž vseh časov

Umetnost tetoviranja ni nekaj modernega, vendar ima svojo zgodovino zakoreninjeno v starodavni tradiciji polinezijskih otokov. Med polinezijskimi tetovažami Samoanske tetovaže veljajo za eno najbolj znanih. Menijo, da beseda tetovaža dejansko izvira iz tatau. Samoanska umetniška tetovaža je dejansko najstarejša vrsta tetovaže in prikazuje obred, potovanje po različnih stopnjah in dosežkih življenja. Pridobivanje te vrste tetovaže je boleč proces in je stvar poguma v imenu nosilca. Ta umetnost tetoviranja se je izvajala v Samoa že več kot 2000 let, skoraj vsak samček na Samoi jih nosi. Zato je bila umetnost tetoviranja pravzaprav sestavni del tradicije starodavne samoanske kulture.

Postopek samoanskih tetovaž

Samoanska umetnost se nekoliko razlikuje od sodobnega procesa oblikovanja tetovaž. Pri tem postopku se lupina ali kost, namočena v črnilo, globoko opraska na koži. Zaradi tega je postopek veliko bolj boleč kot običajne tetovaže z iglami. Črnilo, uporabljeno za izdelavo teh tetovaž, izhaja iz pepela opečenih školjk in se napolni z rano, ki nastane z odpiranjem mesa nosilca. Ko črnilo prodre globoko v rano, iz nje teče kri in jo obrišejo, umetnik pa nadaljuje z oblikovanjem tetovaže. Oblikovanje poteka v počasnem postopku, ki lahko traja celo nekaj mesecev, saj so se rane lahko zacelile med tetovažami. Zapuščanje tetovaže na sredini zaradi strahu pred bolečino bi bilo sramotno tako za nosilca kot za njegovo družino. Poleg tega so bile prvotne samoanske umetniške tetovaže velike velikosti, ki so segale od sredine hrbta in segale do zadnjega dela kolen. Obsežna pokritost tetovaže je naredila celoten postopek še bolj zapleten, dolgotrajen in boleč.

Samoanski mojstri plemenske umetnosti

V izvirni samoanski kulturi so tataus ustvarili usposobljeni mojstri tetoviranja, znani kot tafuge. Ti profesionalni tetovatorji so imeli obsežno znanje o modelih in simboliki samoanskih modelov tetovaž. To je bila veščina, ki je prevladovala v družini in se je s starejše generacije prenesla na mlajše. Ker je tatau veljal za bistveni obred prehoda, so mojstre umetnosti v tej kulturi obravnavali častno in za njihove koristne storitve so dobili posebna darila, kot so hrana in ročno izdelani predmeti..

Ideje za umestitev

Na Samoi naj bi tetovaže označevale družbeni status nosilca, velike tetovaže pa so nosili moški in ženske. Ker so bile tetovaže velike in zapletene, so pripovedovale vse o osebi, od njene starosti do družbenega položaja, ranga in mesta v življenju. Njihovo nanašanje je bilo zelo boleče in vzdržljivo, saj sta bila bolj črnila z zobom prašiča ali morskega psa in ne z iglo. Bistveno je bilo, da je bila tetovaža dokončana, ko se je začela, sicer pa je bila stvar nosilca tetovaže sramota. Večje površine, kot so hrbet, ramena, roka, podlaket, roke, boki, rebra, tele, stopalo, prsni koš, pod prsmi, trebuhom in stegni so najbolj primerna namestitev. Vse je odvisno od ustvarjalnosti in izkušenj umetnika, ki se ukvarja s to tetovažo, da ustvari nekaj dragocenega in očarljivega za nosilca.

Možnosti oblikovanja

V bistvu so bili natisnjeni na moških, čeprav so jih nekatere ženske začele dobivati ​​kasneje. Moški Samoanski dizajn je znan po imenu pe’a body tattoo, tradicionalni pa so se začeli pri modi nazaj in segali do zadnjega dela kolen, potovali ob straneh in segali spredaj. Zasnova je sestavljena iz ravnih črt, geometrijskih oblik in kotov, ki pokrivajo celotno kožo, vključno z zadnjico in celo spolnimi organi moškega. Te tetovaže so obred prehoda moškega in pripovedujejo o njegovih prednikih in družbenem statusu. Glede na postavitev pe’a tetovaže na moško telo se različnim tetovažam dajejo različna imena:

  • O le Taga Tapulu je na srednjem delu hrbta
  • Aso Fa’aifo je na zadnjici natisnjen s črnilom in ovije dimlje
  • Tasele je tisti, ki pokriva presredek
  • Tafumiti so natisnjeni na mošnjo
  • Tafito je tetovaža, ki pokriva penis
  • Saemutu je na vrhu stegna in je pokazatelj družbenega statusa
  • Umaga leži na popku in trebuhu
  • Lausae je pe’a tetovaža, ki se nahaja na stegnih

Vse to so moški samoanski vzorci in so sestavljeni iz ravnih črt in vzorcev. Po drugi strani lahko samoanska umetnost za ženske vključuje ukrivljene črte in krožne vzorce. Tetovaže za ženske v samoanski kulturi niso tako zapletene in obsežne kot pri moških. V nasprotju s pe’a tetovažami pri moških so znane po tradicionalnem imenu mala in segajo od stegen do zadnjega dela kolen. Druga vrsta žensk so limas, ki so natisnjene na rokah in so predmet velikega spoštovanja v samoanskih plemenih.

V bistvu so narejeni s črnim črnilom, saj so plemenske tetovaže. Barvno jih skoraj nikoli ne naredijo, ker bodo na ta način izgubili svojo individualnost in vidnost, vendar to nikakor ne pomeni, da niso nič manj privlačni. Lupine so še en pomemben element in simbolizirajo mir, plodnost in dolgoživost. V sodobni umetnosti tetoviranja niso omejeni na področja bokov in kolen, ampak so prikazani tudi na teletih, rokah in ramenih.

Samoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovažeSamoanske tetovaže

tetovaža z rokotetovaža na prsihduncan-tetovažas črnilom na raminotranja noganoga-samoan-tetovažaoblikovanje tetovaže nogmaori-zlomslika-samoan-tetovažatetovaža polinezijskih ramenpolinezijski rokavsamoan-design-arm-tattoosamoan-cvet-tetovažasamoan-foot-tattoosamoan s polnimi rokavisamoan-pol-rokav-tetovaža samoan-leg-tattoosamoan-spodnji del hrbta-tetovažesamoan-polinezijski-pol-rokavSamoanska ramena-tetovažasamoan-ramena-tetovažasamoan-ramena-tetovaže-dekletasamoan-rokavSamoan-Tattoo-za-ženskesamoan-tattoo-on-a-girlssamoan-tribal-tattooSamoanski-plemenski-tattoo-modeli-in-pomenisamoan-krilasamoan-krila-tetovaže-na-dekle-hrbetsamoan-with-flowersamoan-with-superman-logoskalatongan- & amp; -samoan-tattooženska-samoan-tetovažaCustom-Samoan-tattoo-600x616 Malu-tetovaža-600x900Polinesian-tetovaže-600x486Polinezijsko-samoanska-navdihnjena-noga-tetovaža-600x876samoa-back-tattoo-600x948samoa-leg-tattoo-600x771samoan_tattoo_design_by_koxnas-600x969Samoan-prsi-tetovaža-za-moške-600x590samoa-neck-tattoo-600x450Samoan-podlaket-tetovaža-600x784Samoanska tetovaža s polnimi rokavi 600x600Samoan-inspirirano-ročno-tatau-600x899Samoan-Leg-Tattoo-za-ženske-600x400Samoan-Sleeve-by-Dave-Rodriguez-600x900Samoan-tatau-600x900Samoan-TattooArt-600x655Samoa-RayTatau-600x465Samoa-Tribal-neck-600x752Rokav-Samoan-tetovaža-za-moške-600x900Tradicionalna-samoanska-tetovaža-600x906