150 osupljivih polinezijskih modelov in pomenov tetovaž

Polinezijske tetovaže so značilna oblika plemenske tetovažne umetnosti, ki izvira iz polinezijske podregije Oceanije.

Ti modeli so tesno povezani s plemensko kulturo in tradicijo polinezijskih otokov.

Čeprav lahko za neobučeno oko izgledajo kot naključni vzorci, osredotočeni izključno na estetiko, ima pravzaprav vsak element tetovaže na temo Polinezije posebno simbolično vrednost.

Polinezijska tetovaža želve

Umetnost tetoviranja v Polineziji

Zgodovina tetovaž v Polineziji sega več kot dva tisoč let. Umetnost tetoviranja je veljala za sveto prakso, postopek tetoviranja pa je vključeval slovesnost z vrsto ritualov.

Tetoviranje je bilo dovoljeno le posameznikom, ki so opravili niz obredov, kar je pogosto pomenilo njihov položaj in uvrstitev v lokalni družbi..

Tetovaže so bile torej znak odraslosti (ki je bila dosežena pri 12 letih) in posebnih dosežkov ter znak poguma in moči.

Polinezijska tetovaža z želvo in kopjem

Sam postopek je bil boleč, saj so bile tetovaže narejene s surovo opremo, kot so bambusi in živalske kosti.

To je povzročilo dolgotrajno, boleče celjenje in veliko tveganje za okužbo – kar je še en dokaz za pogum in sposobnost posameznika, da prenese telesne bolečine.

Po nekaterih virih beseda “tetovaža” dejansko izvira iz Polinezije.

Kapetan James Cook, ki je bil prvi navigator, ki je v poznem osemnajstem stoletju poskušal raziskati polinezijski trikotnik, se je med obiskom otokov naučil prakse tetoviranja.

Domnevno je bil on tisti, ki je v Evropo uvedel besedo “tetovaža”, saj je s svojimi zgodbami o plemenskih tetovažah prinesel nazaj.

Dizajn tetovaže plemenskega polinezijskega navdiha

Pomen polinezijskih tetovaž pri različnih plemenih

Polinezijo sestavlja več kot 1.000 otokov, ki so si, čeprav imajo zelo podobno kulturo, jezik in običaje, še vedno ločeni družbi z manjšimi razlikami in značilnostmi.

Plemenske tetovaže po polinezijskih otokih so bile zato v veliki meri podobne, čeprav so se pojavile nekatere razlike v slogu in pomenu.

Tetovaže na Markiških otokih

Menijo, da so prvi plemenski ljudje Polinezije prišli na Markiške otoke in da so se od tod razširili na različne druge polinezijske otoke.

Kot take so bile tetovaže pomemben del kulture Markiških otokov in so bile posebej rojene v estetske namene ter za označevanje obredov prehoda skozi različne življenjske faze.

Polinezijska tetovaža Tiki Shark Teeth Spear Head z kopjem za moške

Havajske tetovaže

V havajski kulturi so tetovaže veljale za bolj osebno naravo, glede na to, da so prenašale pomen, povezan z nosilcem.

Drugi namen tetovaž v tej kulturi je bil, da so veljale za zaščitne talismane in včasih za način počastitve pokojne ljubljene osebe.

Najbolj priljubljeni havajski modeli tetovaž so vključevali abstraktne plemenske vzorce, rože in želve.

Samoanske tetovaže

Na Samoi naj bi tetovaže označevale družbeni status nosilca. Tetovaže so bile velike in zapletene in so pripovedovale vse o osebi, od njene starosti do družbenega položaja, ranga in mesta v življenju.

Pobarvanje je bilo stvar velike bolečine in vzdržljivosti, saj so bili črni z zobom prašiča ali morskega psa in ne z iglo.

Tiki in oceanska polinezijska tetovaža

Bistveno je bilo, da je bila tetovaža dokončana, ko se je začela, sicer je bila stvar nosilca tetovaže sramota.

Samoanske moške tetovaže so bile velikih velikosti, ki so segale od rebra do gležnjev in se imenujejo pe’a. Po drugi strani so bile ženske tetovaže (male) velike, vendar niso imele črnih območij.

Večina Samoank ima na rokah tetovaže.

Maori tetovaže

Novo Zelandijo naseljuje pleme Maori, ki slovi po edinstvenem slogu tetovaž. Oblikovanja sestavljajo spirale, vsaka oblika pa se spreminja, ko nosilec prehaja skozi novo življenjsko obdobje.

Tetoviranje vključuje vrsto ritualov, med katerimi se sčasoma spremeni oblika – lahko traja več let, da doseže popoln videz. Te tetovaže predstavljajo pogum, moč in strast nosilca.

tetovaža zob polinezijskega morskega psa

Tahitijske tetovaže

Tahiti je znan tudi pod imenom Francoska Polinezija in na tem otoku so se imeli pravico tetovirati le ljudje z visokim socialnim statusom.

Te tetovaže so bile razpršene po celotnem telesu nosilca, z izjemo predela obraza.

Tako moški kot ženske so imeli te tetovaže in so simbolizirali prehod različnih stopenj človeškega obstoja.

Tetovaže velikonočnih otokov

V kulturi velikonočnih otokov je veljalo, da telo osebe postane sveto, ko je označeno s tetovažami.

Del prepričanja je bil, da so tetovaže nujen predpogoj za komunikacijo z božanskim.

Najpogostejša oblika je bila vrsta pik in črt, ki segajo od enega ušesa do drugega in pokrivajo čelo nosilca.

Drugi elementi, uporabljeni pri tetovažah Velikonočnega otoka, so bili sulice, čolni, ptice in želve.

polinezijska tetovaža na prsih

Tonga tetovaže

Tetovaže Tonga so zelo podobne samoanskim tetovažam v smislu, da so pripovedovali zgodbo, vključno z osebnimi dejstvi o nosilcu, kot so njegova starost, družbeni status in potovanje skozi življenje.

Tetovaže na Cookovih otokih

Tetovaže na Cookovih otokih so sestavljene iz velikih modelov, ki pokrivajo celotno telo nosilca.

Tetovaže so označevale pripadnost določenega plemena, saj je imelo vsako pleme svoje vzorce in oznake.

Polinezijski tetovažni modeli in pomeni

Polinezijske tetovaže lahko na splošno razdelimo v dve kategoriji:

  • Etua – z uporabo čarobnih simbolov za oblikovanje duhovnega in verskega pomena, katerega cilj je zaščititi bogove
  • Enata – z uporabo naravnih elementov in simbolov za označevanje nosilca, plemena ali otoka izvora, poklica, življenjske zgodovine itd..

Na splošno velja, da večina polinezijskih tetovaž simbolizira moč, pogum, zaščita, dosežki in božanski blagoslov.

Pomembno pa je vedeti, da ima vsak element, uporabljen pri oblikovanju tetovaž s polinezijsko tematiko, svoj pomen in pomen – vzorci so sestavljeni iz vrste pomenov, namesto da imajo enkraten pomen kot celoto.

Enata

Enata je simbolna predstavitev človeške figure in se pojavlja v tetovažah, ki jih navdihuje Polinezija, samostojno ali kot del vzorca (več simbolov enate v linearni tvorbi).

Simbol lahko predstavlja žensko, moško ali božansko postavo in ne preseneča, da ima pomene, povezane s človeštvom in odnosi. Enata, postavljena na glavo, simbolizira padlega sovražnika.

Ko se enata pojavi v obliki vzorca, je videti kot skupina ljudi, ki se držijo za roke-vrsta enate v polkrožni obliki pogosto predstavlja nebo in prednike, ki varujejo svoje žive sorodnike.

Zobje morskega psa

Zobje morskega psa se v polinezijskih tetovažah pojavljajo kot trikotniki – pogosto kot del vzorca, kot vrsta prepletenih trikotnikov.

V večini polinezijskih plemen ta simbol pomeni zaščito, moč in vodenje – pri nekaterih je povezan tudi z idejo prilagodljivosti.

tetovaža nadlahti zobje morskega psa in kopja

Koplje

Spet lahko konico kopja predstavimo kot edinstven simbol ali kot vrsto medsebojno povezanih vrhov kopja, ki tvorijo linearni vzorec.

Koplje simbolizirajo moč in pogum v bitki; kadar je del vzorca z več konicami sulic, ki kažejo v isto smer, je tradicionalni pomen premagati sovražnika.

Oceanski valovi

Odvisno od posebne zasnove imajo lahko oceanski valovi ukrivljeno obliko ali pa jih poenostavijo v kotne črte.

Ker ima ocean tako pomembno vlogo v življenju polinezijskih plemen, ni presenetljivo, da kot simbol pomeni več pomenov. Ključni so življenje, kontinuiteta, spremembe in posmrtno življenje.

Oglejte si več tetovaž, ki jih navdihuje ocean, v našem vodniku.

Polinezijska tetovaža Sun Turtle and Spear Head

Želve

V večini polinezijskih subkultur želve predstavljajo zdravje, dolgoživost, mir in počitek.

Menijo tudi, da mrtve vodijo v posmrtno življenje – ta zadnji pomen je izražen v polinezijski body art skozi podobo želve s simbolom človeka na želvi ali ob njej.

Tako kot druge simbole, ki se uporabljajo v polinezijskih tetovažah, so tudi želve lahko predstavljene v obliki linearne oblike – to dosežemo z risbo na obliki vzorca lupine želve.

Kuščarji

Po polinezijskih otokih naj bi bili kuščarji – zlasti gekoni – močna bitja, ki lahko prinesejo tako srečo kot nesrečo, tako življenje kot smrt. Prav tako naj bi bili glasniki med ljudmi in bogovi.

Stiliziran vzorec simbola kuščarja je zelo podoben vzorcu enate ali simbola za človeka. Nekateri viri kažejo, da je razlog za to, da so se v polinezijskih mitih bogovi in ​​duhovi pogosto pojavljali v obliki kuščarjev.

Stingrays

Stilizirani plemenski raži se v polinezijski tetovažni umetnosti ne pojavljajo prav pogosto. Ko to storijo, v prvi vrsti simbolizirajo zaščito – ker se strije lahko skrivajo pred morskimi psi in drugimi plenilci v pesku, so povezane z varnostjo in prilagajanjem. Sekundarni pomeni, ki se skrivajo za ražem, so gracioznost, okretnost, hitrost in prikritost.

Tiki

Tiki, ki je povezan predvsem s Havaji, so kipi z vklesanimi človeškimi figurami. Predstavljajo prednike in zaščito, ki jo zagotavljajo. V polinezijski umetnosti so tiki običajno okrogli in skoraj vedno upodobljeni z zaprtimi očmi.

Polinezijske umestitve tetovaže

Poleg polinezijske simbolike, ki daje pomen plemenskim oznakam, ima postavitev tetovaž svoj pomen. Med različnimi polinezijskimi plemeni je bilo nekaj razlik, na splošno pa so različne postavitve na telesu imele naslednje pomene:

  • Glava – kot najvišjo točko telesa so mislili, da je glava povezana s temami duhovnosti, modrosti, znanja in intuicije
  • Prsni koš in zgornji del trebuha – velikodušnost, čast in iskrenost
  • Spodnji del trebuha in stegna – pogum, razmnoževanje, spolnost in neodvisnost
  • Ramena in roke – moč in pogum
  • Podlakti in roke – ustvarjalnost in sposobnost ustvarjanja stvari
  • Noge in stopala – preobrazba, napredek in napredovanje

Te umestitve lahko uporabite za poudarjanje pomena simbolike, ki je že prisotna v samem oblikovanju – na primer, polinezijske plemenske tetovaže, ki pomenijo moč, bodo najbolj primerne za postavitev ramen ali nadlakti, če se odločite za celoten tradicionalni nabor pomenov.

Kljub temu, da je pri načrtovanju polinezijske tetovaže upoštevanje teh tradicionalnih umestitev odlična ideja, bi morali seveda najprej razmisliti o svojih osebnih željah.

Kot pri vseh vrstah tetovaž je tudi pomembno, da se spomnite, da bolj kot je zapleten dizajn, večja mora biti površina postavitve, da se prilagodijo vsem podrobnostim, ne da bi pri tem ogrozili kakovost.

Polinezijska tetovaža Sonca in morskih psovPolinezijska glava kopja s cvetlično tetovažoPolinezijska tetovaža z kopjem na nogiPolinezijska tetovaža z glavo kopjaPolinezijska tetovaža z glavo kopja in zobmi morskega psaPolinezijska tetovaža z glavo kopjaMala občutljiva tetovaža polinezijskega oceanaTetovaža polinezijske želvePolinezijska tetovaža z kopico z želvoNavdih za polinezijske tetovaže z zobmi morskih psov in z glavo kopjaPodrobna tetovaža polinezijskega navdihaZobje morskega psa in oceanska polinezijska tetovažaPolinezijski s tetovažo s cvetjemPolinezijska tetovaža na prsih in rokavihPolinezijska tetovaža na prsihPolinezijska tetovaža na rokiPolinezijska tetovaža sončnih in oceanskih valovPolinezijska glava kopja s tetovažo z zobmi morskega psaZobje polinezijskih morskih psov s plemenskimi tetovažami z glavo kopjaZobje polinezijskega morskega psa z tetovažo oceanskih valovPlemenska tetovaža z zobmi polinezijskih morskih psovTetovaža z zobmi polinezijskega morskega psaTetovaža s simbolom polinezijskega oceanaVeč polinezijskih simbolovPolinezijska tetovaža glave kopja in zob morskega psaEnata polinezijska oblikovalska tetovažaTetovaža polinezijskih rokavov z oceanom in kopjemPolinezijska tetovaža zob Ocean in SharkManta Ray s polinezijsko tetovažo z zobmi morskih psovManta Ray s polinezijsko tetovažo oceanov in morskih psovPolinezijska tetovaža z zobmi s kopjem z zobmi KekahunaEnata Tiki kopja glava in oceanska polinezijska tetovažaKombinacija samoanske polinezijske plemenske tetovažePolinezijska tetovaža na prsih in trebuhu za moškeRazlične oblike tetovaže polinezijskih simbolovNeverjetna polinezijska tetovaža z glavo kopjaNeverjetna polinezijska tetovaža na zgornjem desnem delu hrbta

črna polinezijska tetovaža na rokisuper-maori-tattoo-designssuper-polinezijske-tetovaženajbolj kul polinezijska tetovažacool-polynesian-tattoocustomtat-tattoorazširitev-polinezijekstremno-polinezijska-tetovažatetovaža obraza na oknuprosti slogkirituhi-polinezijLeta-velikamaori-tetovažaPolinezijske tetovaže 14Polinezijske tetovaže 17Polinezijske tetovaže 18Polinezijske tetovaže 19Polinezijske tetovaže 20Polinezijske tetovaže 28Polinezijske tetovaže 30 Polinezijske tetovaže 35Polinezijske tetovaže 40Polinezijske tetovaže 52Polinezijske tetovaže 53

Polinezijske tetovaže 57polinezijsko telePolinezijski-od blizuPolinezijsko-devilsarmpolinezijski obrazipolinezijsko-lev-tetovažapolinezijsko-prsni košpolinezijsko-rokadzepolinezijsko-rosiepolinezijsko-škorpijon-tetovažapolinezijski morski pestetovaža polinezijskih rokavovtetovaža v polinezijskem slogupolinezijska tetovažapolinezijski-tattoo-umetnikpolinezijsko-tetovaža-prsni koš Polynesian-Tattoo-Designs-1Polynesian-Tattoo-Designs-2Polynesian-Tattoo-Designs-3Polynesian-Tattoo-Designs-4Polynesian-Tattoo-Designs-5Polynesian-Tattoo-Designs-6Polynesian-Tattoo-Designs-7Polynesian-Tattoo-Designs-8Polynesian-Tattoo-Designs-9Polynesian-Tattoo-Designs-10Polynesian-Tattoo-Designs-11Polynesian-Tattoo-Designs-12Polynesian-Tattoo-Designs-14Polynesian-Tattoo-Designs-15Polynesian-Tattoo-Designs-16Polynesian-Tattoo-Designs-17Polynesian-Tattoo-Designs-18Polynesian-Tattoo-Designs-19Polynesian-Tattoo-Designs-20Polynesian-Tattoo-Designs-21 Polynesian-Tattoo-Designs-22Polynesian-Tattoo-Designs-23Polynesian-Tattoo-Designs-24Polynesian-Tattoo-Designs-25Polynesian-Tattoo-Designs-26Polynesian-Tattoo-Designs-27

Polynesian-Tattoo-Designs-28Polynesian-Tattoo-Designs-29Polynesian-Tattoo-Designs-30Polynesian-Tattoo-Designs-31Polynesian-Tattoo-Designs-32Polynesian-Tattoo-Designs-33Polynesian-Tattoo-Designs-35Polynesian-Tattoo-Designs-36Polynesian-Tattoo-Designs-37Polynesian-Tattoo-Designs-38Polynesian-Tattoo-Designs-39Polynesian-Tattoo-Designs-40polinezijska-tetovaža-za-vaš-navdihpolynesian-tattoo-miami polinezijsko-tetovaža-pešpolinezijsko-tattooopinkpolinezijske tetovažepolinezijsko-plemenskipolinezijsko-plemenski-rokodelecprostoročno polinezijsko-plemenskipolinezijsko-plemenska nogapolinezijsko-plemensko-tetovažaPolinezijsko-želva-tetovažetattoo-by-javiertattoo-photo-designv stilu tetovažepolinezijskiplemenska tetovaža