150 tradicionalnih japonskih tetovažnih modelov in pomenov

Tradicionalne japonske tetovaže, znane tudi kot Irezumi, predstavljajo najbolj prepoznavne in impresivne sloge v tetovažni umetnosti.

Velike, podrobne in barvite, imajo zelo poseben slog risbe in več skupnih simbolnih elementov.

Japonska tetovaža

Japonske tetovaže niso le videti neverjetno, ampak so tudi prežete z vrsto pomenov in imajo dolgo in zapleteno kulturno zgodovino in pomen. Obstaja celo metoda tetoviranja, značilna za japonsko umetnost tetoviranja!

Nadaljujte z branjem za popoln vodnik po japonskih tetovažah in ne pozabite pogledati naše velike galerije osupljivih modelov.

japonska tetovaža na rami

Zgodovina tetoviranja na Japonskem

Japonska umetnost tetoviranja je splošno priznana kot ena najlepših in najnevarnejših na svetu – zato lahko pričakujete, da bo Japonska ponosna na svoje dosežke in dediščino na tem področju. Pravzaprav nič ne more biti dlje od resnice.

Japonska tradicionalna tetovaža

Čeprav se zgodovinarji ne strinjajo, kdaj je tetoviranje prvič postalo praksa na Japonskem, zagotovo vemo, da obstaja že več kot 2000 let.

Zanimivo je, da najstarejši pisni zapis, ki omenja Japonsko iz tretjega stoletja našega štetja, že omenja tetoviranje. Zgodovina države je torej nepreklicno vezana na tetovaže.

Japonska tetovaža

Kot pri večini drugih kultur so bile japonske tetovaže prvotno plemenskega pomena. Služili so za označevanje plemena, ki mu pripada, in posameznega ranga v tem plemenu.

Pleme Ainu iz regije Hokkaido se pogosto omenja pri razpravi o praksah plemenskih tetovaž na Japonskem. Zanimivo je, da so bile tetovaže Ainu večinoma v lasti žensk.

Imeli so obliko oznak na obrazu in so bili simbol spolne zrelosti in verske vere. Najstarejši zapisi o tetoviranju Ainu izvirajo iz 17. stoletja, pleme pa je nadaljevalo svojo tradicijo vsaj še dvesto let – tudi potem, ko ga je vlada razglasila za nezakonitega.

Japonska tetovaža

Kriminal in tetoviranje na Japonskem

Tetovaže na Japonskem so v obdobju Kofun (300 AD – 600 AD) izgubile družbeno sprejemljivost. Na nekaterih področjih so postali nekakšna vrsta kazni za kriminalce: vidno in vseživljenjsko označevanje kot prepovednik.

Te oznake so bile v različnih prefekturah različnih oblik. Na primer, v Hirošimi bi kanji (japonski simbol) za “psa” postopoma tetovirali na čelo kriminalca, pri čemer bi vsaka vrstica simbola predstavljala drug zločin. Joj.

Japonska tetovaža

Za kriminalca bi takšno blagovno znamko pomenilo izključitev iz večine družbenih krogov in odrekanje mesta v skupnosti. Praksa kazenskih tetovaž se je nadaljevala do 17. stoletja.

Vse večja priljubljenost dekorativnih tetovaž v tem obdobju je pomenila, da so kazenske oznake do neke mere izgubile pomen – poleg tega pa jih je kriminalec lažje prikril z dekorativnim dizajnom.

japonska tetovaža na želodcu

Ta obrat je privedel do ustanovitve kulturnega združenja med tetovažami in organiziranim kriminalom. Zlasti obsežne tetovaže so bile povezane z jakuzansko -japonskimi mafijskimi klani, ki so se, kot se zgodi, začeli oblikovati približno v istem času (17. stoletje).

Velike tetovaže, zlasti vzorci, ki pokrivajo celoten hrbet, so postale zaščitni znak Yakuze – za člane so bile tetovaže simbol moškosti, moči, poguma in izven zakona.

Japonska tetovaža

Prepoved tetoviranja

Slog tetovaž, ki smo ga prepoznali kot japonski, izvira iz obdobja Edo (1600-1867). Kot smo že omenili, je 17. stoletje, ko so tetovaže začele pridobivati ​​na priljubljenosti na Japonskem. To je v veliki meri posledica razvoja tiskarske tehnologije, ki je omogočila pojavljanje slik umetniških del in tetoviranih ljudi v publikacijah.

japonska tetovaža na hrbtu

Rodil se je trend dekorativnih tetovaž – ki jih je vlada na koncu zadušila, ko je leta 1868 razglasila tetovaže za nezakonite. To je še povečalo povezavo med kriminalom in tetovažami: najprej so se kriminalci tetovirali proti svoji volji – potem so se odločili za tetoviranje, proti zakonu . Tatoo te je po definiciji naredil za kriminalca!

Japonska tetovaža

Razlog, zakaj so bile tetovaže na Japonskem v tem trenutku nezakonite, pa je manj povezan s kriminalom kot z ohranjanjem dobrega javnega mnenja. Približno v tem času je država začela odpirati meje zahodnim državam.

Ker so bile tetovaže že videti kot slane in neprimerne, jih je Japonska prepovedala, da bi bila država zahodnim obiskovalcem videti prefinjena in civilizirana.

Japonska tetovaža

Tetovaže na sodobni Japonski

Čeprav je tetoviranje na Japonskem leta 1948 spet postalo legalno, je praksa še vedno v veliki meri zanemarjena. Pomembno je, da tetovaže ni uzakonila japonska vlada, ampak okupacijske sile – zato sprememba zakonov ni bila avtonomna odločitev Japonske, ampak je bila vsiljena državi.

Družbena stigma, ki v veliki meri temelji na ideji odnosa tetovaž do kriminalnih dejavnosti, ostaja na Japonskem očitna. Ljudem, ki živijo na podeželju, lahko tetovaže otežijo ali onemogočijo iskanje zaposlitve ali pa se na njih gleda kot na uglednega člana družbe.

tetovaža japonskega zmaja

Turisti so pogosto presenečeni, ko ugotovijo, da tudi danes številna japonska japonska mesta prepovedujejo tetoviranje. Bazeni, telovadnice, kopališča in gostilne imajo vse pravice do onemogočanja vstopa tetoviranim strankam – in mnogi dejansko to storijo.

Kot verjetno ugibate, vse to pomeni, da boste morali, če upate, da se boste odpravili na Japonsko po pristno japonsko tetovažo, najverjetneje spremeniti svoje načrte. Trenutno pravno stanje na Japonskem je, da lahko tetovaže uporabljajo le zdravniki. Umetniki tetovaž sicer sicer delujejo na Japonskem, vendar to počnejo nezakonito in “pod zemljo”.

Japonska tetovaža

Ključni elementi japonskih tetovaž

Tradicionalne japonske tetovaže so bogate s simboliko, pogosto uporabljajo podobe živali in cvetja. To je odraz pomena narave, resnične in mitske, v japonski kulturi. Slike in portreti so prav tako močno predstavljeni, običajno v zelo posebnem slogu.

Kot smo že videli, je tiskanje z lesnimi bloki močno vplivalo na tradicionalne tetovaže – in ta slog risanja se je prenesel iz ilustracij iz 17. stoletja.

Japonska tetovaža

Živali in bitja v japonskih tetovažah

Najbolj priljubljene živali in bitja v tradicionalnih japonskih tetovažah so:

  • Tetovaža zmaja – zmaj je mitsko bitje, ki ima v japonski kulturi zelo pomembno vlogo. Za razliko od zahoda, kjer so zmaji simboli divjasti in moči, na vzhodu verjamejo, da so zmaji zaščitniki človeštva. Zlasti na Japonskem simbolizirajo modrost in dobrohotnost – moč, ki jo imajo, pa naj bi jo uporabili v dobro človeštva in ne za uničenje. Povezujejo jih sile vetra in vode.Japonska tetovaža
  • Tetovaža Phoenix -feniks je pogost element v številnih stilih tetovaž in je nekaj kulturnega pojava-večina svetovnih kultur in mitologij vključuje bitje, podobno feniksu. Feniks je mitsko bitje, ki naj bi živelo stoletja, nato pa se je samo zažgalo, da bi se ponovno rodilo iz svojega pepela. Japonska kultura feniksa označuje kot Ho-Oo ali Hou-Ou-Ho/Hou je samica, Oo/Ou pa samica. Tako kot v drugih kulturah je tudi v japonski mitologiji ognjena ptica simbol ponovnega rojstva in zmagoslavja. Prinaša srečo in je povezan z obdobji blaginje in bogastva. Ni presenetljivo, da je elementarna sila, ki jo predstavlja feniks, ogenj.Japonska tetovaža
  • Koi tetovaža rib – koi so vrsta krapov, vzrejena posebej zaradi svojih pisanih lusk. Sposobnost koija, da plava navzgor (proti toku), je povzročila številne legende in simbolna združenja. V vzhodnih kulturah so povezani s pogumom, odločnostjo, močjo in premagovanjem ovir. Ena kitajska legenda pravi, da če bo riba koi priplavala vse do slapa, znanega kot “Zmajeva vrata” na Rumeni reki, bo za svojo vztrajnost nagrajena in spremenjena v zmaja. Koi so povezani tudi z jinom in jangom – starodavnim kitajskim simbolom za navidezno nasprotujoče si sile, ki se medsebojno dopolnjujejo in komplimentirajo. Obstajajo celo trditve, da je simbol yin in yang v resnici prikazan kot par koi. Element koija je seveda voda.Japonska tetovaža
  • Tiger tetovaža – tigri zasedajo pomembno mesto v vzhodnih kulturah – na Japonskem so ena od štirih svetih živali – beli tiger naj bi varoval zahod države. (Če se sprašujete, so drugi trije zmaj, ptica in črna želva.) Simbolizirajo moč in pogum in naj bi ščitili človeštvo pred zlimi duhovi, boleznimi in nesrečo. Element tigra je veter.
  • Kačja tetovaža – tako kot tigri in zmaji je kača v japonski mitologiji zaščitnik ljudi. Povezan je tudi z lastnostmi modrosti, sreče, moči in sprememb. Zaradi načina odstranjevanja kože so kače povezane tudi z idejami regeneracije, zdravljenja in zdravilnih zdravil.
  • Tetovaža Fu-Dog (Shishi/Komainu) -Fu-Dogs so kitajski levi varuhi-v japonščini so znani kot Shishi (lev) ali Komainu (levji pes). So tradicionalni kitajski arhitekturni okras, običajno v obliki velikih kipov. Kipi so bili videti kot levi s koničastimi pasjimi ušesi, postavljeni pred palače, grobnice in druge zgradbe. Verjeli so, da Fu-psi zagotavljajo mitsko zaščito pred zlom. Moški fu-psi so upodobljeni z eno tačko, ki drži žogo, kar predstavlja vladajoči svet. Samice fu-psov imajo levovega mladiča na hrbtu in so simbol vzgoje. Na splošno se simbolika Fu-Dogov vrti okoli idej zaščite, moči, sreče in poguma.20c08001ea47e3c640cdf0a4a48d3f6d

Druge oblikovalske ideje za japonske tetovaže

Čeprav so mitološka bitja in živali med najpogosteje predstavljenimi elementi v japonskih tetovažah, niso edina možnost – v vsakem primeru pa jih ni treba upodabljati sami. Drugi ključni elementi oblikovanja vključujejo:

  • Tetovaža lobanje – tako kot kača in zmaj je lobanja še en primer simbola, ki bi imel na zahodu negativne konotacije, v vzhodnih kulturah pa ga obravnavajo kot pozitivno predstavitev. V japonskih tetovažah lobanja ne predstavlja le smrti, ampak naravni cikel življenja, temveč tudi simbole sprememb in spoštovanja do prednikov..
  • Demonska maska tetovaža – demonske maske so močno prisotne v japonski tetovažni umetnosti, čeprav natančneje, niso demoni v najstrožjem smislu. V japonščini so znane kot maske Oni – z besedo Oni pomeni ogre ali trola. Simbolika Oni je zapletena in se lahko zdi protislovna. Po eni strani so znani po tem, da so zli, po drugi pa lahko nekateri delujejo kot zaščitniki. Na primer, menih, ki po smrti postane Oni, da bi zaščitil svoj tempelj, bi bil videti kot “dober” Oni. Če se odločite za tetoviranje Oni, bo vaš osebni pomen simbola prepuščen vaši ustvarjalnosti in perspektivi. Druga varianta demonske maske je Hannya – ženska različica Oni.Japonska tetovaža
  • Voda – ko pogledate našo galerijo japonskih tetovaž, boste videli številne modele z vodo – običajno v obliki valov. Valovi so skupna značilnost japonske umetnosti na splošno, zato ni presenetljivo, da se je ta element prenesel v tetovaže. Valovi simbolizirajo moč in gibanje. Povezujejo jih tudi s pojmom življenja samega – stalni odliv in odtok vode ter njena sposobnost spreminjanja sile (močni tokovi proti nežnim valovom) naj bi spominjali na vzpone in padce obstoja.
  • Rože – najpogostejši cvetlični element v japonski umetnosti, vključno s tetovažami, je češnjev cvet. Prepoznali jih boste kot majhne, ​​nežne, rožnate rože, ki se tako pogosto pojavljajo v japonskem dizajnu. So še en pomemben in edinstven del japonske kulture. Njihov pomen je empatija in občutljivost. Češnjevi cvetovi so osupljivo lepi, vendar ne cvetijo dolgo in so izredno občutljivi – to velja za prispodobo življenja in morale. Čeprav so češnjevi cvetovi sami po sebi priljubljena izbira japonskih tetovaž za ženske, so pogosto predstavljeni tudi kot dodatni elementi v tem, kar bi veljalo za bolj moške tetovaže..

Japonska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovaža (2)Japonska tetovaža (1)

Umestitve

Slog japonskih tetovaž jih opredeljuje kot relativno velike. Majhna zasnova preprosto ne bi prenesla potrebnih elementov in estetike na prepoznaven način.

Zahvaljujoč dejanskim in popularnokulturnim upodobitvam japonskih tetovaž-zlasti tistih, ki jih nosi Yakuza-je hrbet najpogostejša postavitev. Tradicionalne japonske tetovaže pokrivajo celoten hrbet, od zadnjega dela vratu do repne kosti. Ker so japonski modeli veliki, drzni in zelo podrobni, je hrbet tudi popoln prostor za njihovo pravičnost.

Nekateri ljudje gredo še korak dlje in se odločijo za celotno obliko ali celoten zgornji del telesa. Pogosta izbira so tudi japonske tetovaže z rokavi in ​​pol rokavi.

Sodobni modeli imajo lahko bolj “lahek” videz – na primer eno samo vejo češnjevega cveta. Ti modeli niso v obliki velike ravne podobe in so bolj občutljivi kot tradicionalni slog. Zaradi tega so bolj prilagodljivi za manjše modele.

Zaključne besede

Čeprav je japonska zgodovina s tetovažami prežeta z negativnimi povezavami, napačnimi predstavami in povezavami s kriminalom, ni mogoče zanikati, da je japonska umetnost tatoo med najboljšimi na svetu. Japonske tetovaže, ki so vedno prežete z globoko simboliko in imajo enoten, edinstven slog, so odlična izbira, zlasti za tiste, ki iščejo velik dizajn.

Ker je simbolika v japonski umetnosti tako pomembna, je dobro, da natančno premislite o svojih možnostih oblikovanja in se prepričate, da pomen tetovaže ustreza vašim vrednotam in učinku, ki ga želite doseči. Tatoo umetnik, specializiran za japonsko umetnost, vam bo lahko pomagal ustvariti pravi dizajn za vas. Medtem smo pripravili ogromno galerijo japonskih modelov tetovaž za ženske in moške, ki vam bodo pomagali dobiti nekaj idej.

Japonska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovažaJaponska tetovaža

armtat

arm-tat

backtat

lepotica

Črna

bloossm

chestat

srčkan

temno

zmaj

obraz

facetat

peščena ura

japonski-tattoo-designs-1

japonski-tattoo-designs-2

japonski-tattoo-designs-3

????????????????????????

japonski-tattoo-designs-6japonski-tattoo-designs-7

japonski-tattoo-designs-8

japonski-tattoo-designs-9

japonski-tattoo-designs-11

japonski-tattoo-designs-12

japonski-tattoo-designs-13

japonski-tattoo-designs-14

japonski-tattoo-designs-16

japonski-tattoo-designs-17

japonski-tattoo-designs-18

japonski-tattoo-designs-19

japonski-tattoo-designs-21

japonski-tattoo-designs-22

japonski-tattoo-designs-27

japonski-tattoo-designs-28

japonski-tattoo-designs-32

japonski-tattoo-designs-33

japonski-tattoo-designs-34

japonski-tattoo-designs-37

japonski-tattoo-designs-39

japonski-tattoo-designs-40

japonski-tattoo-designs-41

japonski-tattoo-designs-42

japonski-tattoo-designs-44

katana

koi

koitat

ljubko

spodnji del hrbta

maskalepo

oris

rdeča

ramena

Slevetat

majhna

abdominaltat