150 tradicionalnih starih šolskih tetovaž

Tetovaže stare šole ali ameriške tradicionalne tetovaže so temelj tetovažne umetnosti v zahodnem svetu.

Že skoraj sto let je ta slog med najbolj priljubljenimi in fascinantnimi gibanji.

Tudi razvoj novih trendov in tehnik ni končal vladavine klasične ameriške mornarske tetovaže.

tetovaže mornarja Jerryja

V tem članku bomo raziskali zgodovino in pomen starih šolskih tetovaž.

Delimo tudi nekaj naših najljubših modelov – tako originalne stare šolske tetovaže kot sodobnejše modele, ki so jih navdihnili.

Zgodovina starih šolskih ameriških tetovaž

Čeprav obstaja dokaze da so različne kulture po svetu tisoče let izvajale tetoviranje, je ta oblika body arta trajala relativno dolgo, da je dosegla Evropo in Severno Ameriko.

Šele v 17. stoletju so se evropski pomorščaki začeli tetovirati. Najzgodnejši dokazi zadevajo posadko britanskega kapitana Jamesa Cooka.

Med potovanjem po Tihem oceanu so lokalne skupnosti tetovirale jadralce.

tetovaže mornarja Jerryja

Na ta način so za Evropejce in kasneje Američane tetovaže postale domena mornarjev: le mornarji so dosegli območja, kot je Polinezija, kjer je bilo enostavno narediti tetovažo. The prvo podjetje za tetoviranje v ZDA. odprl šele leta 1870.

Toda tetovaže, ki so jih mornarji prejeli v Polineziji in drugih oddaljenih območjih sveta, so bile drugačne od tistih, ki jih danes opisujemo kot tetovaže stare šole.

Na primer, večina polinezijskih tetovaž je bila plemenskih vzorcev, podobnih tistim, ki so jih nosili domačini.

Kaj so torej tradicionalne ameriške tetovaže?

Tisto, čemur danes pravimo “tetovaže stare šole” ali klasični modeli tetovaž, so se začeli pojavljati v zgodnjih 1900 -ih in dosegli svoj vrhunec v tridesetih in 40 -ih letih.

Bili so razmeroma preprosti, z uporabo barve in krepkim črnim obrisom. Pomembno je, da ni bilo skoraj nič senčenja – polnilo je bilo večinoma trdno.

Poleg črne je paleta prvotno vsebovala le tri druge barve: rdečo, rumeno in zeleno. Kasneje so umetniki začeli uporabljati tudi vijolično črnilo.

Mnogi ljudje verjamejo, da se morate za tradicionalno ameriško tetovažo danes držati pristne, le teh barv.

tetovaže mornarja Jerryja

Kar zadeva tradicionalne ameriške tetovaže, so bili nekateri bolj priljubljeni kot drugi – deloma zato, ker so imeli za mornarje poseben pomen.

Primeri tradicionalne tetovažne umetnosti so med drugim lastovke, zvezde, pin up, bodala, sidra, morski psi in havajski motivi. Te sponke starih šolskih tetovaž si bomo podrobneje ogledali v naslednjem razdelku.

Malo ljudi se zaveda, da imajo ti poenostavljeni modeli zanimivo zgodbo. In ta zgodba se začne z legendo o tetovažah, Normanom Collinsom – bolj znanim kot Sailor Jerry.

Sailor Jerry – oče starih šolskih tetovaž

Norman Collins – kmalu znan kot Sailor Jerry – se je rodil leta 1911 v mestu Reno v Nevadi. Ko je bil najstnik, se je Collins že začel potovati po državi s tovornimi vlaki.

Takrat se je začela njegova strast do tetovaž. Sprva je ustvarjal tetovaže samo s črnim črnilom in jih ročno risal z iglo. V tistih časih tetovaže v Ameriki niso bile tako priljubljene kot danes.

Leta 1927 je Collins spoznal Giba “Tattsa” Thomasa, še enega legendarnega tetovatorja, ki ga je naučil uporabljati tetovažni stroj. Kmalu za tem se je pridružil mornarici.

tumblr_njxfrkcmEG1qasqa8o1_1280

Med službovanjem je mornar Jerry odpotoval na Kitajsko in Japonsko, kjer je razvil strast do tradicionalne azijske umetnosti. Bil je prvi zahodnjak, ki se je učil od kitajskih in japonskih umetnikov tetovaž, kar mu je pomagalo razviti lasten slog podpisa.

Ta slog smo spoznali kot tetovaže stare šole. Do tridesetih let prejšnjega stoletja je mornar Jerry zapustil mornarico in začel delati kot umetnik tetovaže na Havajih.

Nato je v štiridesetih letih druga svetovna vojna na območje pripeljala na tisoče ameriških vojakov. Kot se je zgodilo, je bil tatoo studio Sailor Jerry v bližini Pearl Harbourja.

To je bila prelomnica za ameriško umetnost tetoviranja: na tisoče vojakov na dopustu v Honoluluju je začelo obiskovati studio Sailor Jerryja. Kmalu so bile tetovaže mornarja Jerryja znane po vsem svetu.

tetovaže mornarja Jerryja

Na ta način je Norman Collins pionir ameriškega klasičnega oblikovanja tetovaž.

Vendar je bil to le eden njegovih dosežkov. Znano si je vedno prizadeval izboljšati svojo tehniko, dopisoval se je z japonskimi mojstri tetovaž tudi v času odprtega sovraštva med Japonsko in ZDA..

Študiral je tudi elektroniko in izboljšal način delovanja tetovažnih strojev ter uvedel uporabo vijoličnega črnila v klasičnih ameriških tetovažah.

tetovaže mornarja Jerryja

Druge pomembne figure

Natančno bi bilo reči, da je bil Norman Collins sam odgovoren za popularizacijo klasičnih ameriških modelov.

Pred in po Sailor Jerryju so pri ustvarjanju sloga prispevali številni drugi tattoo umetniki. Gus Wagner, Amund Dietzel, Herbert Hoffman, Bert Grimm in njegov učenec Bob Shaw sta le nekaj najpomembnejših osebnosti gibanja.

Omeniti velja tudi Ed Hardy in Mike Malone, vajenca in legende mornarja Jerryja. Zanje je Collins pred svojo smrtjo leta 1973 zapustil tatoo studio v Honoluluju.

tetovaže mornarja Jerryja

Pomeni tetovaže stare šole

Oboroženi z razumevanjem konteksta in zgodovine klasičnih tetovaž, lahko v celoti cenimo ameriške tradicionalne pomene tetovaže.

Ugotovili smo, da so bile ti tetovaže tik pred drugo svetovno vojno in po njej oznake mornarjev v mornarici in širše. Kasneje – od 50. do 80. let – so bile tetovaže v Ameriki znaki kontrakulture, pogosto kriminalne vrste.

Tako kot pri vseh drugih vrstah tetovaž imajo tudi stare šolske oblike pogosto osebne pomene in le uporabnik pozna njihov polni pomen. Kljub temu imajo klasični modeli Sailor Jerry univerzalni pomen, ki presega osebno raven pomena.

tetovaže mornarja Jerryja

Ker je na primer mornarska kultura bogata z vraževerjem, so tetovaže pogosto služile kot zaščita pred posebnimi nevarnostmi, s katerimi se lahko sreča mornar..

Številni modeli so zaznamovali tudi dosežke, na primer doseganje znamenite lokacije ali prelet določenega števila milj.

Zasnove bi lahko navajale tudi položaj mornarja v hierarhiji posadke, njihov status ali čin.

Mnogi modeli vključujejo trak. Tam lahko vnesete zapis, na primer ime, datum ali izjavo z eno besedo. Pogosti dodatki so bili tudi stavki, kot sta “Smrt pred nečastjo” ali “Vezano proti domu”.

Nekoč je bila večina starih šolskih tetovaž bliskovitih modelov. Bliskavica je oblika, prikazana v katalogu ali na steni tatoo studia, ki se ponovno uporabi za številne stranke. V bistvu je to nasprotje oblikovanja po meri.

tetovaže mornarja Jerryja

Oglejmo si posebne tradicionalne pomene tetovaže, ki opisujejo podrobnosti najpomembnejših modelov.

Ladjske tetovaže

Ladja, kot lahko pričakujete, predstavlja vse vidike mornarskega življenja. Konec koncev je ves obstoj mornarja vezan na plovilo, na katerem delajo.

tetovaže mornarja Jerryja

Ladja je za mornarja več kot delovno mesto. Predstavlja tudi svobodo in pustolovščino, ki jo doživljata med jadranjem.

Nekoč je tetovaža s popolnoma opremljeno ladjo pomenila, da je mornar potoval po rtu Horn v Čilu.

tetovaže mornarja Jerryja (1)

Velik mejnik na Clipperjevi poti – tradicionalni jadralni poti med Evropo in Daljnim vzhodom, Avstralijo in Novo Zelandijo – je Rt Horn slovel po izjemno nevarnih pogojih jadranja.

tetovaže mornarja Jerryja

Sidrne tetovaže

Sidra so med starimi šolskimi modeli tetovaž, ki so skozi desetletja preživeli preobrazbe v tetovažni umetnosti. Danes so v tetovažah tako priljubljeni – v vseh stilih, od geometrijskih do akvarelov – kot so bili v času hejdeja Sailor Jerryja.

Sidro predstavlja zaščito, stabilnost in varnost. Na aktivni ladji je najmočnejši simbol varnosti v življenju mornarja.

tetovaže mornarja Jerryja

Danes imajo sidra še vedno enak pomen pri tetovažah. Predstavljajo idejo varnosti, hkrati pa simbolizirajo utemeljenost in uravnoteženost.

Pogosto bi tradicionalne tetovaže s sidrom vsebovale tudi ime mornarjeve deklice ali žene ali besedo “mama”.

To je dokaz, kako oseba “utemelji” mornarja. Lahko bi bil tudi opomnik nekoga, ki ga čaka na kopnem.

tetovaže mornarja Jerryja

Poleg tega se simbol sidra v tetovaži mornarja nanaša na doseganje čina Boatswaina ali načelnika. Lahko tudi pomeni mejnik, ko ste pluli čez Atlantik.

Pogoltnite tetovaže

Odličen primer majhnih tradicionalnih tetovaž so lastovke – kot sidra – še danes zelo priljubljene.

tetovaže mornarja Jerryja

Te majhne ptice so znane po tem, da potujejo na dolge razdalje kot del svojega migracijskega vzorca in se vedno nazadnje vračajo domov. Kot take predstavljajo varno vrnitev domov za mornarja.

Stare šolske tetovaže lastovk so za mornarja tudi znaki dosežkov. Ko so tetovaže postajale priljubljene, so novi mornarji, ki so se odpravili na morje, dobili obliko lastovke.

tetovaže mornarja Jerryja

Kasneje je vsaka lastovka predstavljala 5000 prevoženih milj. V nekaterih krogih so navedli, da je mornar med potovanjem prečkal ekvator.

Nekatere umestitve za tetovaže lastovk imajo svoj poseben pomen.

Par lastovk, tetoviranih na prsih, naj bi mornarsko dušo odnesel v nebesa, če se utopi. Medtem požiranje na zadnji strani roke kaže na dobrega borca ​​s pestmi.

Tako kot vse ptice so lahko tudi lastovke simbol svobode v tetovažah katerega koli sloga. Ker se parita vse življenje, predstavljata tudi eno pravo ljubezen.

Srčne tetovaže

Življenje mornarja vključuje dolga obdobja, ki jih preživi od doma. Srčna tetovaža je opomnik ljubljenih.

tetovaže mornarja Jerryja

Ustvarjanje tetovaže srca – pogosto z imenom – je način, da na pot popeljete ljubljeno osebo.

tetovaže mornarja Jerryja

Zvezdne tetovaže

Značilna navtična zvezda je pomemben element starih tetovaž.

zvezdna tetovaža

Ta simbol predstavlja Severno zvezdo, ki se uporablja kot glavna referenčna točka za pomorsko navigacijo. To je tudi sklicevanje na vrtnico kompasa – črte, ki označujejo kardinalne smeri severa, juga, vzhoda in zahoda.

Zato je dobesedno vodilna zvezda. Tetovaža je za mornarja srečni čar, ki odraža upanje na varno vrnitev domov in jih opomni na to, kaj je pomembno.

Za nekatere mornarje navtične tetovaže zvezd predstavljajo določene dosežke in izkušnje. Na primer, jadranje določenih kilometrov lahko upraviči tetovažo zvezd ali preživi posebno nevarno plovbo.

Dve navtični zvezdi na prsih sta znamenja dobrega borca ​​in sta sredstvo za opozarjanje drugih, naj se ne zapletajo z mornarjem. Zanimivo je, da to verjetno izvira iz svetlobnega signala, ki ga ladja prikaže drugim kot ukaz, naj popusti in popusti – desna in lučna luč vklopljena.

Podobno nekateri poročila pravijo, da rdeče in zelene navtične zvezde na prsih mornarja pomenijo, da je zmagal v baru v tujem pristanišču.

Tetovaže morskih psov

V tradicionalnih tetovažah so morski psi simbolični, kaj je mornar premagal in kaj je pripravljen narediti.

Predstavljajo moč značaja in telesa, pa tudi lastnosti ostre in neustavljive.

tetovaže mornarja Jerryja

Tetovaže morskih psov so bile tudi zaščitni čari. Če bi mornar padel v vodo, bi ga tetovaža morskega psa menda zaščitila, da ga ne bi pojedel pravi morski pes.

Tetovaže orla

Orli v starih šolskih tetovažah običajno predstavljajo Ameriko.

Mornar Jerry je v svojih modelih pogosto uporabljal orle, pogosto v družbi ameriške zastave. Rečeno je, da mu je orel predstavljal idealizirano različico Amerike.

tetovaže mornarja Jerryja

Na splošno orli simbolizirajo tudi svobodo in pogum. Ker letijo tako visoko na nebu od tal, predstavljajo človekovo povezavo z božanskim.

An orel ubil kačo je tudi pogost motiv v tetovažah stare šole. Ni presenetljivo, da ta zasnova ponavadi predstavlja vojno.

tetovaže mornarja Jerryja

To je lahko pravi konflikt med dvema narodoma ali fizičnimi entitetami ali pa pomeni metaforičen spopad. Včasih pomeni notranji konflikt med dvema stranema značaja ene osebe.

Orli ponavadi predstavljajo pozitivne, občudovanja vredne lastnosti, kače pa pogosto dobijo grob konec dogovora – med drugim simbolizirajo izdajo in laž. Zato lahko ta zasnova predstavlja zmagoslavje dobrega nad zlom.

Zanimivo je, da Mehiški grb prikazuje orla, ki požira klopotačo. Navdihnila ga je legenda, po kateri bi Azteki zgradili novo mesto na mestu, kjer so videli orla, ki je jedel kačo.

Kačje tetovaže

Kače, kot smo pravkar videli, so pogosto negativen simbol. V veliki meri zaradi nezavidljive vloge, ki jo ima kača v Svetem pismu, so kače povezane z lažmi in izdajo.

tetovaže mornarja Jerryja

Vendar pa je bilo skozi stoletja v različnih kulturah veliko pozitivnih povezav s kačami.

V starih šolskih tetovažah kače ponavadi pomenijo nevarnost. Natančneje, nevarnost, ki jo lahko predstavlja mornar pri prečkanju. Tako služijo kot zaščitni simbol pred zlom in izdajo.

V svojih tetovažah s kačami je mornar Jerry najpogosteje upodobil kobre, običajno sredi udarca.

Faraonovi konji

Ta klasična oblika popolnoma skriva večino ljudi, saj njen pomen ni takoj jasen.

Pravzaprav je tradicionalna tetovaža treh konjskih glav – vedno razporejena po istem vzorcu – sklic na Sveto pismo.

Natančneje, faraonovim konjem, ki se pojavljajo, ko Mojzes zapre Rdeče morje. Ne glede na nevihto in hlapne vode konji naletijo v poskusu zasledovanja.

Čeprav je tehnično sklic na Sveto pismo, ta oblika tetovaže ne odraža nujno močne verske vere.

Splošno sprejeto je, da zasnova Faraonovih konjev pomeni trdnost, odločnost in moč ob težavah. Simbolizira tudi hrepenenje po svobodi in zmagoslavje duha.

Opazili boste, da so konji v teh tetovažah vedno prikazani na enak način. Posebna kompozicija zasnove izhaja iz slikarstva Johna Fredricka Herringa iz 19. stoletja.

želodčne tetovaže

tumblr_n0w1pxe1yB1qbwi2go1_1280

Prašičje in piščančje tetovaže

To je nenavadno združevanje, ki si zasluži razširjeno razlago.

Zgodbe trdijo, da so med brodolomi, če je bila na krovu živina – na primer domače živali – najverjetneje preživele.

To se morda zdi ne-intuitivno-navsezadnje se prašiči večini ljudi ne zdijo najboljši plavalci. (Tudi piščanci ne glede tega.)

tetovaže mornarja Jerryja

Bistvo pa je, da so živali, kot so prašiči in piščanci, hranili v lesenih zabojih za pošiljanje. Če bi bila ladja uničena, bi ti zaboji ostali na plaži – tako bi rešili živali, medtem ko so mornarji morda umrli.

Od tod prihaja ta par tetovaž. Tradicionalno je treba tetovažo prašiča postaviti na levo nogo, piščanca (ali petelina) pa na desno. Skupaj bi zaščitili mornarja pred utopitvijo, če bi ladjo uničili.

Tradicionalne tetovaže na temo Havajev

Če ste zgoraj prebrali zgodovino starih šolskih ameriških tetovaž, vas prisotnost havajskih tem verjetno ne bo presenetila.

Mornar Jerry se je po odhodu iz mornarice naselil na Havajih in tam preživel večino svojega življenja, delal kot umetnik tetovaž. Havajski motivi so bili del njegovega podpisnega sloga in so ostali priljubljeni v širši tradiciji stare šole.

Za mornarje in vojake bi havajska klasična tetovaža – ki pogosto prikazuje dekle hula – lahko preprosto pomenila, da so bili nameščeni na Havajih.

Pripni tetovaže deklet

Pin up -i so bili med drugo svetovno vojno neverjetno priljubljeni, pogosto so jih uporabljali v uradni vojni propagandi. Njihova prisotnost v klasičnih tetovažah je večinoma le odraz časa.

tumblr_mpin1b2pQI1rc7f1ko1_1280

Za jadralce so lahko pin up tetovaže opomnik na določeno žensko doma ali pa preprosto trajna alternativa (ali dodatek!) Plakatu pin up..

Zaključne besede

Stare šolske tetovaže so več kot očitne. Obsežen pomen in pomen sta vsekakor privlačna, prav tako pa tudi pustolovski zrak, ki ga predstavlja življenje mornarja – označeno s starinsko tetovažo -.

Upajmo, da ste zdaj dobro opremljeni, da se odločite za svojo staro šolsko tetovažo. V spodnji galeriji si oglejte bolj tradicionalne ideje za tetoviranje in nekaj vizualnega navdiha!

tetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryja

tetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryja (2)tetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryjatetovaže mornarja Jerryja (3)

tumblr_mul7onDcL51r9ow28o1_500tumblr_nbuxnivGIz1sek7x9o2_400tumblr_ngnv54fuLU1sy77edo1_1280tumblr_nhm4l9e5AX1qzabkfo1_1280tumblr_ni8au7iP6Q1r7s2kso1_1280tumblr_ni8az6FTeq1r7s2kso1_1280tumblr_ni8otxzBWz1qdeo1ko1_1280tumblr_nj2qki9Jx21scmex7o1_1280tumblr_nj5opwNBy51r7s2kso1_1280 tumblr_ltinklGtft1qhri6lo1_1280 tumblr_mmjjv064Te1qcmz1jo1_1280 tumblr_mnkwruK5Kx1qcmz1jo1_1280 tumblr_mo17as641E1rmcd1ao1_1280  tumblr_mote4zF6291qbwi2go1_1280  tumblr_mpjdkwWkzX1qbwi2go1_1280 tumblr_mpje4lEO1P1qcmz1jo1_1280 tumblr_mq4bdjEV9K1qcmz1jo1_1280 tumblr_mzvebmqoez1qe7wgwo1_1280 tumblr_n0w1ecTODj1qbwi2go1_1280  tumblr_n1yl7cPvjG1qcmz1jo1_1280 tumblr_n2yibs6ZH71qcmz1jo1_1280 tumblr_n5z4znNpXB1qbwi2go1_1280 tumblr_n06wwnEr4S1s5tiuoo1_1280  tumblr_n30s7zRQ1n1qbwi2go1_1280  tumblr_njxtzj1IXy1qhjrkjo1_1280  tumblr_nk6go0nLyD1s7zsjoo1_1280 tumblr_nk6go2Pf1y1s7zsjoo1_1280 tumblr_nk6q8am2B01tjhf0go1_1280 tumblr_nk6r8rffDp1rn3yyfo1_1280  tumblr_nk753cCvkw1u43vwbo1_1280  tumblr_nkc133ABkE1rmt2dho1_1280 tumblr_nkfawvBvU21r7s2kso1_1280 tumblr_nkfujnB6fm1s7zsjoo1_1280 tumblr_nkfv9fg1qZ1s7zsjoo1_1280  tumblr_nki4u8Hf8n1s7zsjoo1_1280  tumblr_nkop2qqE4b1qasqa8o1_1280 tumblr_nhciw49u8S1rhc8xfo1_1280