100 najnevjerojatnijih keltskih tetovaža

Razmišljate o tetovaži u keltskom stilu? Čitajte dalje kako biste vidjeli neke od naših omiljenih interpretacija ovih izvrsnih tetovaža.

3d keltska tetovaža

Keltske tetovaže bile su vrlo česte među keltskim ratnicima zbog uvjerenja da će tetovaže uplašiti i zastrašiti njihove neprijatelje kad se suoče s njima u bitci.

Bitku su Kelti shvatili izuzetno ozbiljno jer se smatralo da je borba velika čast. Ratnici su se borili goli ili oskudno odjeveni, a to je također trebalo zastrašiti neprijatelja.

geometrijska keltska tetovaža na ruci

Kosa bi im bila obojana u jarke boje i nosila bi se u neobičnom šiljastom stilu visoko na glavi kako bi izgledala još zastrašujuće.

Keltske plemenske tetovaže izrađene su pomoću biljke Woad. Ova dvogodišnja izdržljiva biljka porijeklom je iz Britanije i sjeverne Europe i sadrži indigotin, plavu boju, koja se također može naći u snažnijoj suptropskoj indigo biljci koja boji daje ime.

Woad se često koristio u srednjovjekovnim i antičkim vremenima za bojanje tkanina, a također se koristio za stvaranje keltskih dizajna tetovaža.

leptir keltska tetovaža

Da bi se stvorile irske keltske tetovaže, lišće Woada je ubrano, a zatim osušeno prije nego što je nekoliko puta prokuhano. Nakon što je voda postala ljepljiva i gusta, upotrijebljena je instrumentom nalik iglom za nanošenje boje ispod površine kože kako bi se ostavio trajni uzorak.

Galske tetovaže tradicionalno nisu bile reprezentativne i nisu pokazivale nikakve posebne znakove ili riječi. Umjesto toga, bile su sastavljene od zamršenih i isprepletenih linija koje su činile složen ciklički uzorak. Irske tetovaže imaju dugu povijest.

keltska tetovaža na ruci

Najraniji poznati primjeri datiraju iz oko 700. godine prije Krista. Ovi rani dizajni imali su snažan plemenski izgled i koristili su geometrijske dizajne s ponavljajućim uzorcima. Kako je vrijeme prolazilo, dizajni su se počeli razvijati, pokazujući spirale i više organskih oblika.

Najnoviji primjeri keltske tetovaže datiraju oko 1000. godine. Čvorovi i kršćanski simboli datiraju iz tog doba i ovo su neke od najjednostavnijih tetovaža keltskih simbola.

tetovaža keltske ruke

Keltski simbolizam

Dizajn drevnih keltskih tetovaža s rukavima bio je ispunjen složenim čvorovima, isprepletenim uzorcima, oblicima životinja, spiralama i bojama.

Rani Kelti koristili su iste simbole i uzorke u svim svojim oblicima umjetnina, uključujući nakit i metalne radove.

Ratnici su često birali simbole koji predstavljaju moć i muškost. Tetovaža keltskog čvora često se pojavljivala na rukama i prsima ratnika, a i životinje su bile vrlo simbolične, predstavljajući hrabrost, žestinu i zaštitu.

tetovaža keltskog čvora

Značenja keltskih simbola razlikuju se ovisno o tome koja se kultura ispituje. Uostalom, riječ “keltski” odnosi se na brojne kulture diljem Irske, Britanije i sjeverne Europe.

Neki su simboli sveprisutni u svim tim kulturama. Tri grupe, koje se ponekad nalaze u obliku trostruke spirale, jedan su od primjera simbola koji se nalazi u svim vrstama keltskih tetovaža.

tetovaža keltske noge

U tetoviranju ratnika korišteni su brojni drugi simbolični oblici.

Geometrijski oblici, trostruki, dvostruki i pojedinačni vrtlozi i trojstva bili su drugi dobro poznati i često viđeni simboli koji su na tijelu ispisani kako bi prikazali organsku energiju i snagu prirode.

Kasnije, tijekom kršćanske ere, pojavila se tetovaža keltskog križa, vjerojatno opet kao oblik zaštite u bitci.

Hrabri ratnici bili su ponosni na rane koje su zadobili u borbi i ponosno su nosili svoje ožiljke. Tetovaže su se ponekad koristile kako bi naglasile te ožiljke, s umjetnim i zamršenim uzorcima koji bi privukli pozornost na ranu.

tetovaža keltskih rukava

Kelti su koristili tetovaže iz mnogo istih razloga kao i mi danas. Željeli su se označiti kao jaki i dio klana, ali su također htjeli identificirati sebe, svoja uvjerenja i svoju duhovnost.

Tetovaža keltskog benda možda se najčešće povezuje s ratnicima, ali ti simboli nisu spolno specifični. I žene mogu birati keltske dizajne tetovaža i doista su mnoge zodijačke i vjerske tetovaže s keltskim nadahnućem popularne kod žena.

Većina tetovaža inspiriranih Keltom zapravo su rodno neutralne jer se temelje na čvorovima-mješavini isprepletenih linija i oblika.

Predstavljajući ravnotežu suprotnosti i vječnost prirode, ovi su simboli idealni za muškarce i žene. Vjerovalo se da tekuće spirale i petlje imaju zaštitnu moć – nešto od čega oba spola mogu imati koristi!

keltska tetovaža na zglobu

Zašto dobiti keltsku tetovažu?

Postoji mnogo razloga da razmislite o dobivanju tetovaže inspirirane Keltima.

Za neke ljude s keltskim naslijeđem, bilo velškim, škotskim ili irskim, ova vrsta tetovaža izvrstan je način da pokažu ponos na svoju kulturu i naslijeđe, potvrđujući umjetnički stil predaka.

Drugi žele upotrijebiti simboliku koja se nalazi u ovoj vrsti tetoviranja jer ih to pogađa iz različitih razloga.

keltska tetovaža na zglobu

Na primjer, simbole trojstva često koriste majke i kćeri kao odgovarajuće reprezentativne tetovaže za učvršćivanje svog odnosa.

Kršćani ponekad koriste tetovažu keltskog križa kako bi naglasili svoju vjeru i uvjerenja na vizualan i lijep način.

Međutim, postoji mnogo ljudi koji biraju tetovaže inspirirane keltskim uzorcima i simbolima jednostavno zbog njihove ljepote i jedinstvenosti.

Nije uvijek lako pronaći tetovažu koja izgleda lijepo, ali koja iza sebe ima simboliku i značenje.

Uzorak inspiriran Keltom može lako postići ovaj cilj, donoseći sa sobom naslijeđe i kulturu, kao i zapanjujuće zamršen dizajn koji izgleda zapanjujuće na bilo kojem dijelu tijela.

križ keltska tetovaža na ruci

Vrste keltskih tetovaža

Postoje mnoge vrste tetovaža koje su inspirirane keltskom kulturom i poviješću. Međutim, neki se češće vide od drugih.

Čvorovi su neki od najčešće korištenih keltskih simbola u muškim i ženskim tetovažama. Iako brojne kulture stvaraju dizajne koji koriste čvorove, vjerojatno svi potječu od Kelta.

„Trojedinski čvor“, poznat i kao Triquetra, kršćanski je oblik keltskog čvora koji je došao iz Njemačke.

križna keltska tetovaža

Drugi popularan oblik keltskog čvora ima tri točke i ima krug koji prolazi kroz njega. Ovo je simbol koji predstavlja obitelj. S vremenom su keltski čvorovi postajali sve zamršeniji, a to je dovelo do nekih doista zapanjujućih dizajna tetovaža.

Neke značajke isprepliću životinje. Ovo je slično običnom čvoru, ali svaka vrpca završava repom, životinjskom glavom ili životinjskim stopalima. Čvor uvijek ne bi trebao imati kraja, osim ako njegovi labavi niti nemaju stilizirane životinjske elemente ili spirale.

Čvor ima vrlo duboko značenje, a njegovi ponavljani križevi isprepliću duhovno i fizičko. Vjeruje se da pokazuju krug vjere, ljubavi i života.

zmajeva keltska tetovaža

Simbol Claddagh je još jedan popularan keltski dizajn koji se može uklopiti u tetovaže. To je simbol koji predstavlja ljubav, prikazuje dvije ruke koje drže srce na vrhu krunom i povezuju pletenim čvorom.

Shamrock se također pojavljuje u keltskim tetovažama. Sa svoja tri lista prepoznatljiv je simbol koji se često može vidjeti zajedno s drugim irskim simbolima poput harfe koja je dugo bila keltski nacionalni instrument.

geometrijska keltska tetovaža

Neki keltski simboli za tetoviranje potječu iz kasnijeg dijela povijesti njihove kulture kada je kršćanstvo počelo prožimati.

Redovnici su tijekom 7. stoljeća svoje postojeće keltske umjetničke oblike prilagodili novoj vjeri, pa su se pojavili Drvo života i poznati keltski križ.

Ovaj križ je također simbol četiri razdoblja keltske godine sa svoja četiri ključna festivala, Imbolc, Samhain, Lugnasadh i Beltaine.

Sam križ sastavljen je od čvorova bez kraja, spajajući umjetnička djela tradicionalnog i drevnog križa s kasnijim kršćanskim razdobljem.

sova keltska tetovaža

Triskel je još jedan popularniji keltski simbol koji se redovito pojavljuje u tetovažama koje su svoju inspiraciju preuzele iz ove kulture. Ova se figura sastoji od tri spirale koje označavaju troslojnu prirodu ljudske duše.

Triskel, ili trojstvo kako je ponekad poznato, može predstavljati zemlju, more i nebo te pokazati važnost prirodnih elemenata u svijetu oko nas.

Mnoge od najljepših keltskih tetovaža kombiniraju sve ove simbole u jednom prekrasnom dizajnu.

sova keltska tetovaža na ruci drvo života keltska tetovaža drvo života keltska tetovaža na ruci plemenska keltska tetovaža akvarel keltska tetovaža vukova keltska tetovaža

3d keltska tetovaža na ruci leptir keltska tetovaža tetovaža keltske ruke keltska tetovaža na ruci tetovaža keltskog čvora na ruci tetovaža keltske noge tetovaža keltskih rukava keltska tetovaža na ruci keltska tetovaža na zglobu keltska tetovaža na zglobu križ keltska tetovaža na ruci križna keltska tetovaža zmajeva keltska tetovaža na ruci geometrijska keltska tetovaža na ruci sova keltska tetovaža sova keltska tetovaža na ruci drvo života keltska tetovaža drvo života keltska tetovaža na ruci plemenska keltska tetovaža na ruci akvarel keltska tetovaža na ruci

3d keltska tetovaža na ruci leptir keltska tetovaža tetovaža keltske ruke na ruci tetovaža keltske ruke tetovaža keltskog čvora na ruci tetovaža keltske noge tetovaža keltskih rukava keltska tetovaža na vratu križ keltska tetovaža na ruci križ tetovaža keltske ruke zmajeva keltska tetovaža na ruci geometrijska keltska tetovaža sova keltska tetovaža na ruci sova keltska tetovaža drvo života keltska tetovaža drvo života keltska tetovaža na leđima plemenska keltska tetovaža na ruci akvarel keltska tetovaža na vratu vukova keltska tetovaža vučja keltska tetovaža na prsima

3d keltska tetovaža na ruci leptir keltska tetovaža tetovaža keltske ruke tetovaža keltske ruke tetovaža keltskog čvora na vratu tetovaža keltske noge tetovaža keltskih rukava keltska tetovaža na rukavu keltska tetovaža na zglobu križ keltska tetovaža na ruci križna keltska tetovaža zmajeva keltska tetovaža na ruci geometrijska keltska tetovaža na ruci sova keltska tetovaža na nozi sova keltska tetovaža na ruci drvo života keltska tetovaža na nozi drvo života keltska tetovaža na leđima plemenska keltska tetovaža na ruci akvarel keltska tetovaža na ruci vukova keltska tetovaža

3D keltska tetovaža na leđima leptir keltska tetovaža na leđima tetovaža keltske ruke keltska tetovaža na ruci tetovaža keltskog čvora na ruci tetovaža keltske noge tetovaža keltskih rukava keltska tetovaža na bedru keltska tetovaža na zglobu križ keltska tetovaža na ruci križna keltska tetovaža na prsima zmajeva keltska tetovaža na ruci geometrijska keltska tetovaža na ruci sova keltska tetovaža na ruci sova keltska tetovaža drvo života keltska tetovaža drvo života keltska tetovaža na leđima plemenska keltska tetovaža na ruci akvarel keltska tetovaža na ramenu vučja keltska tetovaža na ramenu