110 Zavodljive zmajeve tetovaže i njihovo značenje

Tražite ideje za tetoviranje zmaja? Pogledajte ove nevjerojatne dizajne za inspiraciju za tetovaže!

tetovaža zmaja na trbuhu

Za bića koja ne postoje, zmajevi zasigurno dobivaju veliku pozornost.

Ova legendarna stvorenja fascinirala su čovječanstvo od pamtivijeka (gotovo).

U ovom ćete članku pronaći sve što trebate znati o zmajevima kao dizajnu tetovaža.

Od simbolike i značenja iza zmajeva kako ih promatraju različite kulture, kroz povijest zmaja kao simbola, do najpopularnijih dizajna tetovaža zmajeva.

Imamo i veliku ručno odabranu galeriju tetovaža zmajeva koju možete pregledati-ne zaboravite je provjeriti!

tetovaža zmaja (2)

Zmajevi u različitim kulturama

Kako bismo u potpunosti istražili značenje zmajevih tetovaža, potrebno je razmotriti zmajeve kroz prizme različitih kultura.

To je zato što kao simbol zmaj nema jedinstveni, univerzalni skup značenja.

Zapravo, različite mitologije i kulturni konteksti povezivali su potpuno suprotne koncepte sa zmajevima – pa iako mogu označavati dobročinstvo i zaštitu u jednoj kulturi, mogu biti utjelovljenje čistog zla u drugoj.

tetovaža zmaja na ženskim leđima

A bilo ih je bezbroj pojava zmajeva u gotovo svakoj mitologiji na svijetu, pa je razumljivo da je zmaj kao simbol postao nevjerojatno složen.

Ako vas posebno privlači određeno značenje koje zmaj može biti simbol u određenoj kulturi, razmislite o usvajanju odgovarajuće estetike za svoju tetovažu kako biste naglasili tu vezu s njezinim kontekstom.

tetovaža plavog zmaja

Na primjer, ako je kinesko tumačenje simbola zmaja ono što želite da vaša tetovaža izrazi, dobivanje dizajna u izrazito kineskom stilu ili komplimentiranje zmaja drugim prikladnim, tipično kineskim simbolima može vam pomoći u prenošenju predviđenog značenja.

tetovaža zmaja

Podrijetlo mitova o zmajevima

Povijest stvorenja nalik zmajevima u legendama i mitovima doseže do drevne Mezopotamije. Ovi “rani” zmajevi najčešće su bili divovske zmije, često sposobne letjeti i udisati vatru.

Mnoga su bila žestoka, zastrašujuća stvorenja, a neki su bili poslužitelji bogova – poput mezopotamskog zmaja mushussua.

Stari Egipat također je imao svoja bića poput zmajeva-na primjer Apep, divovsku zmiju koja se smatrala neprijateljem Ra, boga sunca. Apep je bio zlo božanstvo povezano s podzemljem, kaosom i uništenjem.

tetovaža zmaja na ramenu

Ne postoji jedinstveno, dogovoreno objašnjenje odakle je potekla ideja o zmajevima i kako se to pojavilo u tolikim kulturama. Jedna od najuvjerljivijih teorija je da mitovi o zmajevima potječu iz otkrića ostataka dinosaura.

Nalet na fosile dinosaura moralo je biti nevjerojatno zbunjujuće za naše pretke i ima smisla da bi to dovelo do fantastičnih legendi i priča o ogromnim, strašnim stvorenjima.

tetovaža zmaja

Zmajevi u kineskoj kulturi

Zmajevi koji se pojavljuju u kineskoj mitologiji i umjetnosti vrlo su prepoznatljivi po izgledu. Imaju izdužena, zmijolika tijela, bez krila i četiri kratke kandžaste noge.

Na neki način, oni su kombinacija značajki nekoliko drugih stvorenja: zmija (tijelo), jelen (rogovi), orao (kandže), tigar (tabani), šaran (ljuske) i demon (oči).

Kaže se da tradicionalni kineski zmaj ima točno 117 ljestvica i obično je prikazan s četiri prsta.

tetovaža zmaja

U kineskoj kulturi zmaj je pozitivan simbol, a kineska ga mitologija općenito prikazuje kao dobroćudna i ljubazna stvorenja. Stoga značenje tetovaže kineskog zmaja znači moć, sreća i mudrost.

Zmajevi se također vide kao zaštitnici, pa bi drugo značenje ove tetovaže moglo biti sreća ili zaštitni šarm.

Zmijoliki kineski zmajevi snažno se pojavljuju u kineskoj umjetnosti, arhitekturi i vezenju – i vrlo su popularan izbor dizajna tetovaža zmajeva.

zmaj na tetovaži na nozi

Često su prikazani na pozadini oblaka – unatoč tome što nemaju krila, mogu letjeti. Ponekad tradicionalna kineska umjetnost prikazuje zmajeve koji drže plameni biser – ovo je mitski objekt za koji se vjeruje da zmaju daje moć da se uspne na nebo.

U kineskoj mitologiji postoji legenda o kraljevima zmajeva – pet moćnih božanstava koja su kontrolirala kišu i vodu. Živjeli su u kristalnim palačama pod morem do kojih se moglo doći samo tajnim ulazima.

Četiri zmajeva kralja bila su postavljena na kardinalnim smjerovima – sjever, jug, istok i zapad – dok je peti, glavni kralj zmajeva živio u sredini.

tetovaža zmaja

Zmajevi u Europi

Općenito, europske priče i slike koje se odnose na zmajeve predstavljale su ih kao zla, nasilna stvorenja. Naoružani ogromnim zubima i kandžama i često sposobni udahnuti vatru, u europskim su mitovima zmajevi obično morali biti poraženi da bi došli do blaga – bilo u doslovnom smislu (zlato) ili metaforički (mudrost).

Što se tiče izgleda, detalji o zmaju varirali su između mitologija različitih zemalja.

U Engleskoj su, na primjer, poprimili izgled wyverna-stvorenja koja dišu vatru s kožnatim krilima-dok su u Njemačkoj nalikovali divovskim zmijama, što nije ništa slično istočnom pogledu na zmaja. U nekim regijama/legendama zmajevi su imali više od jedne glave.

tetovaža zmaja

Iako europske mitologije negativno gledaju na zmajeve, ideja da se oni ponašaju kao čuvari opstaje – dok su na istoku bili čuvari čovječanstva i mira, na zapadu su čuvari materijalnih i intelektualnih dobara.

Mnogi od najvećih junaka u europskim mitologijama morali su ubiti zmaja, bilo silom snage ili lukavstvom, kako bi dovršili svoje različite potrage. Zmajevi su često bili tajanstvena stvorenja koja žive na udaljenim, teško dostupnim mjestima.

Kao žestoka, opasna stvorenja, europski zmajevi nesumnjivo su i simbol snage i moći, čak i ako su obojeni trunkom zla. U tom kontekstu, dakle, zmajeva tetovaža predstavljala bi ideje povezane s misterijom, snagom i tamom. Također se mogu zalagati za svladavanje izazova i za hrabrost.

Tetovaža zmaja

Zmajevi u kršćanstvu

Dio razloga za prikazivanje zmajeva kao zlih i zlonamjernih u Europi je utjecaj religije.

Iako Biblija ne spominje posebno zmajeve, spominje stvorenja koja im odgovaraju u opisu.

tetovaža zmaja na nadlaktici

Zmijske kvalitete zmaja povezuju ga s idejama o đavlu i grijehu – zmajev izgled podsjeća na zmiju koja je iskušala Adama i Evu.

Za prve kršćane zmajevi su bili poganski simboli – prethodili su kršćanstvu i stoga je veća vjerojatnost da će se na njih gledati negativno. Ta ‘poganska’ kvaliteta pridonijela je zbližavanju zmajeva s vragom.

U kršćanskoj religijskoj ikonografiji mnogi su sveci prikazani kao zmajevi koji ubijaju kako bi prevladali grijeh i iskorijenili zlo.

tetovaža zmaja

Istočni zmajevi protiv zapadnih zmajeva

Različite ideje o zmajevima koje primjer kineske mitologije i europskih legendi pokazuju simptomi su šireg trenda. Općenito, na istoku se na zmajeve gleda kao na dobroćudne, mudre zaštitnike, dok su na zapadu povezani s nasiljem, žestinom i često zlom.

To ne znači da se tetoviranje sa zmajem zapadnog izgleda (manje serpentine, kožnata krila, udisanje vatre itd.) Nužno odnosi na zlo i tamu-iako se ne može poreći da su ta stvorenja moćni gotički simboli. Danas se zmajevi na Zapadu više povezuju s moći i misterijom nego sa silama zla.

14-Dragon_Tattoo_by-Thanh-Starasian

Zmajevi u popularnoj kulturi

To nas dovodi do današnjice i načina na koji se zmajevi pojavljuju u modernoj popularnoj kulturi. Najčešće su prikazani u zapadnjačkom stilu – zamislite se na primjer o zmajevima iz serijala o Harryju Potteru.

U modernoj fantaziji zmajevi su često ili besmrtni ili barem imaju vrlo dug životni vijek. To im daje kvalitetu mudrosti – pretpostavljamo da su, budući da su toliko dugo prisutni, morali naučiti više o ovom svijetu nego mi u našim kratkim životima.

sjajna tetovaža zmaja

Tetovaže modernih predstava zmajeva mogu značiti brojne stvari. Prvo, često su čisto dekorativni – ne može se poreći da zmaj predstavlja upečatljivu sliku. Da se razumijemo: zmajeve tetovaže su super. Ponekad klišejski, ali ipak cool.

Drugo, oni su obično simbol moćne, nezaustavljive sile. Kao takvi, oni mogu značiti pojmove povezane sa snagom i magijom.

Na kraju, zmajeve tetovaže mogu biti izraz afiniteta osobe prema žanru fantazije. Tada su se zmajevi najčešće pojavljivali u popularnoj kulturi i uglavnom su simbolizirali fantaziju, uz magiju i druga mitska stvorenja.

tetovaža zmaja

Popularni dizajni zmajeva tetovaža

Budući da su zmajevi stotinama godina dio gotovo svake kulture, postoji mnogo vizualne inspiracije za odabir pri odabiru vrste tetovaže koju ćete dobiti.

Neki od najpopularnijih izbora uključuju:

  • Tetovaža plemenskog zmaja – pravi klasik. Plemenski stil – s uzorcima izrađenim od šiljastih, zakrivljenih linija – dosegao je vrhunac popularnosti 90 -ih, i iako se postupno zamjenjuje složenijim plemenskim dizajnom, još uvijek je održiva opcija. Ovo je dobar izbor ako tražite relativno malu, potpuno crnu tetovažu.
  • 3D tetovaža zmaja -3D stil oslanja se na pažljivo korištenje zasjenjivanja za stvaranje fotorealističnih tetovaža. Naravno da ne postoje stvarne fotografije zmajeva koje bi se mogle koristiti kao referenca, ali fantasy umjetnost – i iz medijskih franšiza (vidi dolje) i od pojedinačnih umjetnika – više je nego do posla. Kod 3D tetovaža, posebno nečeg složenog poput zmaja, trebali biste očekivati ​​da će dizajn biti relativno velik kako bi odražavao sve potrebne detalje. Također je važno odabrati pravog umjetnika tetovaža – ovaj stil je nevjerojatno teško postići i mora biti u pravu – inače će izgledati čudno. Zato je najbolje otići umjetnicima koji imaju dokazano iskustvo u tetoviranju u 3D -u.

tetovaža zmaja na gornjem dijelu leđa

  • Tetovaža japanskog zmaja – Japanske tetovaže vrlo su osebujnog stila, koriste svijetle boje i velike dizajne za stvaranje jedinstvene estetike. Japanski zmajevi su po izgledu gotovo isti kao i kineski zmaj koji je gore opisan, a njihovo značenje u japanskoj kulturi je također slično – značenje moći, sreće, dugovječnosti i mudrosti. Japanski dizajni tetovaža obično su vrlo složeni i veliki, a najprikladniji su za tetovaže na leđima ili rukavima.
  • Zmaj i tetovaža tigra – popularna kombinacija u kineskoj umjetnosti tetovaža, ova dva stvorenja su i žestoka i moćna. U tom kontekstu zmaj obično predstavlja mudrost, a tigar fizičku snagu. Neki ljudi tumače ovaj dizajn kao simbol borbe između uma (zmaj) i tijela (tigar). Simbol yin i yang ponekad se pojavljuje kao pozadina u ovoj vrsti dizajna. Yin i yang simboliziraju ravnotežu, a ideja kontradiktornih sila koje se vječno nadopunjuju i dopunjuju, ne mogu postojati bez svoje suprotnosti.

tetovaža zmaja

  • Tetovaža zmaja koji diše vatru – ovaj dizajn najbolje izgleda u 3D stilu, čineći doista impresivno umjetničko djelo. Za držanje ovog dizajna bit će potrebna velika površina tijela jer je uključeno mnogo detalja i slika neće uistinu doseći svoj puni potencijal ako nije velika. Preporučuje se tamna pozadina kako bi vatra bila kontrastnija i u usporedbi s njom izgledala svijetla. Također je vrijedno imati na umu da tradicionalno, orijentalni (istočni) zmaj nalik zmiji obično ne diše vatru-krilati, zapadnjački pogled na stvorenje najbolje će poslužiti za ovaj dizajn.
  • Tetovaža obožavatelja zmajeve franšize – ljubitelji fantasy žanra često se odlučuju za zmajeve tetovaže koje se u svojim omiljenim djelima oslanjaju na određene zmajeve. Primjeri knjiga i filmova o zmajevima uključuju Harry Pottera, Eragona, a za laganiju opciju, kako istrenirati zmaja. Igre su također veliki izvor inspiracije – od stolnih Dungeons and Dragons i njegovih umjetnina do konceptualne umjetnosti u video igrama poput Skyrima, Dragon Agea ili Dragon’s Dogme.

tetovaža zmaja

Zmajevi tetovaže

Većina zmajevih tetovaža bit će barem srednje veličine, budući da ovo stvorenje čini složenu i detaljnu sliku.

Tetovaže malih zmajeva ipak su opcija – minimalistički crni obrisi, zmajevi iz crtića ili vrlo osnovne tetovaže plemenskih zmajeva mogu se smanjiti tako da stanu na zapešće, gležanj ili stražnji dio vrata.

Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (12)

Za složenije dizajne, osobito u 3D ili japanskom stilu, smatrajte leđa, bedra, noge, prsa ili ruku kao položaj.

Tetovaža zmajeve ruke jedna je od najpopularnijih opcija – i postoji zanimljiva veza između značenja same tetovaže i značenja postavljanja. Ruke su obično povezane sa snagom i moći, baš poput zmajeva.

tetovaža zmaja

Završne riječi

Zmajevi su jedan od najboljih favorita svih vremena kada je u pitanju umjetnost tetoviranja. Fascinantna, složena simbolika zmaja kao simbola, u kombinaciji s činjenicom da dizajn gotovo uvijek izgleda impresivno, čini zmajevu tetovažu savršenim izborom za gotovo svakoga.

Za više inspiracije pogledajte našu galeriju u nastavku – i javite nam svoje favorite u odjeljku za komentare!

tetovaža zmaja

tetovaža zmajatetovaža zmaja

Tetovaža zmajatetovaža zmaja (1)Tetovaža zmajaTetovaža zmajaTetovaža zmajaTetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmajatetovaža zmaja

1-Dragon_Tattoo_by_Saera_Song 2-Dragon_Tattoo_by_jrunin 3-Dragon_Tattoo_by-Miguel-Angel-Teijido-Parra 4-Dragon_Tattoo 5-Dragon_Tattoo_by-Kirk-Sheppard 6-Dragon_Tattoo_by-Ainslie-Heilich 7-Dragon_Tattoo_by-Ainslie-Heilich 8-Dragon_Tattoo_by-micaeltattoo 9-Dragon_Tattoo_by-Micael-Tattoo-Faccio 10-Dragon_Tattoo_by-Gakkin-Gakkin  12-Dragon_Tattoo_by-Gakkin-Gakkin 13-Dragon_Tattoo_by-asuss06  15-Dragon_Tattoo_by-Mister_GLoOP 16-Dragon_Tattoo_by-drewgovan 17-Dragon_Tattoo_by-pootpuzo 18-Dragon_Tattoo_by-kapetandumbass1 19-Dragon_Tattoo_by-Eddie-Tana1 20-Dragon_Tattoo_by-SimplyTattoo 21-Dragon_Tattoo_by-_Redds  23-Dragon_Tattoo_by-onichollsart 24-Dragon_Tattoo_by-asuss06 25-Dragon_Tattoo_by-_DrKillpatient  28-Dragon_Tattoo_by-Peterson-Cassiano 29-Dragon_Tattoo_by-taboowoodoo  Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (1) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (2) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (6) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (9) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (10) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (11)  Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (14) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (16) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (18) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (26) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (27) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (29) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (30) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (31) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (36) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (37) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (38) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (39) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (40) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (41)  Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (46) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (48) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (51) Ideje za dizajn tetovaža zmajeva (53) ideje za oblikovanje tetovaža zmajeva bez zuba (4)