120 Mistični dizajni i značenja Buda tetovaža

Osim što izgledaju sjajno, tetovaže su izvrstan način da izrazite svoje vrijednosti i prioritete, uključujući vjerska ili duhovna uvjerenja.

Među duhovnim tetovažama, budistički su simboli osobito popularni – i to ne samo među sljedbenicima budističke religije.

Buddha tetovaža na nadlaktici

Buda kao povijesna i vjerska ličnost

Gautama Buddha bio je monah, filozof i učitelj, koji je živio negdje između 6. i 4. stoljeća prije nove ere.

Na njegovim učenjima utemeljen je budizam, pa je kao takav najvažnija osoba u religiji.

Buddha tetovaža na leđima

Buddha je navodno rođen kao princ, ali je shvatio da bogatstvo i zemaljsko vlasništvo ne mogu donijeti sreću niti zaštititi osobu od patnje.

Vjeruje se da je kroz meditaciju postigao prosvjetljenje i pronašao trajnu sreću i unutarnji mir.

Zatim je podijelio mudrost koju je pronašao s drugima, nastojeći ih naučiti kako doći do istog stanja.

Buddha tetovaža

Budistička uvjerenja

Da biste razumjeli značenje tetovaža temeljenih na Budi, potrebno je prvo se upoznati s načelima budizma.

Svi oblici budizma temelje se na onome što je poznato kao “četiri plemenite istine”:

  • Dukha – postojanje je patnja
  • Trishna – patnja ima uzrok (vezanost i žudnja)
  • Nirvana – kraj patnje
  • Osmostruki put – način da se postigne kraj patnje, kroz ispravne poglede, ispravnu odluku, ispravan govor, ispravnu radnju, ispravnu egzistenciju, pravi napor, ispravnu svjesnost i ispravnu koncentraciju

Budisti vjeruju u reinkarnaciju ili ciklus smrti i ponovnog rođenja. Živeći na svjestan način koji slijedi Osmostruki put, nadaju se da će postići prosvjetljenje i pobjeći iz ovog ciklusa, okončavši patnju stalnog postojanja.

Buddha tetovaža na čovjekovim leđima

Budističke vrline ili temeljne vrijednosti religije i njezinih sljedbenika uključuju suosjećanje, ljubaznost, empatičnu radost i smirenost (s jednakim smirenjem prihvaćaju dobre i loše događaje i iskustva).

Budisti ne odobravaju bijes i mržnju, pohlepu i vezanost i neznanje.

Naravno, budizam ima mnogo više od ovoga. Kao i kod većine religija, budizam je složen i širok skup uvjerenja i praksi koje je nemoguće potpuno sažeti u samo nekoliko rečenica.

Buddha tetovaža na nadlaktici

Ako vas zanimaju budističke tetovaže, ali niste u potpunosti upoznati sa samom religijom, možda bi bilo dobro da napravite još jedno istraživanje kako biste bili sigurni da će vaš izbor tetovaže biti u potpunosti u skladu s vašim osobnim stavovima i uvjerenjima.

Ideje za dizajn Buda tetovaža

Možda je iznenađujuće da tetovaže simbola Buddhe dolaze u nizu stilova i varijacija. Popularni izbori uključuju:

  • Buddha i lotosov cvijet -cvijet lotosa važan je simbol u budizmu, pa ima smisla da se dva elementa često kombiniraju za kohezivne i izvrsne dizajne. Budistička mitologija kaže da je sam Buddha rođen iz bijelog lotosa, dok bi osam latica cvijeta trebalo predstavljati Osmostruki put. Općenito, lotos je simbol sreće i prosvjetljenja u budizmu – cvijet raste u mutnoj vodi, ali se uzdiže iznad svog nečistog okoliša, cvjetajući na lijep i čist način. Za dizajne tetovaža popularne ideje uključuju sliku Buddhe koji meditira na rascvjetalom cvijetu lotosa ili Budino lice usred lotosa.
  • 3D Buda -ova vrsta dizajna obično uključuje hiperrealističnu sliku kipa Bude, oslanjajući se na tradicionalni stil skulpture koji se nalazi u budističkim hramovima i mjestima molitve.

Buddha tetovaža na jednoj ruci

  • Buddha sjedi -i u umjetnosti tetoviranja i drugdje, uobičajeno je prikazati Buddhu kako sjedi prekriženih nogu (u onome što je poznato kao poza lotosa), očito u meditaciji-opet oslanjajući se na tradicionalne kipove. Ne znaju svi da pojedinosti o držanju i gestama Bude u takvim kipovima imaju svoje značenje. Na primjer, Buddha koji sjedi s podignutom desnom rukom povezan je sa zaštitom, dok se smatra da Buda koji meditira s obje ruke u krilu znači mir i spokoj.
  • Budino lice -druga popularna varijacija je dizajn s Budinim licem, zatvorenih ili napola zatvorenih očiju u meditaciji i mirnog izraza. Ova se slika često kombinira s drugim elementima, poput lotosa ili apstraktnih cvjetnih uzoraka.

Buddha tetovaže

  • Smijući se Buda – za razliku od ozbiljnog, mirnog, mršavog Gautama Buddhe, nasmijani Buda prikazan je kao ćelav, debeo, radostan lik s okruglim trbuhom. U zapadnim kulturama postoji uobičajena zabluda da je ovo samo još jedan način predstavljanja ‘pravog’ Bude. Zapravo, Buda koji se smije dolazi iz kineskih budističkih priča i predstavlja Ch’i-t’zu, ekscentričnog i zabavnog Ch’an redovnika-stoga on nije ista figura kao Gautama Buddha. Vjeruje se da se Buda koji se smije donosi sreću i prosperitet, te da je zaštitnik djece. U dizajnu tetovaža često je prikazan tradicionalnim stilom tetovaža-s crnim obrisima, jednobojnim ispunom i izgledom nalik crtanom.

Budući da će tetovaža simbola Bude imati vjerske ili duhovne implikacije ne samo na vas, već i na druge koji vide dizajn na vašoj koži, dobro je dobro razmisliti je li odabrana tetovaža prikladna.

Predstavljanje duhovnih slika poput Buddhinog simbola na nepoštivan način moglo bi izazvati uvredu za neke ljude.

Buddha tetovaže na prsima

Plasman

Iako je moguće stvoriti minimalistički Budin dizajn koji će biti prikladan za mali prostor, većina budističkih dizajna tetovaža bit će barem srednje veličine.

Ramena, torzo i trbuh idealno su mjesto za srednje tetovaže, kao i ruke. Rukavi i polu rukavi budističke tematike izvrstan su izbor.

Ako razmišljate o tetovaži Bude, imajte na umu da je postavite bilo gdje ispod struka (na primjer na noge) budisti mogu smatrati uvredljivim.

Ključni dio budističke religije je odvajanje od vezanosti ovoga svijeta, poput materijalnih dobara – a naše noge su dijelovi našeg tijela koji nas povezuju sa zemljom.

Prilikom postavljanja Budinih slika u svoje domove, pobožni budisti će postaviti sliku na najviše moguće mjesto u znak poštovanja. Iz tih razloga, neki će budisti vidjeti tetovažu Bude na vašem bedru, nozi ili stopalu kao vrlo nepoštovanje.

To ne znači da će sve tetovaže na temu Bude vjerojatno izazvati uvredu-sve dok su postavljene iznad struka i predstavljaju Budu na odgovarajući način, nemate se zašto brinuti.

Buddha tetovaže

Završne riječi

Budističke tetovaže mogu biti izvrstan način da izrazite svoja duhovna uvjerenja i podsjetite ih na njihovu važnost.

Kad se to učini na odgovarajući način i uz dobro razmatranje, oni mogu poslužiti kao trajni dokaz vaših načela i izvor nadahnuća i duhovne snage.

Za više ideja i dizajna u nastavku pogledajte našu ogromnu galeriju Budinih tetovaža!

Buddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovažeBuddha tetovaže

1johanfinne 5 5genecoffey 3368-buddha-sleeve_large Strašne-budističke-tetovaže-budističke-smiješne-tetovaže na prsima b3jondix b4delphinenoztoy_myoshka b6 b8 b9lakshmi b10 b12 b13yueheng b15 b17jessyen b18 Buda-tetovaža na leđima Buddha-Tattoo-Designs-za-djevojke Buda-tetovaža-polu-rukav Buda-tetovaža-rukav Buddha-Tattoos-On-Rig-e1424354747905  Budističko-vjerska-tetovaža budistička-tetovaža-na-zapešću budističke tetovaže1 budističke-tetovaže-ispod-struka budističke-tetovaže-vjerske Budistički-tetovaže-Tumblr budistički-kotač-tetovaža-na-stopalima  SakYant02 tetovaža-budizam-na-ruci Tetovaže-drevnih-budističkih simbola Tibetansko-budističke-tetovaže  kotač-budistički-tetovaže-pješice