123 Dizajn i značenje tetovaža briljantnog stabla

Drveće je dosljedno popularna tema u gotovo svim oblicima umjetničkog izražavanja.

U umjetnosti tetoviranja pojavljuju se u zadivljujućoj raznolikosti dizajna i stilova. Ali što znači tetovaža stabla?

tetovaže na drvetu

Kao što ste vjerojatno već pretpostavili, nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje. Drveće je neodvojivi dio života na ovoj planeti i prirodno, snažno se nalazi u našim mitologijama, pričama i duhovnim uvjerenjima.

U nastavku ćete pronaći pregled značaja drveća i značenja dizajna tetovaža na drvetu, kao i ogromnu galeriju ideja o drveću koje izgledaju sjajno.

tetovaže na drvetu

Drveće u nordijskoj mitologiji

Nordijci su vjerovali da ogromno drvo, poznato kao Svjetsko stablo ili Yggdrasill, raste u središtu kozmosa, podupirući i povezujući sva područja u svemiru.

Vjerovalo se da se korijeni Yggdrasilla protežu u podzemlje (Niflheim), zemlju divova (Jötunheim) i dom bogova (Asgard).

tetovaže na drvetu

Drvo je jednako hranilo životinje, ljude i bogove, a povezivalo je sve faze postojanja i sva živa bića. Prema većini izvora, Yggdrasill je bio drvo jasena.

Nordijska mitologija nije jedinstvena u vjerovanju u drvo koje podržava strukturu svemira. Između ostalog, istočnoeuropski, grčki i indijski folklor i mitologije uključuju koncept svjetskog stabla.

geometrijska tetovaža palme na ruci

Zanimljivo je da je u mitologiji rane Indije položaj svjetskog stabla obrnut – korijenje je na nebu, a grane rastu prema dolje.

Poznata kao vörðr (što doslovno znači “upravitelj” ili “skrbnik”), stabla upravitelja također potječu iz nordijske mitologije i kulture. Vörðr su bila vrlo stara stabla koja su rasla na farmi ili drugom komadu zemlje nastanjenom ljudima, za koji se vjeruje da brani zemlju od loše sreće.

Sa stablima upravitelja postupalo se s velikim poštovanjem i njihovo oštećivanje na bilo koji način smatralo se vrlo ozbiljnim prekršajem.

tetovaže na drvetu

Nordijci su također vjerovali da duhovi žive pod korijenjem stabla upravitelja, te su često izvodili rituale i davali prinose kako bi umirili duhove i dobili zaštitu od bolesti ili peha.

Tetovaža Drvo života

Perzijanci i Slaveni vjerovali su u drvo života koje je osiguralo sjeme za sve svjetske biljke.

Perzijsko carstvo bilo je usredsređeno na današnji Iran, dok su Slaveni bili skup indoeuropskih plemena i naroda.

Drvo života čuvao je nevidljivi zmaj poznat kao Simarghu (Perzijski) ili Simorg (Slaveni). Budući da nitko nije znao koje je od svjetskih stabala drvo života, Slaveni su izvršili posebne rituale prije nego što su posjekli bilo koje drvo.

tetovaža stabla života

Perzijanci su griješili sa strane opreza i uopće nisu posjekli drveće, čekajući da umjesto toga prirodno padnu.

Ovaj dizajn tetovaža jedan je od najčešće odabranih i od strane muškaraca i žena. Tetovaža stabla života predstavlja odnos između ljudi i prirode i lijepa je metafora za skladno postojanje između njih dvoje.

Tetovaža obično uključuje korijenje do krošnje stabla i prikazuje cvjetajuće stablo ponekad okruženo prirodom, uključujući životinje i cvijeće. To je prekrasan dizajn tetovaža koji prenosi poruku nade i ljubavi.

tetovaže na drvetu

Drveće u religiji i duhovnosti

Većina današnjih religija ima neki oblik vjerovanja i legendi povezanih s drvećem. Jedan primjer je budizam, gdje je drvo simbol mudrosti, voljeno pričati o životu Bude.

Prema legendi, Buda je postigao duhovno prosvjetljenje sjedeći pod nekom vrstom smokve (posebno bodhi).

U kršćanstvu su najvažnija stabla u Bibliji ona iz rajskog vrta, ispričana u knjizi Postanka.

Nakon što su prekršili zakletvu Bogu i pojeli plod sa Drveta života i spoznaje dobra i zla, Adamu i Evi je uskraćeno voće sa Drveta života – što bi ih učinilo besmrtnima.

tetovaže na drvetu

Kad su europski misionari Indijancima predstavili kršćansku religiju, pojavio se mit o drvetu koje govori i lutalo svijetom šireći vijesti o novoj vjeri.

Drveće u popularnoj kulturi i pripovijedanju

U popularnoj kulturi šume i džungle imaju tendenciju izazivati ​​pojmove otajstva, onostranosti, a ponekad čak i opasnosti. Divlja, mračna, šumovita područja mogu se pojaviti i kao rezerve prirode i mira i kao dom čudnih i opasnih stvari.

Žanr fantazije, osobito, često koristi drveće i šume. Zamislite Entove u Gospodaru prstenova (drveće koje govori) ili Zabranjenu šumu ili Ogromnu vrbu u Harryju Potteru.

U pripovijedanju priča, šuma je često mjesto gdje se događaju čudne i misteriozne stvari i prebivalište vanzemaljskih stvorenja kao što su vilenjaci, driade ili withi.

tetovaže na drvetu

Dizajn i značenje tetovaža na drvetu

Zbog svoje složene prirode u našoj kulturi, stabla imaju mnoga značenja povezana s njima u umjetnosti tetoviranja. Općenito, stabla su povezana sa snagom, stabilnošću i dugovječnošću. Konkretno, tetovaže hrasta odnose se na generičko značenje snažnog karaktera i dugog života.

Specifično značenje tetovaže s drvetom ovisit će o tome što želite izraziti, kao i o samom dizajnu. Razmotrite sljedeće ideje:

  • Svjetsko drvo – pogledali smo ideju svjetskog stabla – stabla koje drži i povezuje svemir – gore. Ako je stablo u tetovaži dizajnirano na način da implicira da je svjetsko stablo (na primjer, prikazuje različita područja ili kozmos koji okružuje stablo), može izraziti osjećaj jedinstva i povezanosti sa svim živim bićima. Osim toga, mir, stabilnost i osjećaj osobne povezanosti sa prirodnim svijetom sve su to ideje povezane s tetovažama svjetskog stabla.tetovaže na drvetu
  • Obiteljsko stablo – zahvaljujući konceptu crtanja obiteljskog stabla – grafikonu koji detaljno opisuje sve članove vaše obitelji i odnose među njima – stablo može simbolizirati važnost obitelji i osjećaj bliskih obiteljskih veza. Tetovaža obiteljskog stabla može biti metaforična – obično stablo za koje vjerujete da predstavlja vaše obiteljske vrijednosti, ili doslovno – stablo s imenima vaših najbližih članova obitelji raspoređenim po generacijama i odnosima. Obiteljske veze mogu se izraziti i u obliku stabla uključivanjem simbola DNK kao dijela stabla.
  • Stablo trešnje – ovo raskošno drveće predstavlja ideje i ljepote života i njegove krhke prirode. Mali, ružičasti cvjetovi cvjetova trešnje pojavljuju se samo kratko vrijeme i vrlo su nježni. U japanskoj kulturi cvijet trešnje također je povezan s vrijednostima empatije prema svemu i svijesti o prolaznoj prirodi postojanja. S tim su stablom povezani i pojmovi prihvaćanja sudbine i smrtnosti.
  • Šuma – zanimljiva je mogućnost dizajn koji uključuje obris šume. To može simbolizirati blisku povezanost s prirodom i okolišem ili, u metaforičnijem i kulturološkom smislu, područje misterija ili fantazijska zemlja magije i svjetovnosti. To također može značiti hrabrost pred nepoznatim ili sklonost putovanju i istraživanju.
  • Drvo upravitelja -u odnosu na koncept drveća kao simbola zaštite, dizajn na temu stabla može se shvatiti i kao amajlije za sreću, namijenjene zaštiti od lošeg zdravlja i nesreće. Posebno su breze povezane sa zaštitom od zlih duhova i vjeruje se da imaju moć pročišćavanja. Ovo je vjerovanje vjerojatno nastalo u keltskoj kulturi, u kojoj je drveće bilo važan i sveti element, a svaka vrsta imala je svoj značaj. Drveće se ponekad također smatra simbolima dugovječnosti – posebno hrastova i tisa.tetovaže na drvetu

Popularne mogućnosti dizajna

Prilikom dizajniranja tetovaže s drvetom mogućnosti su gotovo beskrajne. Za inspiraciju razmislite o sljedećim dizajnerskim idejama:

  • Tetovaža potpuno crnog stabla -popularan izbor, osobito posljednjih godina, ove vrste tetovaža obično uključuju potpuno crni obris stabla, s prikazanim ili bez korijena. Borovi i jele (iglice) su dobar izbor, kao i stabla bez lišća. Ovi dizajni često imaju gotički osjećaj i uobičajeno je kombinirati stablo s pticama – obično vranama ili gavranima jer su svi crni.
  • Akvarel -većina akvarelnih tetovaža ima oblik potpuno crnog stabla (kao gore) sa šarenom pozadinom. Dodavanjem svijetle boje dizajn se čini manje minimalističkim i privlačnijim, te veselijim. Tehnike akvarelnih tetovaža mogu biti teško ispraviti, pa to uzmite u obzir pri odabiru svog umjetnika ili studija za tetoviranje.tetovaže na drvetu
  • Dotwork -opet uzimajući potpuno crnu ideju kao osnovu, koristeći tehniku ​​dotwork dobiva se lakši, ali i zamršeniji dizajn. Dotworking uključuje stvaranje slike ne od linija i zasjenjivanja, već od točaka. Sjena i svjetlost postižu se postavljanjem točkica bliže jedna drugoj ili razmicanjem. Opet, neće svakom umjetniku tetovaža biti ugodno raditi u ovom stilu, stoga svakako odaberite nekoga s iskustvom u ovoj tehnici.
  • Šumska tetovaža na traci – tetovaže na narukvicama uživaju sve veću popularnost posljednjih nekoliko godina. Dizajn je koji vam se omota oko ruke-poput trake-ali nije velik poput rukava ili polu rukava. Većina tetovaža na traci ima širinu od nekoliko centimetara. Drveće je uobičajen izbor za narukvice – šuma crnih obrisa stabla izgleda sjajno omotana oko ruke.

Završne riječi

Značenje stabala u tetovažama može biti svestrano i prilagodljivo – kao elementi dizajna, drveće je sposobno izraziti čitav niz ideja i vrijednosti.

Kada razmišljate o najboljem dizajnu za vas, najbolje je razmisliti o tome što vas privlači vizualno i/ili što želite izraziti svojom tetovažom i otići odatle.

Za više inspiracije i ideja pogledajte galeriju u nastavku!

tetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetu

tetovaže na drvetutetovaže na drvetu

tetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetutetovaže na drvetu

1-drvo-tetovaža 2-drvo-tetovaža Tetovaža sa 4 stabla 5-stablo-tetovaža 6-stablo-tetovaža 7-drvo-tetovaža 8-drvo-tetovaža 9-drvo-tetovaža 10-drvo-tetovaža 12-drvo-tetovaža 13-drvo-tetovaža  15-drvo-tetovaža 16-drvo-tetovaža 17-drvo-tetovaža 18-drvo-tetovaža 19-drvo-tetovaža 20-drvo-tetovaža 21-drvo-tetovaža 22-drvo-tetovaža 23-drvo-tetovaža 24-drvo-tetovaža 25-drvo-tetovaža 26-drvo-tetovaža-600x608 27-drvo-tetovaža 28-drvo-tetovaža 29-drvo-tetovaža  31-Drvo-tetovaža 32-drvo-tetovaža  36-drvo-tetovaža 37-drvo-tetovaža 38-Drvo-tetovaža 39-drvo-tetovaža 40-drvo-tetovaža 41-drvo-tetovaža 42-Drvo-tetovaža 43-Drvo-tetovaža  45-Drvo-tetovaža 46-Drvo-tetovaža 48-Drvo-tetovaža 49-Drvo-tetovaža 50-Drvo-tetovaža 4481 9232 25221-e1419424033349  30191  lijepa-tetovaža-drvo Uspeo sam se na drvo da vidim svijet borova-tetovaža  tetovaža malog stabla Tetovaža malog stabla na vratu tetovaža malog stabla na zglobu Tiny-Cherry-Tree-tetovaža  ptice stabla