150 najnevjerojatnijih maorskih tetovaža i značenja

Kao i većina autohtonog stanovništva Oceanije, Maori smatraju da su tetovaže važan dio njihovog kulturnog identiteta i prakse.

Složeni obrasci i značenja iza tetovaža Maori izvor su inspiracije za umjetnike tetovaža diljem svijeta.

U ovom članku pobliže ćemo pogledati maorske tetovaže – sve od značaja oznaka tijela za narod Maori do dizajna inspiriranog maorskom tetovažom.

Maori tetovaže

Maori

Maori su autohtoni polinezijski narod Novog Zelanda.

Polinezija je u međuvremenu zbirka od preko tisuću otoka raširenih po središnjem i južnom Tihom oceanu. Područje se često naziva Polinezijski trokut – označeno na karti povezivanjem Havaja, Uskršnjeg otoka i Novog Zelanda.

tetovaža ramena maori

Maori potječu iz istočne Polinezije i stigli su na Novi Zeland u prvoj polovici 14. stoljeća, negdje između 1320. i 1350. godine.

Budući da su Maori prvih nekoliko stoljeća proveli na Novom Zelandu izolirani od drugih polinezijskih plemena, njihova se kultura razvijala neovisno. To znači da se mitologija, jezik, prakse i umjetnost izrazito razlikuju od mitova drugih polinezijskih naroda.

Maori tetovaže

Život Maora na Novom Zelandu promijenio se dolaskom Europljana u 17. stoljeću. U početku su dvije kulture mirno postojale, a Maori su usvojili mnoge elemente zapadnog društva.

Međutim, kako to obično biva, na kraju se dogodio sukob, uglavnom zbog sporova oko vlasništva nad zemljom – što je dovelo do oduzimanja zemljišta, društvenih potresa i brojnih epidemija.

To je rezultiralo dramatičnim padom stanovništva Maora. Ipak, Maori i njihova kultura preživjeli su mnoge promjene, pa danas postoji oko 730.000 Maora na Novom Zelandu i preko 150.000 drugdje u svijetu, prvenstveno u Australiji.

Maori tetovaže

Tradicija maorske tetovaže

Tetoviranje je sastavni dio maorske kulture. Postupak da se osoba tetovira uključivao je niz rituala – osobito prije dolaska i uplitanja Europljana. Tradicionalna maorska tetovaža poznata je kao ta moko.

Budući da Maori vjeruju da je glava najsvetiji dio tijela, ta moko se najčešće radio na licu.

Ove tradicionalne tetovaže lica uključuju uporabu zakrivljenih oblika i spiralnih uzoraka. Ili je sam uzorak tetoviran ili dizajn zamračuje pozadinu kako bi se stvorio uzorak negativnog prostora.

Osim tetoviranja lica, muškarci često nose tetovaže i na bedrima, rukama i stražnjici. Žene obično imaju tetovaže na bradi i usnama.

Maori tetovaže

Ta moko instrumenti i metoda

Tradicionalne maorske tetovaže izvedene su drugačijom – i mnogo bolnijom – tehnikom od one koju danas usvajamo. Umjesto igala, Maori su koristili dlijeta i noževe, obično izrađene od zuba morskog psa, naoštrenih kostiju albatrosa, kamenja, a prema nekim izvorima i željeza.

Dlijeta bi se udarala čekićem za probijanje kože, a noževi bi se koristili za stvaranje dužih rezova. Tetovaži su koristili i glatka i nazubljena dlijeta i oštrice, ovisno o uzorku i učinku koji su htjeli postići.

čovjek s maorskim tetovažama

Pukotine i posjekotine na koži tada su obojane raznim tintama izrađenim od prirodnih materijala. Pigmenti su pomiješani sa životinjskom masnoćom kako bi se postigla glatka, tekuća konzistencija. Crni pigmenti dobiveni su od spaljenog drva. Svjetlije boje postignute su upotrebom spaljene kauri gume te gusjenica i drugih insekata.

Naravno, ovaj proces bio je nevjerojatno bolan i stoga se često odvijao u fazama, dopuštajući koži da zacijeli između ‘seansi’.

Maori tetovaže

Zbog upotrebe dlijeta, a ne igala, metoda maorske tetovaže rezultira utorima na površini kože, gdje su posjekotine zacijelile. Umjesto da bude glatka kao nakon moderne tetovaže, stoga bi koža bila teksturirana, kao i obojana, u skladu s uzorkom.

U današnje vrijeme neki Maori nastavljaju tradiciju nošenja tetovaža na licu, iako se to češće radi pomoću modernih pištolja za tetoviranje. Praksa tradicionalnog ta moko nije u potpunosti izumrla, međutim postoje izvještaji o nekim skupinama koje se još uvijek bave tetoviranjem metodom dlijeta.

Maori tetovaže

Mitologija iza ta moko

Veliki značaj tetovaža u maorskoj kulturi vjerojatno se najbolje dokazuje činjenicom da postoji cijela legenda posvećena nastanku ta mokoa.

Prema maorskoj mitologiji, jednom je bio mladić Mataoroa koji se zaljubio u princezu podzemlja Niwareku. Par se vjenčao i Niwareka je napustila podzemni svijet kako bi bila s Mataoroom na zemlji.

Mataoroa je, međutim, maltretirao svoju novu ženu i ona se vratila ocu u podzemni svijet. Obuzet tugom i žaljenjem zbog gubitka supruge, Mataoroa ju je odlučio slijediti.

Maori tetovaže

Ušao je u podzemni svijet i nakon mnogih kušnji i izazova stigao do oca svoje žene. Po dolasku, stanovnici podzemlja su mu se rugali: boja njegova ratničkog lica razmazala se i razmazala tijekom njegova putovanja. U legendi se to dogodilo kad su na zemlji bile poznate samo trajne oznake lica.

Impresionirani mladićevom predanošću stjecanju oprosta svoje žene, Niwarekini ljudi podučili su Mataorou umijeću ta moko – obilježavanje lica na trajan način. Niwareka je oprostila svom mužu i zajedno su se vratili na zemlju, kako bi s ostatkom Maora podijelili tajne ta moko.

Maori tetovaže

Maorski položaji tetovaža

Prema nekim izvorima, postoji značenje za određena područja lica u kojima se pojavljuju elementi dizajna. U tradicionalnim maorskim tetovažama lica navodno su sljedeće:

 • Centar čela – odnosi se na ukupni rang osobe unutar društvene grupe
 • Ispod obrva – položaj
 • Oko očiju i nosa-pod-plemenski čin, poznat kao hapu
 • Oko hramova – bračni status, uključujući broj brakova koje je osoba imala
 • Ispod nosa – muškarcu bi tetovaža na ovom području bila njegov potpis – zapamtili su ga plemenski poglavari koji su ga koristili pri potpisivanju takata, naredbi i kupnji imovine
 • Obrazi – zanimanje osobe
 • Brada – mana osobe – odnosi se na prestiž ili autoritet
 • Područje čeljusti – rođeni status osobe, često uključujući upućivanje na majčinske i očeve loze

Kao što vidite, maorske tetovaže lica praktički pričaju cijelu životnu priču osobe. Ovo je jedan od mnogih razloga zašto je važno biti oprezan pri odabiru maorske tetovaže – mogli biste nenamjerno na kraju reći nešto o sebi što zaista, doista niste namjeravali reći!

Maori tetovaže

Također je važno napomenuti da su općenito maorske tetovaže na licu danas rezervirane za Maore – sastavni su dio njihovog kulturnog identiteta i tradicije.

Pojedincima koji nisu Maori i koji se žele tetovirati u maorskom stilu obično se savjetuje da razmotre druge položaje kako ne bi izgledali uvredljivo ili bezosjećajno. Kasnije ćemo se vratiti na temu kulturne osjetljivosti u maorskim tetovažama.

Maorski simboli tetovaža

Značenja tetovaže maori ne označavaju se samo točnim postavljanjem, već i korištenim uzorcima i oblicima.

Maori tetovaže

Manuah vs koru

U tradicionalnoj maorskoj umjetnosti tetoviranja, elementi koji se koriste u plemenskim, apstraktnim uzorcima poznati su kao manuah ili koru.

Manuah je glavni obris tetovaže. Sama riječ znači ‘srce’. Ove glavne linije predstavljaju životni put osobe, uključujući prošla postignuća i planove za budućnost.

Korusi su spiralni oblici koji se granaju od linija manuah.

maorska tetovaža na prsima na muškarcu

Spirala – koru

Koru poprima oblik jednostavne spirale. Dobiva svoj oblik iz neraspakovanog lista paprati i kao takav znači rast, nove početke i sklad. Ovisno o ukupnom uzorku koji se koristi u dizajnu, svaka spirala može predstavljati i člana obitelji ili voljenu osobu.

Udica za ribu – Hei matau

Ovaj simbol poprima izgled polu-apstraktne, stilizirane udice za ribu-pomalo nalikuje nepotpunom broju 8 ili & znak.

Riba je bila jedan od glavnih izvora prehrane autohtonog naroda Maori i ostaje jedan od ključnih sastojaka mnogih tradicionalnih jela. Stoga nije iznenađujuće što to znači prosperitet i dobro zdravlje.

Zahvaljujući očitoj povezanosti s oceanom, ovaj simbol znači i sigurno putovanje iznad vode.

dvije tetovaže maorskog ramena

Pojedinačno uvijanje – Pikorua

U obliku broja 8, ovaj simbol znači životni put. Također označava vječnost – baš kao simbol beskonačnosti koji se koristi u matematici i drugim kulturama, a koji također izgleda kao 8. Razlika je u tome što je simbol beskonačnosti obično prikazan vodoravno – 8 na njegovoj strani.

Dvostruki i trostruki zaokreti

Oblikovan poput broja 8, osim s dodatnim “twistom” ili dva, ovaj simbol predstavlja odnose.

Obrti su simbol jedinstva između dvije osobe, grupe ili kulture. Budući da su uvijanja dio simbola koji je već povezan s beskonačnošću, vjeruje se da će ovo spajanje trajati vječno. Vječna ljubav i prijateljstvo ključno su značenje ovog elementa.

maorska tetovaža na ramenu

Manaia

Manaia je popularan element maorskih tetovaža, ukrasa i rezbarija. Tradicionalno, simbol je predstavljen kao stvorenje s tijelom čovjeka, repom ribe i glavom ptice. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve kreativnijih i liberalnijih shvaćanja izgleda manaia.

Vjeruje se da je manaia glasnik između živih i mrtvih. Ono što je važno je da se uvijek prikazuje u profilu – jer je jedna polovica manaia u carstvu mrtvih, a druga u svijetu živih. Dakle, možemo vidjeti samo jednu stranu, jer je druga okrenuta drugom području, a ne našem.

U tetovažama i u obliku čari i nakita, manaia se nosi kao zaštitni šarm. Vjeruje se da je budni osobni čuvar koji će otjerati zlo i nesreću.

maorska umjetnička djela

Hei-tiki

U maorskoj mitologiji prvi čovjek poznat je pod imenom Tiki. Male rezbarije hei-tiki simbol – one humanoidne figure s velikim očima i nagnute glave – često su se nosile kao privjesci. Najvrjedniji hei-tiki napravljeni su od zelenog kamena (žad).

Hei-tiki simbolizira vezu s precima nositelja, te je kao takav simbol sjećanja na umrle članove obitelji. Također se smatra da je simbol maorske božice plodnosti, Hineteiwaiwe.

tetovaža maorskog lica

Osim što je popularan izbor za tetoviranje, hei-tiki kao privjesak ili drugi rezbar često je bio dragocjen posjed u obitelji. Rezbarenje bi se prenosilo s generacije na generaciju, dobivajući na važnosti što je duže ostalo u obitelji.

Ovaj običaj je sada većinom u prošlosti, ali hei-tiki ostaje jedan od najprepoznatljivijih simbola maorske kulture. Kao takav, kada se nosi kao tetovaža ili nakit, označava pripadnost ili afinitet osobe prema Maorskom narodu i tradiciji.

čovjek s tetovažom lica

Maorski uzorci tetovaža

Osim što koriste gornje simbole, tradicionalne maorske tetovaže također sadrže složene uzorke.

Ti se uzorci koriste za popunjavanje crnih područja tetovaža – dodaju dodatni sloj značenja. Većina uzoraka smještena je između dvije dvostruke paralelne linije, a različiti oblici ispune nose različite konotacije.

https://www.pinterest.co.uk/pin/847661961089349959/?lp=true

 • Pakati – ovaj kutni uzorak općenito je poznat kao ‘ogrtač od pseće kože’. Simbolizira ratnike i srodne koncepte, poput bitaka i ratova koje vodi nosilac. Kao sekundarno značenje, pakati također simbolizira atribute pripisane ratnicima – poput hrabrosti, snage i časti.
 • Hikuaua – još jedan geometrijski uzorak, hikuaua ​​je namijenjen nalikovanju repu ribe skuše. Skuša je u izobilju duž obale Novog Zelanda, a narod Maori ih naziva oholim. Uzorak hikuaua ​​predstavlja prosperitet – koncept usko povezan s ribom i obiljem hrane u povijesti Maora. Također je povezan s regijom Taranaki-područjem u sjeverozapadnom Novom Zelandu, oko planine Taranaki.
 • Unaunahi – ovaj uzorak, zaobljenijeg oblika od dva prethodno opisana, ima namjeru nalikovati ribljim ljuskama. Još jednom, povezanost s ribom i ribolovom rezultira ovim obrascem koji znači prosperitet, obilje i zdravlje.
 • Ahu ahu mataroa – ovaj uzorak sastavljen je od ravnih linija i simbolizira talent i postignuća u sportu i atletici. Osim toga, to može značiti i novi izazov.
 • Taratarekae – ovaj uzorak vizualno se izdvaja od ostalih po tome što nije postavljen između dva skupa dviju paralelnih linija. Umjesto toga, sam uzorak poprima oblik dvije paralelne crte, s onim što izgleda kao mali trokutići koji vire prema unutra iz obje linije u pravilnim, međusobno povezanim intervalima. Trokuti se pozivaju na kitove zube, a uzorak simbolizira osjetljivost i snagu.

Maori tetovaže

Polemika

Prije nego što pređemo na ostatak naše galerije maorskih tetovaža, riječ je opreza: postoje neke kontroverze oko popularizacije maorskih tetovaža i slika. Kad tradicionalne maorske tetovaže nose ljudi koji nisu maori, to se može promatrati kao prisvajanje kulture.

Prisvajanje kulture je mjesto gdje ključni element jedinstven za jednu kulturu usvaja pripadnik druge kulture bez dopuštenja i/ili razumijevanja, moguće zloupotrebe ili pogrešnog tumačenja običaja.

maorski dizajn tetovaža na ramenu

Posljednjih godina došlo je do a polemika okružujući nemaorijske ljude koji nose maorske tetovaže-primjer su javne osobe poput Robbieja Williamsa i Bena Harpera, koji oboje imaju tetovaže u stilu maorija.

Kada koristite dizajne tetovaža koji predstavljaju kulturu koja nije naša, važno je u potpunosti razumjeti implikacije i značenja – i to na kulturno osjetljiv, primjeren način.

Maori tetovaže

Ta moko vs kirituhi

Danas tradicionalni ta moko zahtijeva proces pristanka, povijesnih informacija i genealoških dokaza – rezerviran je samo za Maore. U međuvremenu, maorski nadahnuti dizajni-oni koji se u stilu podudaraju s tradicionalnim ta moko, ali nemaju izravna kulturna značenja-općenito se smatraju prihvatljivim bez potrebe za genealoškom povezanošću s kulturom. Oni su poznati kao kirituhi, što doslovno znači “iscrtana koža”.

Zaključak je da kao osoba koja nije Maori i dalje možete dobiti kirituhi-tetovažu u maorskom stilu-pod uvjetom da se to učini s punim razumijevanjem i na kulturno osjetljiv način.

Stoga je važno napraviti što je moguće više istraživanja o maorskim tetovažama prije nego što ih dobijete. Potražiti pomoć umjetnika tetovaža s iskustvom i znanjem o tetovažama u maorskom stilu također je izvrsna ideja.

čovjek s tetovažom maorske ruke

Brojni umjetnici tetovaža sa sjedištem na Novom Zelandu smatraju kirituhi svojim područjem stručnosti. Ono što je sjajno u radu s takvim stručnjakom za vašu tetovažu je to što će rezultirajući dizajn biti autentičan, bezazlen i reprezentativan za točno značenje koje ste htjeli prenijeti.

Mnogi takvi umjetnici rade tako što vas pitaju koje su značenje, položaj i veličina za tetovažu, a zatim dizajniraju jedinstveni uzorak koji će zadovoljiti vaše zahtjeve. Na ovaj način možete biti sigurni da tetovaža nije samo točna, već i potpuno jedinstvena za vas.

Maori tetovaže

Završne riječi

Tradicija tetovaže Maori složena je koliko i fascinantna. Prisutnost toliko različitih simbola i uzoraka s vrlo specifičnim značenjem znači da dizajni sastavljeni od ovih elemenata mogu ispričati cijelu priču, umjesto da predstavljaju samo jednu stvar.

Ako ste zainteresirani pročitati više o temi plemenskih tetovaža i vidjeti više sjajnih dizajna u ovom stilu, pogledajte naše članke o polinezijskim tetovažama i općenito o plemenskim tetovažama.

Maori tetovaže

Maori tetovažeMaori tetovaže

Maori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovažeMaori tetovaže

1-maori-tetovaže 2-maori-tetovaža 3-maorska tetovaža 4-Maori-tetovaža 5-maori-tetovaža 6-maori-tetovaža  8-maori-tetovaža 9-maori-tetovaža 10-maori-tetovaža 11-maori-tetovaža 12-maori-tetovaža-507x1024 13-maorski-tetovaža 14-maori-tetovaža 15-maori-tetovaža 16-maori-tetovaža 17-maori-tetovaža 18-maori-tetovaža  20-maori-tetovaža 21-maori-tetovaža 22-maori-tetovaža 23-maori-tetovaža 24-maori-tetovaža-518x1024 25-maori-tetovaža 26-maorski-tetovaža 27-maori-tetovaža 28-maori-tetovaža 29-maori-tetovaža-600x923 30-maori-tetovaža 31-maori-tetovaža 32-maori-tetovaža  34-Maori-tetovaža 35-maorski-tetovaža Maori-tetovažni dizajni Maori-Tattoo-designs-1 Maori-Tattoo-designs-2 Maori-Tattoo-designs-3 Maori-Tattoo-designs-4 Maori-Tattoo-designs-5 Maori-Tattoo-designs-6 Maori-Tattoo-designs-7 Maori-Tattoo-designs-8 Maori-Tattoo-designs-9 Maori-Tattoo-designs-10 Maori-Tattoo-designs-11 Maori-Tattoo-designs-12 Maori-Tattoo-designs-13 Maori-Tattoo-designs-14 Maori-Tattoo-designs-15 Maori-Tattoo-designs-16 Maori-Tattoo-designs-17 Maori-Tattoo-designs-18 Maori-Tattoo-designs-19 Maori-Tattoo-designs-20 Maori-Tattoo-designs-21  Maori-Tattoo-designs-23 Maori-Tattoo-designs-24 Maori-Tattoo-designs-25 Maori-Tattoo-designs-26 Maori-Tattoo-designs-27 Maori-Tattoo-designs-28 Maori-Tattoo-designs-29