150 Prekrasnih dizajna tetovaža malih ljiljana i njihova značenja

Ako razmišljate o tetovaži ljiljana, na pravom ste mjestu.

Ovaj opsežni vodič objasnit će sve što trebate znati – od zvjezdača do cvjetova đurđevka, njihovo značenje, najbolje ideje za dizajn tetovaže cvjetova ljiljana i zanimljive prostore za razmatranje.

tetovaža ljiljana na leđima

Cvjetni dizajn oduvijek je bio jedan od najpopularnijih izbora za tetovaže i vjerojatno neće uskoro izaći iz mode.

Zapravo, posljednjih godina vidljivo je povećano zanimanje za korištenje određenih vrsta cvijeća u umjetnosti tetoviranja kako bi se izrazila definirana značenja i vrijednosti.

Također smo sastavili ogromnu galeriju dizajna ljiljana koji će vas inspirirati i voditi dok planirate sljedeću tetovažu!

ljiljan-tetovaže-11

Tetovaže ljiljana

Cvjetovi ljiljana općenito imaju dugu povijest duhovnog i simboličkog značenja, koja seže čak do antičke Grčke.

U grčkoj mitologiji ljiljani su iznikli iz prolivenog mlijeka same božice Here, kraljice bogova.

Stoga su bili vrlo cijenjeni među starim Grcima i bili su popularni oblik ukrasa, i kao rezano cvijeće i kao slike i ukrasi.

ljiljan na ruci

Široko simboličko značenje ljiljana – i stoga tetovaža s temom ljiljana – jest obnova i čistoća. Cvijet je također povezan sa ženstvenošću (osobito majčinstvom), strašću i kraljevskom obitelji.

Boja ljiljana određuje njegovo specifičnije značenje u buketima i u umjetnosti tetoviranja. I tako:

 • Bijeli ljiljani simboliziraju čistoću i povezani su s Djevicom Marijom u kršćanskoj tradiciji
 • Ružičasti ljiljani zalažu se za prosperitet i ambicije
 • Žuti ljiljani povezani su s ozdravljenjem i zdravljem
 • Crveni ljiljani predstavljaju strast i romantiku

Ljiljani se obično daruju ožalošćenim obiteljima na sprovodima. Vjeruje se da ublažavaju bol u srcu nakon gubitka voljene osobe.

Mnoge tetovaže ljiljana koje ćete vidjeti na drugim ljudima držat će osobno značenje oplakivanja osobe koja je preminula i izražavanja nade da će se ponovno sresti u zagrobnom životu.

1-uskrsni ljiljani600_831

Još sretnije, ljiljani se parovima poklanjaju i na dan 30. godišnjice braka. Tetovaže u stilu ljiljana također su simbol ljubavi i trajnih veza.

Stargazer tetovaže s ljiljanom

Zvjezdari su razni ljiljani koji su se razvili u drugoj polovici 20. stoljeća. Ovaj egzotični hibrid najviše se ističe svojom veličinom: mogu doseći impresivnu visinu od 36 inča (preko 90 cm), s 2 do 8 cvjetova po stabljici, svaki širine 10 do 14 inča (25-35 cm).

Zvjezdači su obično ružičasti – latice su tamno ružičaste u sredini, blijedeći po rubovima. Ružičasti zvjezdani ljiljani u tetovažama i na drugi način simboliziraju prosperitet, bogatstvo i ambicije. Bijeli promatrači zvijezda u međuvremenu simboliziraju čistoću, obično u duhovnom, a ne u vjerskom smislu.

ljiljan-tetovaže-12

Kao i kod mnogih drugih vrsta ljiljana, osobito se na pogrebima kao znak sućuti često daju bijeli zvjezdani zvjezdari. Vrlo često se zvijezde tetovaže ljiljana rade kao način da se počasti i sjeti izgubljena voljena osoba.

Tetovaže đurđevka

Đurđica izgleda potpuno drugačije od ostalih ljiljana – vjerojatno zato što unatoč svom imenu zapravo nije član obitelji ljiljana.

Ove šumske biljke mnogo su manje, s nekoliko malih zvonastih cvjetova na svakoj stabljici.

U floriografija, ili ‘jezik cvijeća’, đurđevak znači povratak sreće. Opća simbolička značenja ovog cvijeća uključuju čistoću, čednost, skromnost i sreću.

tetovaže ljiljana na papiru

U europskom folkloru vjerovalo se da đurđevak štiti vrtove od zlih duhova i da je cvijet povezan s vilama-koje bi cvijeće u obliku zvona koristile kao čaše.

U legendama nekih europskih zemalja, osobito Njemačke i Skandinavije, cvijet simbolizira sreću.

U kršćanskoj tradiciji vjeruje se da đurđevak simbolizira djevičanske suze na Kristovu križu, a Evine suze kad su ona i Adam izbačeni iz raja.

Druga priča govori o đurđevku iz krvoprolića koje je sveti Leonard razbio tijekom svoje bitke sa zmajem.

tetovaža imena ljiljan

Unatoč tim asocijacijama sa suzama i krvlju, đurđevak je pozitivan simbol. U tetovažama to može značiti sreću, obnovu i nove početke.

Također je povezan s ljubavlju i odnosima, kao popularan vjenčani cvijet i tradicionalni poklon za drugu godišnjicu braka para.

Za one koje zanima astrologija, đurđevak je službeni cvijet Blizanaca. Budući da cvjeta samo na kratko u svibnju, cvijet je povezan s proljećem.

Popularne dizajnerske ideje za tetovažu s temom ljiljana

Postoji mnogo mogućnosti pri planiranju dizajna tetovaže u stilu ljiljana. Cvijeće samo po sebi izgleda nevjerojatno, ali kombiniranjem s drugim elementima tetovaži se može dodati još jedan sloj značenja i pomoći u izražavanju određene ideje.

ljiljan-tetovaže-14

 • Tetovaža cvjetova ljiljana – jedan ili više cvjetova ljiljana raspoređenih u linearnom uzorku više je nego dovoljno za stvaranje zamršenog, zadivljujućeg dizajna. Sam cvijet prilično je složen i detaljan pa čak ni tetovaža jednog cvjetova ljiljana neće biti jednostavna ili minimalistička. Kako bi u potpunosti donijele estetsku ljepotu ljiljana, ove su tetovaže obično relativno realne ili čak 3D. Izgledaju sjajno i u punoj boji i u nijansama crne.

  ljiljan-tetovaže-4

 • Tetovaža ljiljana i leptira – poput većine cvijeća, ljiljani se često kombiniraju s leptirima u dizajnu tetovaža. Možda niti jedan drugi cvijet nije prikladan za ovu kombinaciju kao ljiljan – leptir simbolizira život, dušu, uskrsnuće, nadu i promjenu. Primijetit ćete da su mnoga od ovih značenja komplementarna s onima ljiljana – što znači da će simbolično ova vrsta dizajna tetovaža učiniti kohezivnu cjelinu. Baš poput ljiljana, leptiri se često povezuju s proljećem i čine popularne simbole za vjenčanja i druge proslave.
 • Tetovaža ljiljana i kolibri -u kombinaciji s ljiljanom u jedinstvenom dizajnu, kolibri ne samo da stvaraju privlačnu i živahnu tetovažu, već i obogaćuju značenje djela. Ove male, šarene ptice simboliziraju život u trenutku i uživanje u životu, kao i izdržljivost i prilagodljivost. Tetovaže ljiljana i kolibri najčešće se rade u punoj boji.

  20-ljiljana i-jasmina-cvijeće-leptiri-i-kolibri-prilagođena-tetovaža600_800

 • Lily i tetovaža za pisanje – tekst je izvrstan dodatak svakoj tetovaži, a ljiljani nisu iznimka. Razmislite o tome da svojoj tetovaži od ljiljana dodate smisleni citat, jednu riječ koja osvaja vaše najvažnije vrijednosti ili ime voljene osobe. Kurziv ili rukopisni fontovi obično su najbolji izbor za pohvalu dizajnu ljiljana.

  ljiljan-tetovaže-36

  Kad vidite dizajn ljiljana s imenom na nekom drugom, najbolje je biti obazriv i oprezan kada pitate o tome – ovakve tetovaže ponekad se rade kao način da se oda počast izgubljenoj voljenoj osobi.

 • Akvarelni ljiljan – stil akvarelne tetovaže ima za cilj oponašanje akvarelne slike kroz svijetle, “razvodnjene” boje koje se lako stapaju jedna s drugom, sa ili bez crnog obrisa. Tetovaže u akvarelu odlično se slažu s ljiljanima jer postoji mnogo boja i nijansi koje se mogu uklopiti u živopisan dizajn.

  ljiljan-tetovaže-26

Postavljanje i ljestvica tetovaža ljiljana

Unatoč velikoj veličini u stvarnom životu, ljiljani su održiva opcija čak i za najmanje tetovaže. Iako bi maleni dizajn ljiljana rezultirao s manje detalja nego što bi veći dizajn dopustio, ipak može izgledati sjajno i ostati prepoznatljiv.

Tetovaže malih ljiljana mogu stati u tako malene prostore kao što je vaš prst. Za diskretniji i originalniji položaj, razmislite o svom uhu – mali ljiljan može stati u prostor iza uha ili uz vanjski rub. Produženi dizajni najbolje odgovaraju potonjem, postavljajući ga uz prirodnu krivulju uha.

tetovaža ljiljana na nadlaktici

Da bi tetovaža s ljiljanom bila dovoljno mala da stane u ove prostore, mora biti pojednostavljena slika cvijeta – imajte na umu da će biti nemoguće izraditi detaljnu izvedbu ili onu koja uključuje druge elemente poput leptira. Jedan ili dva cvjeta ljiljana vjerojatno će najviše stati na tako mali prostor.

Za nešto veće dizajne uobičajeni su položaji zgloba, gležnja, ramena i donjeg dijela leđa. Detaljna izvedba jednog cvijeta ljiljana obično je način na koji se može ići u tim područjima.

Ljiljani su popularan izbor za velike, izdužene dizajne koji pristaju na jednu polovicu leđa ili uz bok (rebra). Također čine sjajne rukave i polu rukave, obično u obliku tri cvjetova ljiljana raspoređenih u prikladnom uzorku.

tetovaže ljiljana-29-650x650

Za tetovažu đurđice, osobito ako dizajn uključuje jednu stabljiku, razmislite o položaju koji ima najviše smisla za tanku, dugu tetovažu. Najbolji prijedlozi uključivali bi duž ključne kosti, kralježnice, prsta ili podlaktice.

Završne riječi

Dizajn ljiljana izvrstan je izbor i za muškarce i za žene, s ogromnom raznolikošću u dizajnu i mogućim smještajima. Cvijeće nije samo vizualno privlačno, već ima i niz značenja koja će zasigurno odjeknuti sa svakim od nas u nekom trenutku našeg života.

Za više inspiracije i ideje pregledajte našu galeriju tetovaža s ljiljanima. Slobodno odvojite trenutak i recite nam svoje favorite u odjeljku komentara ispod!

Popularne slike tetovaža cvijeta ljiljana

ljiljan-tetovaže-2ljiljan-tetovaže-3ljiljan-tetovaže-5ljiljan-tetovaže-6ljiljan-tetovaže-7ljiljan-tetovaže-8tetovaže ljiljana-10-650x650ljiljan-tetovaže-13-650x650ljiljan-tetovaže-15ljiljan-tetovaže-16ljiljan-tetovaže-17-650x650tetovaže ljiljana-18-650x650tetovaže ljiljana-19-650x650ljiljan-tetovaže-20 ljiljan-tetovaže-21ljiljan-tetovaže-22ljiljan-tetovaže-23ljiljan-tetovaže-24ljiljan-tetovaže-25ljiljan-tetovaže-27ljiljan-tetovaže-28-650x650ljiljan-tetovaže-30ljiljan-tetovaže-31-650x650ljiljan-tetovaže-32ljiljan-tetovaže-34ljiljan-tetovaže-35ljiljan-tetovaže-37ljiljan-tetovaže-38ljiljan-tetovaže-39ljiljan-tetovaže-40 2-lilly_side_tattoo600_9003-strana_lillies600_8034-ljiljan-tetovaža600_9045-ljiljan-stvar600_9006-ljiljan-pješice600_4507-lilly-cover-up600_4628-ljiljani-n-leptiri600_8969-orhideja-i-ukras600_79910-cvjetni-leđa-komad600_90011-flor600_80012-ljiljani i vrtlozi600_36613-gležanj-ljiljan600_95814-ljiljan-i-pčela-tetovaža600_67715-ljiljan-i-cvjeta-tetovaža-na-ramenu600_94616-lilly-cover-up-tattoo600_33717-ljiljani-orhideje-i-vinova loza-tetovaža na nozi i stopalu600_35621-ljiljan-tetovaža600_8002222 22-ljiljan-pjesma-tetovaža-dizajn-od-denise-a600_900232323-lírio600_91024-lírios600_89925-liliy-chicano-lettering-tat600_49726-još-drugi-ljiljan600_45827-leđa-cvijet-tetovaža600_90028-cvijet-tetovaža-žensko600_69129-cvijet-leđa-ljiljan-final600_57030-tigar-ljiljan-tetovaža600_979170268318514611713910 111712161314141215131613171318131911. godine2013. godine211724132514