150 smislenih dizajna tetovaža Yin Yang

Yin i yang simbol je koji je fascinirao i intrigirao čovječanstvo stotinama godina.

Podrijetlom iz drevne Kine, simbol se često vidi, ali rijetko u potpunosti razumije.

Yin-Yang-tetovaža (24)

Uz simbol beskonačnosti, yin i yang jedan su od najpopularnijih izbora čiste simbolike koji se ugrađuje u dizajn tetovaža.

Zavaravajući svojom jednostavnošću i prepoznatljivi čak i nakon značajnih promjena boje i stila, yin i yang nude iznenađujući prostor za kreativnost u umjetnosti tetovaža.Yin-Yang-tetovaža-dizajn-28

Simbol

Prije nego što se tetovirate yin i yang, dobro je upoznati se s podrijetlom i značenjem ovog drevnog simbola.

Yin i yang poprima oblik kruga sa svijetlom i tamnom stranom, podijeljenog zakrivljenom linijom. Crna strana je yin, dok je bijela strana yang. Osim toga, obje strane imaju male točkice boje suprotne strane.

Kao što ćemo vidjeti, sve ove nijanse postoje s razlogom i služe svojoj svrsi u prenošenju značenja iza simbola.

Yin Yang tetovaže

Značenje jina i janga

Simbol predstavlja koncept dualnost u kineskoj filozofiji.

Prema ovoj ideji, naizgled suprotne sile za koje se čini da su međusobno kontradiktorne mogle bi zapravo biti komplementarne i ovisne jedna o drugoj.

Unatoč suprotnostima, sile poput noći i dana ili svjetla i mraka nastavljaju koegzistirati.

Koncept yin i yang dovodi do daljnje filozofske rasprave, što dovodi do zaključka da ravnotežu je ključni princip koji podupire svemir i daje mu smisao.

Bi li svjetlo postojalo da nema tame? Bi li ‘dobro’ išta značilo da nema ‘zla’ s kojim se to može usporediti? Obje strane kruga potrebne su za njegovo cjelovitost.

Yin Yang tetovaže

Male točkice suprotne boje sa svake strane simbola predstavljaju ideju da obje strane nose dio druge, što dodatno naglašava međuovisnost suprotstavljenih sila. To znači da ništa nije apsolutno.

Činjenica da je linija koja ih razdvaja zakrivljena, a ne ravna, shvaća se kao da znači da ne postoje jednostavne, apsolutne razdvojenosti između dviju suprotnosti.

Yin Yang tetovaže

Povijest Yina i Yanga

Podrijetlo koncepta dualnosti i simbola datiraju još iz dinastije Yin, oko 1400-1100 godine prije Krista.

Ideja dualizma koju predstavljaju yin i yang utjecala je na bezbroj filozofa i znanstvenika, posebno na one povezane s taoizmom i konfucijanizmom.

Azijske borilačke vještine, medicina, umjetnost i književnost, politika i vjerovanja nose tragove filozofije yin i yang.

Vjeruje se da je simbol nastao u drevnom kineskom sustavu mjerenja vremena. Za mjerenje promjenjivih duljina sjena tijekom solarne godine korišten je stup.

Yin Yang tetovaže

Prema nekim izvorima, dnevne promjene sjene stupa vrlo su bliske aproksimacijom oblika yin i yang stranica.

Prema ovoj teoriji, yin (tamna strana) počinje u vrijeme ljetnog solsticija – označava vrijeme kada ima manje dnevnog svjetla i više mraka.

Nasuprot tome, yang (svijetla strana) počinje u vrijeme zimskog solsticija – kada su dani dulji.

Značenje yin i yang tetovaža

Znajući sve to, što znači yin i yang tetovaža?

Općenito govoreći, radi se o svemu ravnotežu. Prema filozofiji koju simbol predstavlja, ravnoteža i sklad neophodni su za ispunjen život.

Filozofija nas uči da mirno prihvatimo dualnosti života – uzlazni uspon s padovima, dobra vremena s lošim, radosti s poteškoćama i izazovima.

Tetovaža također predstavlja ideju o cjelovitost, osobito cjelovitost koja dolazi iz ravnoteže. To može značiti biti ili težiti biti potpuni.

Yin Yang tetovaže

Yin yang tetovaža također može poslužiti kao podsjetnik na to ništa u ovom svemiru nije apsolutno i sve ima granicu i kraj.

Kao takav, može biti simbol nade – čak i najmračnija noć nosi tračak svjetla i mora na kraju završiti. Teška vremena imaju i svojih dobrih trenutaka i morat će kad -tad doći do kraja.

Ideja bez apsolutnih vrijednosti dovodi do još jednog značenja yin yang tetovaže – do podsjećanja na to da je nemoguće uvijek biti samo jedna stvar.

Na primjer, nema snage bez slabosti i nitko ne može biti jak i potpuno neranjiv 100% vremena. Yin yang kaže da smo svi više od jedne stvari.

Yin-Yang-tetovaža (16)

Drugo značenje yin yang tetovaže je ono obnova – simbol predstavlja, između ostalog, protok vremena i ciklus života.

Fluidnost je dio dizajna simbola – nije rijetkost vidjeti na internetu pomalo hipnotizirajuće, očaravajuće animacije simbola koji se sporo okreću.

Kao prikaz cjelovitosti i obnove, yin i yang tetovaža također može značiti beskonačnost. Simbol i filozofija iza njega temelje se na konceptima za koje se smatra da su vječni i nepromjenjivi – poput noći i dana, tame i svjetla, vatre i vode.

Ako je značenje beskraja ono što prvenstveno tražite u tetovaži, razmislite i o simbolu beskonačnosti za svoj dizajn.

Yin-Yang-tetovaža (5)

Dizajn Yin i Yang tetovaža

Za tako jednostavan simbol, yin yang donosi nevjerojatan broj kreativnih izvedbi.

The osnovni simbol yin yanga čini tetovažu elegantnom u svojoj jednostavnosti i potpuno skalabilnom – može biti dovoljno mala da stane iza uha ili dovoljno velika da pokrije cijeli vrh leđa.

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-27

Dekorativne yin yang tetovaže

Neke od najupečatljivijih tetovaža u kategoriji yin i yang su one koje koriste grafički složene slike za predstavljanje suprotnosti označenih simbolom.

Na primjer, ako je yin noć, a yang dan, zašto ne popunite polovice simbola stvarnim slikama noći i dana?

Ovaj pristup otvara beskrajna kreativna rješenja, poput:

Zima i ljeto – yin simbolizira zimu, yang ljeto. Zimski/ljetni krajolici mogu se koristiti za popunjavanje simbola sa svake strane.

Voda i vatra – yin je voda, yang je vatra. Razmislite o uklanjanju obrisa kruga i usvajanju kreativnijeg pristupa, dopuštajući plamenu i valovima da se slobodno “razlijevaju” – to će omogućiti suvremeniji i dinamičniji dizajn.Yin-Yang-tetovaža (17)

Yin-Yang-tetovaža (11)

Sjever i Jug – yin je sjever, yang je jug. Da biste prikazali ovu posebnu dvojnost, razmislite o, na primjer, lakom preklapanju karte s odgovarajućom orijentacijom na vrhu simbola.

Zemlja i nebo – Yin je zemlja, yang je nebo.

Noć i dan – Yin je noć, yang je dan.

Yin-Yang-tetovaža (2)

Yin Yang tetovaže

Doline i planine – yin predstavlja doline, yang planine. Ova ideja može stvoriti spektakularnu tetovažu u rukama pravog umjetnika – iako je vjerojatno i da će trebati priličnu količinu prostora za pravljenje grafike.

Yin yang tetovaža s mandalom

Mandala je složen, zamršen geometrijski uzorak, obično kružnog oblika. Podrijetlo vuče iz hinduizma gdje ima složeno duhovno značenje. U suvremenoj zapadnoj kulturi, njezin pojednostavljeni oblik shvaća se kao uzorak koji predstavlja kozmos na simboličan način.

Lako je shvatiti zašto je kombiniranje yin yang tetovaže s mandalom u jednom dizajnu tako popularan izbor – dva elementa zajedno imaju savršenog smisla.

Obično će yin yang biti postavljen u središte kružnog dizajna mandale – predstavljajući ravnotežu kao središnji princip svemira.

Yin-Yang-tetovaža (23)

Yin yang s cvijetom lotosa

Druga uobičajena kombinacija je kombinacija simbola yin yang i cvijeta lotosa. Lotos je snažan simbol u brojnim kulturama i tradicijama, ponajviše u starom Egiptu, budizmu i hinduizmu.

Budistima lotos prije svega simbolizira čistoću – to je lijep, nježan cvijet koji izgleda besprijekorno unatoč tome što raste samo u mutnoj vodi.

Ovaj kontrast između čistog cvijeta i blatnog, ‘nečistog’ okruženja u kojem uspijeva doveo je do stvaranja drugih asocijacija, poput duhovnog prosvjetljenja – čistog duha koji se uzdiže iznad zemaljskih stvari.

Yin-Yang-tetovaža (7)

Za drevne Egipćane cvijet je bio snažan simbol ponovnog rođenja i novih početaka – koji se, ideološki, savršeno uklapa u koncepte koje predstavljaju yin i yang.

Zanimljivo je da različito obojeni lotosovi cvjetovi imaju neznatno različita značenja. Za više detalja pogledajte naš posvećeni članak o tetovažama cvijeta lotosa.

Životinjske yin yang tetovaže

Još jedna zanimljiva opcija je stvaranje yin yang oblika pomoću životinjskih oblika. Ova vrsta dizajna nedavno je bila vrlo popularna, baš kao što su tetovaže životinja općenito porasle.

Yin Yang tetovaže

Postoji mnogo mogućih pristupa ovoj ideji, koja općenito uključuje dvije životinje iste vrste, ali različitih boja, međusobno povezane u yin yang uzorku.

Neke tetovaže koriste jednostavne obrise i oblike životinja poput crtanih filmova. Složeniji dizajn uključuje životinje realnog izgleda s višom razinom detalja.

Yin-Yang-tetovaža (4)

Mitska bića, poput zmajeva i feniksa, također su izvrsna alternativa životinjama.

Yin-Yang-tetovaža (14)

Tetovaža tigra i zmaja yin yang

Uobičajeno je vidjeti yin yang tetovaže koje se sastoje od tigra i zmaja, isprepletene u uzorku simbola. Tigar i narančasta boja predstavljaju yin, dok zmaj i plava boja predstavljaju yang.

Više ideja o tetovažama tigra pogledajte u ovom vodiču.

Koi fish yin yang tetovaže

Koi su ribe povezane sa šaranima, uzgojene u Japanu posebno zbog svog šarenog izgleda. U tradicionalnoj umjetnosti i tetovažama često su predstavljeni u paru, uzimajući oblik yina i yanga.

Oblik ribe savršen je za uklapanje u polovice simbola, a oko pada točno tamo gdje bi bila točka suprotne boje.

Simbolična značenja povezana s koijem uključuju hrabrost, ambiciju i ustrajnost te prevladavanje prepreka i uspjeh u suočavanju s nedaćama. Većina ovih značenja proizlazi iz otpornosti koija i njegove sposobnosti da pliva uzvodno.

Yin-Yang-tetovaža (8)

Odgovarajuće yin yang tetovaže

Simbol yin yang popularna je opcija za usklađivanje tetovaža, osobito za parove. Jedno od tumačenja sila koje simbol predstavlja je odnos.

To se djelomično odražava u ženskim i muškim snagama koje predstavljaju strane kruga, a dijelom u uvjerenju da se “suprotnosti privlače”, što je odavno ušlo u opći govor.

Yin Yang tetovaže

Kao odgovarajuće tetovaže, simbol je ili tetoviran u cijelosti na svakoj osobi na istom mjestu, ili svaka osoba tetovira jednu polovicu kruga tako da se tetovaže “dovršavaju”.

Yin Yang tetovaže

Stvari koje treba razmotriti

Kao i kod svakog body arta, prije nego što napravite yin i yang tetovažu postoje tri ključna pitanja: oblikovati, the plasman, i umjetnik.

Prva dva bit će donekle međusobno ovisna. Jednostavni dizajni, poput tradicionalne, osnovne yin yang tetovaže bit će prikladni za svaki prostor – čak mogu biti i dovoljno mali da stanu sa strane vašeg prsta.

Odlučite li se za složen, zamršen dizajn, vjerojatno će morati biti relativno velik. To služi za prilagođavanje tinte i dopuštanje dovoljnog razmaka između pojedinih linija i elemenata. Nedostatak takvog prostora može dovesti do razočaravajućih rezultata – tetovaža neće izgledati tako dobro kao što je dizajn imao na papiru, a neće ni ostariti tako dobro jer će se linije početi zalijetati jedna u drugu.

Yin Yang tetovaže

Vaš tattoo umjetnik moći će vas savjetovati o prikladnosti vašeg dizajna u odnosu na odabrani položaj.

Još jedno razmatranje vezano za postavljanje vaše yin yang tetovaže je želite li da ona bude izložena puno vremena ili biste radije da je držite privatnom.

Naravno, tetovaže na zglobovima, podlaktici, gležnju, teletu i vratu bit će teško prikriti. Ako svoju tetovažu želite sakriti, razmislite o leđima, prsima, trbuhu, bedru ili ramenu – sve su to područja koja je dovoljno lako prikriti čak i ležernom odjećom. Stražnji dio vrata također je opcija ako imate dugu kosu.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, možda najvažniji izbor od svih – umjetnik tetovaža. Iskreno rečeno, jednostavna tetovaža simbola yin yang ne zahtijeva veliko iskustvo umjetnika. Još je uvijek važno odabrati ugledne, dobro održavane tetovaže-higijena i stručnost ključni su za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva tetoviranja.

Yin Yang tetovažeYin-Yang-tetovaža (3)Yin-Yang-tetovaža (9)

Yin Yang tetovažeYin-Yang-tetovaža (6)Yin Yang tetovažeYin-Yang-tetovaža (13)Yin-Yang-tetovaža (12)Yin-Yang-tetovaža (10)Yin Yang tetovaže

Yin-Yang-tetovaža (19)Yin-Yang-tetovaža (18)Yin-Yang-tetovaža (15)Yin Yang tetovažeYin Yang tetovažeYin-Yang-tetovaža (1)Yin-Yang-tetovaža (26)Yin-Yang-tetovaža (25)Yin-Yang-tetovaža (24)Yin Yang tetovažeYin-Yang-tetovaža (22)+

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-1

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-2

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-3Yin-Yang-tetovaža-dizajn-5

?????????????????????????????????

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-8

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-9

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-10

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-11

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-12

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-13

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-14

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-16

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-17

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-18

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-19

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-20

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-21

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-22

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-23

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-25

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-26

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-29

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-30

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-31

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-32

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-33

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-34

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-35

Yin-Yang-tetovaža-dizajn-36