75 sjajnih ideja za tetovaže Ankh

Tražite li uzbudljivu i simboličnu ideju za tetoviranje? Pogledajte ovih 75 izvrsnih ankh tetovaža i pronađite inspiraciju koja vam je potrebna!

ankh tetovaža ruke

Tražite li uzbudljivu ideju za tetovažu koja je simbolična, smislena, a opet privlačna? Ankh tetovaža mogla bi biti upravo ono što tražite.

Egipatska ankh tetovaža izvrstan je odabir za bilo koji dio tijela jer se može povećati prema gore ili prema dolje kako bi odgovarao vašem dizajnu.

ankh tetovaža na ruci

To je također tetovaža koja ima mnogo dublje značenje, pa bilo da vas zanima stari Egipat ili imate jedinstvenu poruku koju želite izraziti svojim body artom.

Evo 75 sjajnih ideja za ankh tetovaže koje će vam zasigurno dati inspiraciju koju ste tražili.

ankh tetovaža ruke

Što je simbol Ankh i što on predstavlja?

Ako razmišljate o tetoviranju ankh simbola, htjet ćete znati kako izgleda i što predstavlja. Ovdje ćemo pobliže pogledati što je simbol ankh i što bi moglo značiti ankh tetovaža.

ankh leđa tetovaža

Ankh je jedan od najpoznatijih simbola koji datira još iz drevnog Egipta. U hijeroglifima ankh se koristio kao simbol za predstavljanje vječnog života.

Uz suzu usmjerenu prema dolje ili ovalnu postavljenu na vrhu oblika slova T, o porijeklu ankha i danas se vodi velika rasprava.

Neki stručnjaci vjeruju da bi ona trebala predstavljati remen sandale, iako nije očito zašto bi se to koristilo u takvom kontekstu.

Drugi kažu da je simbol ankh sličnog oblika kao i tyet, ili čvor Izide. Ipak, značenje ovoga je nejasno.

ankh tetovaža nogu

Primarno objašnjenje koje je općenito prihvaćeno jest da predstavlja zajednicu mužjaka i ženke – pri čemu je mužjak predstavljen uspravnom linijom, a ženka predstavljena ovalom. Međutim, ne postoje dokazi koji bi potvrdili ovo tumačenje.

Općenito u egipatskoj umjetnosti ankh se obično prikazuje zajedno s bogovima, a većina se nalazi na slikama koje se odnose na sprovode. Pronađeni su pogrebni kipovi faraona koji ih prikazuju držeći ankh u svakoj ruci.

ankh tetovaža na vratu

U grobnicama su ostale i mnoge slike koje prikazuju bogove koji drže anke. Postoje brojne slike koje prikazuju bogove kako izlijevaju vodu u obliku anka nad faraonovu glavu u ritualu pročišćavanja.

Smatra se da ovo jača odnos bogova i faraona i njihov status bogova na zemlji.

ankh tetovaža na ruci

Za vrijeme Amenhotepa IV (također poznatog kao Ehnaton), Ankh je postao posebno važan. Vladajući sredinom 1300-ih godina prije Krista, bio je otac/tast Tutankamona.

Ehnaton je stvorio svoju državnu religiju i premjestio glavni grad iz Tebe u novi grad u pustinji.

Mnoga umjetnička djela koja potječu iz tog razdoblja prikazuju faraona i njegovu obitelj ispod sunca, a sunčeve zrake završavaju rukom koja je često držala Ankhse, što ukazuje na to da sunce ima životvorna svojstva.

ankh tetovaža na ruci

Dakle, što znači simbol ankh? U biti, to sugerira ljepotu, vječni život i blagoslov postojanja.

Potiče nas da budemo zahvalni na životu koji nam je dan i da se sjetimo da ćemo se svi na kraju vratiti odakle smo došli.

ankh tetovaža na prsima

Zašto dobiti Ankh tetovažu?

Što se tiče dizajna ankh tetovaža, postoji mnogo razloga zašto se možete odlučiti za njegovu izradu.

Možda vas zanima staroegipatska kultura i mitologija? Ili vas možda više zanima odabir tetovaže koja ima dublje i simboličko značenje? Ili vam se možda jednostavno sviđa izgled ankh simbola i želite ga dodati u svoj body art?

Što god se odnosilo na vas, egipatske ankh tetovaže odličan su izbor ili same ili kao dio većeg stražnjeg dijela ili rukava.

ankh tetovaža na zglobu

Na svojoj najosnovnijoj razini, ankh predstavlja obilje i život u kojem svi uživamo svaki dan. Međutim, ovaj hijeroglifski simbol ima više od toga.

Također ilustrira kako se elementi kombiniraju kako bi stvorili taj život. Neki stručnjaci vjeruju da petlja na vrhu predstavlja sunce dok dodiruje horizont kako bi zemljištu dala rast.

Također se vjeruje da je kombinacija ženskih i muških moći i njihova sjedinjenja.

anubisova glava s ankh tetovažom

Neka od simboličkih značenja koja se mogu pripisati ankh -u kada se predstave u obliku tetovaže uključuju:

 • magija
 • Vlast
 • Život
 • Božansko
 • Istina
 • Svetost
 • Vizija
 • Autoritet
 • Misterija
 • Zaštita
 • Obilje
 • Provizija
 • Zagrobni život
 • Kombinacija
 • Unija
 • Skrivena mudrost
 • Evolucija i rast
 • Besmrtnost

tetovaža ankh u boji

Egipćani su vjerojatno vidjeli ankh kao ključ koji je otključao vrata u tajanstvena područja, pa čak i u podzemni svijet.

Neki stručnjaci vjeruju da petlja na vrhu simbola predstavlja portal kroz koji bi sudionik doživio izmijenjeno stanje.

U egipatskom pismu ankh je korišten za predstavljanje riječi “zagrobni život”, pa bi dio body arta s tetovažama egipatskog križa mogao predstavljati ovu mitologiju.

dotwork ankh tetovaža

Neke inspirativne ideje za ankh tetovaže

Ako ste spremni za crtanje, možda biste htjeli neke ideje koje će vam pomoći da u svoju tetovažu uvrstite simbol ankh.

Budući da je ankh jedan od staroegipatskih hijeroglifskih znakova, moguće ga je kombinirati s drugim hijeroglifima kako bi se stvorila osobna poruka ili oblikovalo ime. To će vašoj tetovaži dodati još više značenja i značaja.

Mali ankh sam po sebi izvrstan je simbol ako želite samo malu tetovažu za ruku, prst, iza uha ili gležnja. Može se prikazati u pojednostavljenom obliku koji će biti učinkovit i atraktivan, ali dovoljno uredan da bude diskretan.

geometrijska ankh tetovaža

Alternativno, ako tražite nešto dramatičnije, ankh je prekrasan dodatak većem komadu za leđa, nogu ili ruku.

Može se detaljno osmisliti, s puno boja i dodatnih egipatskih slika s bogovima, sfingom, piramidama ili drugim prepoznatljivim simbolima za doista impresivan rezultat koji će zasigurno impresionirati.

akvarel ankh tetovaža

ankh tetovaža ruke ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža ruke ankh leđa tetovaža ankh tetovaža nogu ankh tetovaža na vratu ankh tetovaža na leđima ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža na ručnom zglobu anubisova glava s ankh tetovažom tetovaža ankh u boji dotwork ankh tetovaža geometrijska ankh tetovaža akvarel ankh tetovaža

ankh tetovaža ruke ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža ruke ankh leđa tetovaža ankh tetovaža nogu ankh tetovaža na vratu ankh tetovaža na vratu ankh tetovaža na prstu ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža na zglobu ankh tetovaža na ručnom zglobu anubisova glava s ankh tetovažom tetovaža ankh u boji dotwork ankh tetovaža akvarel ankh tetovaža

ankh tetovaža ruke ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža ruke ankh leđa tetovaža ankh tetovaža nogu ankh tetovaža na vratu ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža na ručnom zglobu anubisova glava s ankh tetovažom tetovaža ankh u boji dotwork ankh tetovaža geometrijska ankh tetovaža akvarel ankh tetovaža

ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža ruke ankh tetovaža na ruci ankh leđa tetovaža ankh tetovaža nogu ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža na ruci ankh tetovaža ruke ankh tetovaža na zglobu anubisova glava s ankh tetovažom tetovaža ankh u boji dotwork ankh tetovaža geometrijska ankh tetovaža geometrijska ankh tetovaža akvarel ankh tetovaža